Bon Pari: Co se skrývá za chutí dětství?

Bonbóny Bon Pari

Bon Pari: Co se skrývá za chutí dětství?

Článek Vám zabere

Legendární bonbóny oslavují kulaté narozeniny. Čtěte a zjistěte, jak vzniklo slavné jméno Bon Pari nebo kolik se jich vyrobí za rok.

Pamatujete na školní léta, kdy každý oslavenec rozdával Bon Pari? Na ty dohady, kdo si s kým který bonbon vymění, aby všichni dostali svou oblíbenou příchuť? Nějaký ten rok od té doby uběhl a Bon Pari najednou slaví už 40. narozeniny! Za tímto číslem se ukrývá spousta práce, vylepšování a spokojených zákazníků. Vždyť jak by přeci mohly tyto generacemi prověřené bonbóny zůstat na regálech obchodů tak dlouho, když by je zákazníci nekupovali?

Hladký jako hedvábí, průhledný jako sklo

V regálech obchodů najdete velký výběr bonbonů. Mají různé barvy, chutě, tvary... Nicméně ne vždycky tomu tak bylo. Pamětníci i starší generace si možná pamatují na hrbolaté dropsy, které uměly dost nepříjemně rozedřít patro v puse. Bon Pari se svým hladkým povrchem a průzračností znamenaly revoluci v bonbónové sféře. Tehdy se psal se rok 1977.

Pracovníci z holešovické továrny SFINX museli jet do Dánska a Švédska, aby se naučili ty správné pracovní postupy. Stroj, který Bon Pari vyráběl, odléval bonbónovou hmotu do předem připravených forem. Tím se zabránilo tvorbě bublin a poškrábání povrchu bonbónů. Stejný postup se při výrobě bonbónů Bon Pari používá dodnes.

Věděli jste, že každou minutu vyrobí linka na výrobu Bon Pari 1 240 bonbonů, což představuje více než 9 milionů bonbónů za celý rok?

Špetka francouzského šmrncu

Bon Pari přinášely od začátku svého vzniku jedno překvapení za druhým. Nejen, že byly hladké, průhledné a nabízely nové příchutě. I jejich název zněl na tehdejší dobu velmi netradičně. A o to šlo! Libozvučný zahraniční název měl navodit pocit luxusu a kvality. Inspirace přišla s evropskou metropolí – romantickou Paříží. Původně se měly bonbóny jmenovat Bon Paris. Bon jako dobrý nebo chutný a Paris jako Paříž. Avšak zkrácené Bon Pari se ukázalo jako zvučnější a snadnější na vyslovení.

Z čeho se taková ,,bonparka" vyrábí?

Bon Pari jsou tvrdé bonbóny - kandyty nebo dropsy. Základní složku bonbónů tvoří kandytová hmota, která se vyrábí z cukru a glukózového sirupu s velmi nízkým obsahem vody. Kromě toho obsahují bonbóny Bon Pari kyselinu mléčnou, ovocné šťávy z koncentrátu, rostlinné koncentráty, aromata a barviva přírodního charakteru. Nic víc v ,,bonparce" nenajdete. Všechny suroviny mají certifikovanou kvalitu a přírodní původ.

Bon Pari při výrobě

Nejoblíbenější je zelený

Bonbónům přibyly za 4 desetiletí nové příchutě. V obchodech najdete kromě tradičního balení Bon Pari Original i Bon Pari šumivé, superkyselé, citrus mix, lesní směs nebo ledové. Originál je ale Original. V tomto balení najdete přesně 6 příchutí bonbonů. Višeň, švestka, meruňka, jahoda, limetka a marakuja. Podle statistik vyhrává v oblíbenosti bonbon zelený s příchutí marakuja. Která příchuť vede u vás?

Dostali jste na Bon Pari chuť? Vyhrajte je v naší soutěži!