Kurkuma nad zlato

Exotické koření

Kurkuma nad zlato

Článek Vám zabere

Znáte toto zlaté koření? Kurkuma nejen že skvěle ochutí jídlo, ale také má zdraví prospěšné účinky. A využití najde i mimo kuchyni!

Trochu šafrán a trochu zázvor

Že vám tohle exotické koření příliš neříká? Kurkuma se používá jako barvivo, lék a koření už od 6. století před naším letopočtem. V roce 1280 popsal mořeplavec a objevitel Marco Polo kurkumu jako "zeleninu, co má vlastnosti jako šafrán, ale není to skutečný šafrán." Svou žlutou barvu šafrán v mnohém připomíná! Kurkuma se vyrábí umletím kořene kurkumovníku dlouhého. Část kořene této rostliny vypadá skoro jako zázvor. Na rozdíl od zázvoru má kořen kurkumovníku sytě žlutou až zlatou barvu. Proto je samotné koření žluté. Kurkuma chutná nahořkle a štiplavě. Kuchaři její chuť připodobňují třeba k hořčici s pepřem. Sami ji určitě také znáte. Kurkuma se totiž přidává do kořenící směsi kari. V oblibě toto koření mají jak v Asii, tak i v Jižní a Střední Americe. Ovšem soutěž o největší milovníky kurkumy vyhrávají Indové.

Koření života 

Indové, kteří se považují za největší fanoušky kurkumy, tento žlutý prášek nazývají kořením života. Nejvíce se kurkuma používá hlavně v kuchyni. Můžete ji přidat do různých exotickým pokrmů. Skvěle dochutí například jakoukoliv čínu či masovou směs. Zkuste ji ale nasypat do rizota. Když následně krásně barevné rizoto zasypete například ještě čerstvou zelenou petrželkou, uvidíte, jak se váš talíř rozzáří!

Masová směs s kurkumou

Kurkumu můžete použít také do různých polévek – zkuste například dýňovou nebo mrkvovou ozvláštnit špetkou kurkumy. Kurkuma se také skvěle hodí do salátů a různých dresinků. Fantazii se meze nekladou.

Myslete na to, že kurkuma má spoustu zdraví prospěšných látek. Kurkuma například potlačuje srážlivost krevních destiček a tím tlumí záněty. Spolu se zázvorem se používá při léčbě jaterních potíží. Kurkuma obsahuje velké množství antioxidantů a chrání náš imunitní systém. V Indii se kurkumu používají i ke zmírnění zažívacích obtíží. Indické dívky si kurkumou rozpuštěnou ve vodě dokonce i čistí pleť. Kurkuma totiž chrání pleť před akné.

Kurkuma není jen k jídlu

Kurkumu nemusíte použít jen v kuchyni. Skvěle vypadá také jako pokojová květina! Má krásné bílé a růžové květy. Vydrží vám od jara do podzimu a přes léto ji bez obav můžete dát i ven. Pokud kurkumu zakoupíte na jaře, tak do podzimu se vám kořeny kurkumy rozmnoží a na podzim po odkvětu, si je můžete namlít.

S kurkumou ale zacházejte opatrně! Žlutá barva se z kuchyňské linky, dřevěných vařeček a oblečení smývá opravdu těžko. Právě díky těmto vlastnostem se kurkuma používá i jako přírodní barvivo v potravinářském průmyslu. Znát ho můžete jako kurkumin. V Indonésii si kurkumou v minulosti během svatebního rituálu svá těla barvily ženich s nevěstou.

Uvařte si zlaté mléko!

Kurkuma nemusí ochucovat jen jídlo. Zkuste indické zlaté mléko. Vybrat si můžete buď ze sladké či jemně pálivé varianty.

Na sladké zlaté mléko pro dvě osoby si nachystejte:

  • dva hrníčky rostlinného mléka (třeba sójové či kokosové)
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • Podle chuti špetku vanilky či med

K ostřejší variantě budete potřebovat:

  • dva hrníčky rostlinného mléka (třeba sójové či kokosové)
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • Kousek nakrájeného či nastrouhaného zázvoru
  • Trochu pepře
Zlaté mléko

Mléko přiveďte k varu a okořeňte vybranými ingrediencemi. Stáhněte plamen a nechte vařit ještě 5 – 10 minut. Kurkuma bude při delším povaření chutnější, protože ztratí svou štiplavou chuť.

Zlaté mléko se doporučuje pít před spaním. Pokud patříte mezi nespavce, jistě ho vyzkoušejte! Usnete po něm jako miminka a ještě uděláte dobrou službu svému zdraví.