Skořice, tradiční koření s překvapivou silou

Pestrý jídelníček

Skořice, tradiční koření s překvapivou silou

Článek Vám zabere

I když skořici znají i malé děti, možná vás překvapí, jak se tato svérázná přísada vyrábí. Seznamte se s její historií, původem i účinky. Zjistíte, že zdaleka nemusí být pouze koření ve vašich kuchyní

Skořice neboli kůra

Ano je to tak. Skořice, tak jak ji známe, se opravdu vyrábí z kůry stromů nazývaných skořicovníky. Jedná se o seříznutou vnitřní část kůry stromu, která se následně sušením stáčí do ruliček. Ty už používáme běžně třeba při pečení. Mezi největší vývozce patří Srí Lanka a Indonésie.

Bohatá historie

První záznamy o skořici se objevují v Číně přibližně kolem roku 2 800 př. n. l. Už staří Egypťané využívali aroma ze skořice při rituálu nabalzamování a Starý zákon zmiňuje skořici jako jednu z přísad do oleje na poslední pomazání.

Do Evropy se pravděpodobně dostala jako vzácné koření přes Arabské kočovné prodejce a získala si zde velkou oblibu. Přibližně 350 g skořice se tehdy údajně vyrovnalo 5 kg stříbra. S kolonialismem se přístup ke skořici usnadnil a její popularita se ještě zvýšila. Dnes skořici konzumuje celý svět a má to své odůvodnění.

Výhody a účinky

Nejen, že je toto koření chutné, má navíc i mnoho dalších výhod pro naše zdraví. Skořice pomáhá trávení a ulevuje od zvracení. Některé výzkumy ukazují, že má schopnost ničit různé bakterie a další mikroorganismy.

Kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje velké množství antioxidantů, které neutralizují účinky volných radikálů a chrání náš imunitní systém. Obsah antioxidantů ve skořici je tak vysoký, že jí lze považovat za přírodní konzervační látku. Prokázaný je i její vliv na snížení rizika srdečních chorob, a také benefity z pravidelného příjmu skořice pro lidi trpící diabetem 2. typu.

Není skořice jako skořice

V praxi se dají rozlišit dvě skořice. Tzv. pravá skořice Ceylonská a skořice Cassia. Za zdravější se považuje ta z Ceylonu a je také o něco dražší než Cassia. Pro oba druhy platí zmíněné výhody, ale Cassia navíc obsahuje látku kumarin, která je údajně ve větším množství zdraví škodlivá.

Jeden druh koření na 100 způsobů

Kromě využití v kuchyni se skořice hodí v domácnosti na spoustu věcí!

skořicové šneky
  • Nejoblíbenější je ale pečení. Zkuste třeba oblíbenou žemlovku se skořicí.
  • Jestli potřebujete vzpruhu, udělejte si skořicový čaj, který mimo to i pohlídá hladinu glukózy v krvi. Pokud do čaje přimícháte ještě med, můžete se zbavit bolesti žaludku a snížit plynatost.
  • Zkombinujete-li skořici a zázvor, snadno odeženete nachlazení a chřipku. Skořice pomáhá také se záněty močového měchýře
  • Nezapomeňte i na kosmetické účinky. Skořicový odvar pomůže potlačit zápach z úst. Můžete vyzkoušet také pleťovou masku s trochou skořice.
  • Mimo kuchyni můžete využít skořici k výrobě domácího přípravku proti molům nebo jednoduše k dekoraci.

Možností, jak toto koření využít je zkrátka mnoho a je jen na vás, kterou variantu si oblíbíte. Pokud se rozhodnete užívat skořici pro její zdravotní účinky, zkuste se poohlédnout po pravé Ceylonské, abyste měli jistotu, že nekonzumujete příliš velké množství kumarinu.

Jestli si ale skořici v jídle dáte jen občas, nemusíte se bát ani druhu Cassia. Nezalekněte se výrazné chuti a aromatu a dejte skořici šanci.

Tagy