Rostlinné oleje: jak je využít v kuchyni?

Oleje

Rostlinné oleje: jak je využít v kuchyni?

Článek Vám zabere

Řepkový, olivový, kokosový či sezamový. Rozlišujeme přes 15 druhů rostlinných olejů. Některé se skvěle hodí ke smažení a další využijete ve studené kuchyni. Zjistěte, jak je používat!

Zdraví (ne)prospěšný olej

Tuky, mezi které oleje řadíme, představují výrazný zdroj naší energie. Lidské tělo tuky potřebuje ke správnému vstřebávání vitamínů. Pokud tuky ve svém jídelníčku výrazně omezíte, můžete se potýkat se sníženou imunitou. Pozor ale! Nic se nemá přehánět!

S oleji se pojí základní pojem - „kouřový bod,“ tedy teplota, při které se olej začne přepalovat a vznikají v něm nezdravé látky. Ke smažení a fritování bychom tedy měli používat oleje s kouřovým bodem na vyšších teplotách.


Klasika českých domácností 

V českých kuchyních se daleko nejvíce používá olej slunečnicový. Má neutrální chuť, a proto ho používáme jak k pečení, tak i ke smažení řízků a fritování hranolek. Bohužel slunečnicový olej má kouřový bod na nízkých 180 stupních Celsia, což z něj dělá olej ke smažení a fritování nevhodný.

olivová větvička na stole, keramická lžička plná olivového oleje

Olej jako víno 

Olivový olej je jako víno. Přijde vám to podivné? Víno totiž připomíná nejen vyšší cenou. Za ten kvalitní panenský olivový olej můžete utratit i sta koruny. Olivový olej se také jako víno degustuje. Znalci u něj zkoumají vůni a chuť. Samozřejmě olej jako víno při degustaci neupíjíme, ale degustujeme jen několika kapkami. Olivový olej patří mezi tělu nejvíc prospěšné oleje. Olivový olej snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitamíny. Také podporuje trávení a absorpci vápníku. Prospívá i pleti a vlasům. Olivový olej se velmi často uplatňuje zejména ve studené kuchyni. Pár kapek olivového oleje a špetka soli vydají za všechny dresinky do salátů.

Králové asijské kuchyně

Víte, kde se sezamový olej těší největší oblibě? Jistě správně tušíte, že česká kuchyně tím místem zrovna není. Sezamový olej k tepelné přípravě pokrmů běžně používají v Indii, Číně a Koreji. Takže pokud vám asijská kuchyně přirostla k srdci, tak příště v obchodě přihoďte do košíku také sezamový olej. Můžete s ním vylepšit chuť kuřecí číny nebo si připravit kuře ve sladkokyselé omáčce. Hodí se také do salátů.

Věděli jste, že olej nemusí být nutně v kapalné podobě? Takový kokosový olej tuhne už při pokojové teplotě 25 stupňů! Jeho kouřový bod se v této podobě nalézá daleko za průměrem, na 230 stupních Celsia. Proto se hodí také na smažení. Můžete ho například pro změnu použít na pekáč pod pečenou rybku. Kokosový olej také využijete při pečení. Zkuste letos místo másla upéct pár druhů cukroví s kokosovým máslem! Kokosový olej má velké využití i v kosmetice.

Olejů najdete na českém trhu mnohem víc. Nezapomeňte na dýňový olej, arašídový nebo lněný. Každý se používá na něco jiného, za zkoušku ale stojí všechny.