Pampeliška – plevel, nebo léčivka?

Pestrý jídelníček

Pampeliška – plevel, nebo léčivka?

Článek Vám zabere

Rádi bychom vám představili rostlinku, které je všude dost a ukrývá v sobě blahodárnou a léčivou sílu. Seznamte se s pampeliškou.

Ano, opravdu tento článek věnujeme prostinké pampelišce, často uváděné také pod názvem smetanka lékařská. Naše prababičky dobře věděly, že tato rostlina má něco do sebe. Hojně ji využívaly v kuchyni, i jako léčivou bylinu. Dnes si z nich většinou už jen děvčata pletou věnečky a někdy ani to ne. Nejčastěji možná slýcháme na adresu pampelišek výtky, jak je to otravný a nevítaný plevel.

Kde a kdy na ně narazíme?

Něco na tom, že jsou označovány za plevel, opravdu je. Tyto rostlinky se vyznačují mimořádnou odolností a rostou od brzkého jara až do prvních podzimních dní. Hned jak začne trochu víc svítit slunce, žluté kvítky vylezou ze země a provází nás, než začnou podzimní plískanice. Rozhodně je nebudete hledat dlouho. Jsou jimi poseté všechny pastviny, louky a zahrádky, a to nejen u nás, ale vlastně po celé severní polokouli.

Když však vyrazíte na sběr, vyhněte se místům poblíž silnice, místům s vysokým znečištěním, případně loukám, které jsou intenzivně hnojeny. Vhodné je vyhnout se i místům, kam se často chodí venčit pejsci. Sbírat poté můžete celou rostlinu a využít jak květy, tak listy a stvol až kořen.

Květy

Sbírat je můžeme vlastně kdykoli, když na pampelišku narazíme, nejlépe přes léto. Nezkoušejte je však sušit, měli byste po usušení místnost plnou, pro pampelišku typických, bílých chmýříček – padáčků, díky kterým se v přírodě semínka rostliny velice snadno šíří větrem. Nejvhodnější využití květů je na med či sirup. Pampeliškový med či sirup pozitivně působí na dýchací cesty, podporuje odkašlávání. Proto se doporučuje užívat jako pomoc při chřipce či angíně. Jelikož zásobním cukrem smetanky lékařské je inulin, namísto škrobu, který je pro rostliny typičtější, lze z nich připravit med vhodný i pro diabetiky. Odvar z květů se také používá ke koupeli s blahodárným vlivem na pleť.

Listy

Sbíráme je opět kdykoli během vegetace, ideálně mezi květnem a zářím. Jsou velice bohaté na draslík, vitamíny B, C, a A, D, dále jsou významným zdrojem křemíku, vápníku a železa. Listy obsahují dokonce 2x více železa než špenát. Chuťově jsou listy trochu nahořklé, podobně jako třeba čekanka. Z čerstvých listů se tedy nejčastěji dělá jarní salát. Pro toto použití jsou nejvhodnější mladé lístky s nižším obsahem bílého mléka. Listy jdou ale přidat také do jídel, která tepelně upravujeme, připravit pampeliškový „špenát“ nebo pár listů přidat do zeleninové šťávy.

Pampeliškový med

Stvol

Pampeliška jde využít opravdu celá. Naučte se konzumovat i stvoly květů. Umějí přispět k léčbě při chronickém zánětu jater, ale zmírňují i projevy cukrovky, mohou pomoci rozpustit i žlučníkové kameny a pozitivně působí také na žlázy s vnitřní sekrecí. Stvoly vždy umývejte i s květy v teplé vodě, následně květy odstraňte. Stvoly můžete jíst samotné nebo je nakrájet a přidat do salátu, konzumujte je však vždy syrové, nenechte se odradit jejich hořkou chutí.

Kořen

Kořen pampelišky by se měl sbírat vždy na jaře a pak až na podzim. Používá se při problémech s trávením i na žlučník. Má pozitivní vliv na klouby i akné. Sběr a zpracování kořene je trochu náročnější než u jiných částí smetanky lékařské, ale o to silnější účinky má. Kořen vydolujeme ze země, pořádně umyjeme a očistíme a nakrájíme na kousky. Použít ho můžeme ideálně na čaj, a to bud hned čerstvý nebo sušený. Kousky kořene sušíme venku ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. Pro skladování kořene je velmi důležité sucho.

Shrnuto, podtrženo, nejde o nepotřebný plevel, ale o bylinu, která velmi příznivě ovlivňuje lidské zdraví. Až tedy příště narazíte na pampelišku, zkuste si vzpomenout na náš článek a připravte si třeba salát nebo čaj. Už svou barvou květu naznačuje, že je to zlatý poklad mezi rostlinami.