Babiččiny velikonoční recepty

Velikonoční vaření

Babiččiny velikonoční recepty

Článek Vám zabere

S velikonočními svátky se pojí množství typických pokrmů, nad kterými se sbíhají sliny. Po čtyřiceti denním půstu přichází na řadu pořádné hodování.

Postní doba před Velikonocemi začíná Popeleční středou a končí na Velký pátek. Křesťanské tradice zakazují během těchto dvou dnů konzumování masitých pokrmů. Věřící si tak tímto způsobem připomínají Kristovu křížovou cestu a rozjímají nad jeho utrpením. Během celých 40 dní se však můžete vzdát čehokoliv od sladkého počínaje cigaretou konče.

Tradiční velikonoční mazanec

K nejstarším velikonočním dobrotám patří speciální obřadní koláč - Paska, známý také pod názvem mazanec. Má kulatý tvar, který je ještě z předkřesťanských dob a symbolizuje Slunce a nový život. Mazanec se peče na Bílou sobotu a každý člen rodiny by měl dostat svůj díl.



mazanec

Připravíme si ho z kostek másla (150 g), které přidáme do mouky (500 g). Dochutíme troškou soli, cukrem (100 g), citrónovou kůrou a vanilkovým luskem nebo vanilkovým cukrem. Přidáme kvásek smíchaný s mlékem (1/4 l) a 3 - 4 žloutky. Směs vypracujeme do tuhého těsta, přidáme mandle a rozinky a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který položíme na vymazaný plech a necháme ještě 45 minut kynout. Vykynutý Mazanec navrchu nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme zhruba hodinu.

Babiččin velikonoční beránek

Velikonoční beránek neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. V křesťanské tradici je jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně představuje oběť za spásu světa.

Příprava je velmi jednoduchá. Žloutky (2 ks) vyšleháme s máslem (80g) a krupicovým cukrem (100g) do pěny. Potom přimícháme polohrubou mouku (180 g) smíchanou s kypřícím práškem do pečiva (1 ks), vanilkovým cukrem (1 ks) a citrónovou kůrou. Nakonec do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z vaječných bílků. Připravené těsto vylijeme do vymazané formy a pečeme zhruba 40 minut.

Vajíčka jako symbol plodnosti a života

Na Velikonoční pondělí nesmí nikdy chybět na stole vajíčka. Hospodyně z nich připravují míchaná vejce. Vejce (8 ks) rozbijeme do hrnku, přidáme se k nim lžíce vody, sůl, pepř, trošku sladké papriky a rozmícháme. Na pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a uzené maso (dohromady 300 g), přidáme rozšlehaná vejce, necháme opražit a až pak vše zamícháme, aby zůstala vajíčka ve větších kouscích. Míchaná vejce posypeme pažitkou a podáváme s čerstvým chlebem.

Na Zelený čtvrtek Zelená polévka

Na Zelený čtvrtek se má jíst něco zelené, aby byl člověk zdravý. Základem receptů jsou různé druhy bylinek, salátů, špenát nebo kopřivy. Tradičně se připravuje tzv. Zelená polévka.
Pro přípravu použijeme například hrst mladých listů špenátu nebo kopřiv, šťovík, polní salát, petrželku či pažitku. Na másle zlehka osmahneme najemno nasekané bylinky a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme přejít varem, dochutíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme přidat smetanu na zjemnění chuti. Na závěr do polévky zašleháme dva žloutky nebo naházíme noky.

Velikonoční nádivka

K nejoblíbenějším pokrmům patří dodnes velikonoční nádivka a každá hospodyně si svůj recept poctivě hlídá. V trošce mléka rozmícháme žloutky (10 až 15, na jeden kus pečiva jedno vejce), přidáme vařené nebo uzené na kostičky nakrájené maso, přimícháme najemno posekané bylinky (např. Petrželku, kopřivu nebo pažitku) a dochutíme solí a pepřem. Přisypeme navlhčené kostky housky (10 až 15 ks) s trochou strouhanky. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs vložíme do máslem vymazaného pekáče a pozvolna pečeme až 45 minut.

Velikonoční tradice a zvyky se liší od krajů i rodiny. Velký pátek a Velikonoce jsou za dveřmi, čím tento rok pohostíte koledníky vy?