3 tipy na rychlé letní večeře

Sezónní recepty

3 tipy na rychlé letní večeře

Článek Vám zabere

Docházejí vám nápady co uvařit k večeři? Inspirujte se trojicí našich receptů, kterými vyčarujete nejen chutné a rychlé jídlo, ale také úsměv na tváři.

Kolik času trávíte přípravou jídla? Pět až deset hodin týdně? Nebo i víc? Unavuje vás doba strávená v kuchyni a rádi byste místo vaření dělali něco jiného? Jenže když u pořádné večeře se ale vždycky sejde celá rodina spolu. Je to dilema. Zkuste však uvařit podle našich receptů a zbyde vám čas i pro vás. Přípravou rychlého a vyváženého jídla si můžete ušetřit pár hodin času pro sebe a pro svou rodinu.

Trochu exotiky s lilky

Slyšeli jste už o jídle s názvem Baba Ghanoush? Jedná se o izraelskou pomazánku z lilku a sezamu. Připravíte ji velmi snadno. Troubu si předehřejte na 190° C. Tři lilky propíchejte vidličkou a nechte péct (nebo grilovat) zhruba 20 - 30 minut. Mezitím si můžete třeba v rychlosti umýt nádobí nebo uklidit myčku. Neodcházejte ale od trouby moc daleko, ať na ní nezapomenete.

Poté, co lilky vyndáte z trouby, nechte je vychladnout a vydlabejte vnitřek, který rozmixujte spolu se 130 g sezamové pasty tahini. Tu koupíte běžně ve větších obchodech. Do směsi přidejte 3 stroužky česneku, můžete i méně, záleží na vaší chuti. Dochuťte solí, špetkou chilli, olivovým olejem a citrónovou šťávou. Podávejte na kousku pečiva s olivami a zeleninou!

Lehká hrášková s celozrnnými krutony

Hrášek roste v létě skoro v každé zahrádce. Loupat malé sladké kuličky z lusků baví nejedno dítko. Využijte toho a připravte si snadnou a rychlou hráškovou polévku.Přibližně 200 g čerstvého hrášku krátce povařte s 1 stroužkem česneku v 500 ml zeleninového vývaru. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou a následně rozmixujte. Hotovou polévku zjemněte bílým jogurtem namísto klasické smetany.

Na krutony si připravte celozrnnou bagetu. Nakrájejte jí na plátky, pomažte trochou bylinkového oleje a šup s ní na 10 minut do trouby. Při chladnějších deštivých letních dnech vás polévka zahřeje. Uvařená je za 20 minut. Ušetřený čas můžete věnovat relaxování a sami sobě.

hrášková polévka s krutonami

Cuketa trochu jinak

Léto a čerstvá zelenina patří k sobě. Mezi oblíbené a v létě dostupné suroviny patří cuketa. Zkusili jste už cuketové placičky, dát si cuketu na gril nebo ji nastrouhat do perníku? My pro vás máme další rychlý tip, co s cuketou.

Připravte si 2 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g špaldové mouky a půl lžičky prášku do pečiva. Smíchejte to. Mělo by vám vzniknout hustší těsto. Pokud je těsto husté až moc, nařeďte ho trochou vody. Těsto nalejte na pekáč. Navrch na těsto dejte nastrouhanou cuketu smíchanou s 200 g tvrdého sýra. Všechno to trochu osolte, opepřete a posypejte čerstvým oreganem. V předehřáté troubě pečte tento neobvyklý koláč asi 20 minut.

V létě využívejte hlavně čerstvé a sezónní produkty a půl práce máte hotovo. Myslete na to, že během teplých dní je důležité doplňovat pitný režim a minerální soli, které vypotíte. Než se pustíte do dlouhého vaření, vezměte také v potaz, že byste během teplých dní měli sáhnout po lehce stravitelných potravinách.

Čím lehčí a rychlejší jídlo uvaříte, tím budete mít více času užít si krásného letního počasí a sluníčka. A to za to stojí!