Guava, jackfruit a další exotické ovoce

Pestrá strava

Guava, jackfruit a další exotické ovoce

Článek Vám zabere

Léto je tu a práce najednou nejde od ruky. Pokud se i vy vidíte raději někde na pláži, posíláme vám exotickou inspiraci. Dopřejte si tropické ovoce klidně přímo v kanceláři!

Lukuma

Tato plodina je u nás málo známá. Přezdívá se jí poklad Inků. Pochází z Peru a v minulosti bylo tohle exotické ovoce skutečně vyvažováno zlatem. Plody lukumy jsou bohaté na živiny. Obsahují množství beta-karotenu, vitamínu B3, dostatek vlákniny a minerálních látek.

Kromě množství pozitivních účinků má lukuma také výtečnou chuť. Připomíná chuť vanilkové zmrzliny v kombinaci s javorovým sirupem. Lze ji využít jako přírodní sladidlo, třeba když si ji nakrájíte do bílého jogurtu. Je vhodným doplňkem jídelníčku i pro diabetiky.

Lukuma

Graviola

Graviola je také poněkud neznámá rostlina, lépe řečeno strom. Dorůstá do výšky až deseti metrů a svůj původ má v tropických oblastech Jižní Ameriky. Její žlutozelené plody obsahují mírně nakyslou dužinu a používají se k výrobě šťáv a džusů. Využít se však dají i ostatní části stromu – kůra, listy, kořeny, plody i semena. Svůj přínos našly v lidovém léčitelství jako produkt zmírňování křečí, snižování krevního tlaku, nachlazení a dalších nemocech.

Graviolu využívají lidé i v dnešní době. A to v podobě kapiček či tablet. Je vhodná jako prevence proti nachlazení, detoxikuje organismus, pomáhá při křečích a v neposlední řadě ji lidé užívají jako doplněk stravy při léčbě rakoviny.

Graviola

Velkou zajímavostí gravioly totiž je, že se v poslední době stala velmi zkoumanou rostlinou na vědeckém poli. Odborníci totiž přišli na její možné účinky ničení rakovinotvorných buněk, bez snahy ničit buňky zdravé. Nechme se tedy překvapit, zda v tomhle náročném zkoumání graviola obstojí. Spousta uživatelů však s ní má již teď pozitivní zkušenosti.

Dračí ovoce

Je naopak dnes již poněkud známou rostlinou, díky celosvětovému rozšíření a prodeji. Svůj původ má v Mexiku a Střední Americe. Hojně se ale také pěstuje v Jihovýchodní Asii. Její plody, jak napovídá název, připomínají dračí vejce. Mají velmi tvrdou slupku, nejčastěji růžové či žluté barvy, s odstávajícími „šupinami“. Jeho obvyklá hmotnost se pohybuje mezi 300 g a jedním kilogramem.

Plody mají velmi šťavnatou dužinu bílé barvy s velkým množstvím roztroušených malých černých semínek. Dužina svou jemně nasládlou chutí připomíná meloun nebo kivi. Dužina také obsahuje až 90 % vody a mnoho antioxidantů a minerálů. Zejména železo, vápník, fosfor a vitamíny B, C, E. Nezalekněte se proto výjimečné exotické barvy či tvaru a ochutnejte tohle zdraví prospěšné ovoce.

Dračí ovoce

Rambutan

Název rambutan znamená původně „chlupatý“, což vystihuje jeho exotický vzhled. Jeho plody připomínají švestku či vlašský ořech, jež jsou pokryty silnou slupkou. Pod níž se nachází průsvitná šťavnatá dužina, která svou sladkokyselou a aromatickou chutí připomíná ananas s lehkou meruňkovou příchutí. Rambutan se velmi podobný liči, avšak se zdá být chutnější. Obsahuje velké množství vitamínu C a v dužině ukrývá semeno. To je samo o sobě jedovaté, po tepelné úpravě je však skvělou pochoutkou. Kromě toho má i vysoký obsah rostlinných tuků a kyselin, a možná díky tomu je tolik využitelný v kosmetice.

Rambutan

Jackfruit 

Jedno z největších plodů rostoucích na stromech nese jméno Jackfruit. Jeho délka dosahuje až 100 cm a vážit může až 25 kg. Možná právě z tohoto důvodu neroste na větvích, jako ostatní ovoce, ale přímo na kmenech stromu. Svým tvarem připomíná meloun, má zelenou barvu a tlustou hrbolatou slupku. Když ji odkryjeme, najdeme množství žlutých dílků s gumovitou strukturou. Ty velmi příjemně voní a svou chutí připomínají fíky, avšak bez zrníček.

Jackfruit

Ovoce obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, a kromě řady vitamínů i významné množství vápníku a fosforu. Je velmi vhodným energetickým zdrojem, ve 100 g dužiny se ukrývá až 100 Kcal. Místo čokoládové tyčinky zkuste pro jednou trochu exotiky. Uvidíte, že vás jeho chuť mile překvapí.

Tamarind

Je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky. V současnosti je však pěstován v tropech celého světa, zejména pak v Indii. Má velmi zvláštní plody, připomínající lusky obrovského hrášku. Dorůstají do 5 až 14 cm. Mají několik hnědých a dužnatých semen s kyselou chutí. Dají se pojídat na několik způsobů, a to buď syrová, vařená i sušená. Jsou součástí známé worcestrové omáčky a spousty dalších omáček vhodných na steaky. Dužina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.

Tamarind

Goji

Staří Čínané na tyhle malé červené „korálky“ nedali dopustit a konzumovali je opravdu ve velkém. Je v nich ukrytá energie. Staří čínští mistři dokonce tvrdí, že je to spolehlivý recept na dlouhověkost.

Goji

Plody goji, jinak kustovnice čínské, obsahují více než 20 stopových prvků, karotenoidy a velké množství vitamínů. Ne nadarmo se jí přezdívá superovoce. Oplývá velmi příjemnou nezaměnitelnou chutí. Chutnat vám bude například v domácím müsli nebo v misce s tvarohem, jiným ovocem a semínky.

Kvajáva

Z Číny zpět do Ameriky. Tentokrát ale Střední, kde má původ kvajáva, známá i jako guava. S touhle rostlinou to není jednoduché, mohli bychom jí přezdívat chameleon. Nemá typickou barvu, velikost, ani tvar. Můžete se setkat s bílou, růžovou i červenou barvou dužiny.

Chutí připomíná fíky a hrušky a má až 5 krát víc vitamínu C než pomeranč. Kvajáva obsahuje také velké množství vápníku a vitamínu A, čímž je velmi dobrým antioxidantem. Dále pak vitamín B, B12, E, ale také fosfor, hořčík i železo. Z minerálních látek v ní najdeme nejvíce draslíku. Je bohatá i na obsah vlákniny a omega-3 mastné kyseliny.

Kvajáva

Zajímavé je, že je v kvajávě ukryto celkem velké procento cukru, až 15%. Možná právě proto tyto plody nekonzumují pouze lidé, ale jsou výborným zdrojem potravy také pro savce a ptáky. O prospěchu celé rostliny svědčí také havajská tradice, kdy se na kmenu kvajávy připravuje grilované maso. Díky úžasné vůni a blahodárným účinkům se její kůra i listy využívají v kosmetice i lékařství.