Exotika z Řecka a Egypta v kuchyni!

Zahraniční kuchyň

Exotika z Řecka a Egypta v kuchyni!

Článek Vám zabere

Vypravte se s námi za dobrým jídlem do letních dovolenkových destinací. Tentokrát vás provedeme řeckou a egyptskou kuchyní, které nabízí spoustu zeleninových receptů a zdravých luštěnin!

Bílé domky s modrými střechami, průzračné moře a jemný písek. Umíte si také představit typický obrázek Řecka a jeho ostrovů? Kromě těchto krásných výhledů, vám Řecko může nabídnout i chuťové zážitky! Řecko sice zavání exotikou, většinu jídel si ale můžete připravit i doma. Suroviny vám rostou na zahrádce.

Omáčka se skořicí a lilkem

V řeckých pokrmech najdeme spoustu zeleniny. Pěstujete si na zahrádce okurky, rajčata a papriky? Udělejte si z nich řecký salát. Stačí dokoupit sýr Feta, který je typický pro řeckou kuchyni. Dochuťte salát oreganem a kapkou olivového oleje. Řekové si do svého salátu přidávají ještě pár černých nebo zelených oliv. Tip na lehkou letní večeři máme na světě.

Pokud právě přemýšlíte, co uvařit o víkendu k rodinnému obědu, inspirujte se řeckou musakou. Nepotřebujete k ní žádné neobvyklé ingredience. Základ pokrmu tvoří mleté maso, rajčata a cibule, ze kterých si uvařte omáčku. Tajný tip přímo z Řecka – přidejte do omáčky špetku skořice. Do pekáče poté dávejte střídavě vrstvy omáčky, lilku a brambor.

Okurkový salát na řecký způsob

Jedním z nejznámějších pokrmů z řeckého poloostrova vůbec jsou tzatziki. Řecký jogurt smíchaný s okurkou a dochucený koprem. Řecký jogurt do tzatziků se vyrábí z ovčího mléka. Řekové si tzatziki nejčastěji dávají jako předkrm. Je to taková varianta na náš okurkový salát. Zkuste ale tzatziki využít jako omáčku ke skopovému nebo jehněčímu masu.

řecké jídlo na stole, sýr, olivy, zelenina, rajčata

Cizrna v hlavní roli

Toužíte po exotičtějších jídlech? Pak vyzkoušejte kuchyni egyptskou. Nebojte se, že vás poženeme do obchodu shánět spoustu cizokrajného koření. V receptech si často vystačíte jen s česnekem, mletou paprikou a římským kmínem.

Nejvyužívanější egyptskou surovinou jsou luštěniny. Egypťané je milují na různé způsoby, například je mixují na kaši. Nejznámější luštěninová kaše se nazývá Hummus. Nevíte přesně, co si pod tím představit? Hummus se vyrábí z rozmixované cizrny a sezamové tahiny pasty. Tahle kaše se dochucuje pouze olivovým olejem, kapkou citronu, solí a česnekem. Hummus běžně koupíte i u nás ve velkých supermarketech už připravený. Baštit ho můžete samotný, nebo si do něj namáčejte proužky čerstvé mrkve a řapíkatý celer.

Cizrnu v egyptské kuchyni naleznete i v hlavních chodech. Stačí ji nahrubo rozmixovat, přidat cibulku, pepř, sůl, česnek a římský kmín. Vznikne z toho falafel, který se peče buď v troubě, nebo se frituje v oleji.V Egyptě vám k falafelu dají salát nebo arabský pita chleba.

Znáte Koshari?

Rýže, čočka a těstoviny (typicky kolínka) tvoří základ oblíbeného egyptského jídla zvaného Koshari. Kombinace těchto potravin vypadá poměrně netradičně. Zajímá vás, jak to chutná? Pokud se zrovna nechystáte na dovolenou do Egypta, zkuste si Koshari doma. Rýži, těstoviny a čočku uvařte. Z rajčat a cibule připravte omáčku. Tu dochuťte mletým chilli, česnekem s římským kmínem.

Jak egyptská, tak řecká jídla znějí neznámě. Cizí exotické názvy mohou možná někoho i odradit. Když se však podíváte blíž pod pokličku, zjistíte, že většinu surovin vlastně znáte. Kombinace bývají sice neobvyklé, ale proč jednou za čas něco nového nezkusit?