Vypěstujte si vitamínovou bombu

Klíčky

Vypěstujte si vitamínovou bombu

Článek Vám zabere

Toužíte po zpestření jídelníčku, které by šlo ruku v ruce s vaším vyváženým životním stylem? Vyzkoušejte klíčky! Nadopují vás vitamíny a vypěstovat si je můžete doma za oknem.

Zajímáte se o zdravou stravu? Pak jistě víte, že do správného jídelníčku je třeba zařadit dostatek zeleniny a neopomenout luštěniny. Obzvlášť v prvních jarních měsících je však těžké vyhnout se při stravování monotónnosti, kterou způsobuje omezenější výběr čerstvých sezónních potravin. Řešení plné vitamínů nabízejí klíčky. Začněte s jejich pěstováním ještě dnes, první úrodu sklidíte za pár dní.

Zdraví z mladých semínek

Možná si vzpomenete na babičku, která si zelené natě z namočené čočky za oknem dávala na chleba s máslem. Už naši předkové dříve, bez zeleniny dovážené z jižních zemí, museli spoléhat pouze na zásoby sezonní zeleniny a sušené luštěniny. A právě klíčky pro ně představovaly alternativu, která jim pomáhala udržovat zdraví i v zimě. Naklíčené semeno totiž obsahuje mnohonásobně více zdraví prospěšných látek, než semeno usušené. Tato doslova vitamínová bomba dodá vašemu tělu esenciální aminokyseliny, vitamíny B, C a E, vlákninu, minerály a bílkoviny. Šťavnaté klíčky navíc chuťově obohatí kterýkoli chod.

Klíček, nebo výhonek? 

Dříve, než se pustíte do klíčení, ujasněte si, kterou část z rostlinky chcete konzumovat. Pokud máte v úmyslu jíst například celý klíček sóji včetně zrna, jedná se o klíček v pravém smyslu slova. Preferujete-li ale zastřihávání pouze zelených částí klíčků, pak jde o výhonky. Ty se pěstují trochu jiným, leč také velmi jednoduchým způsobem.

Nakličujte ve sklenici

Na domácí klíčky není třeba kupovat žádné speciální vybavení. Postačí sklenice se širokým hrdlem, plátýnko nebo síťka, gumička a semínka. Semínka nasypte do sklenice tak, aby drobná pokryla dno, velká semena (např. cizrna) mohou sahat maximálně do první třetiny sklenice. Během klíčení totiž zvětší svůj objem, potřebují tak dostatek prostoru. Zalijte je vodou zhruba do tří čtvrtin sklenice, a nechte je 6-12 hodin nasát vodu. Poté vodu vylejte, semínka propláchněte a sklenici znovu naplňte vodou.

Přes otvor ve sklenici natáhněte plátýnko a obvažte gumičkou, obraťte a nechte vytéct přebytečnou vodu. Sklenici se semínky poté umístěte šikmo k podlaze tak, aby ze semínek prostřednictvím síťky mohla volně odkapávat voda a zároveň otvorem proudil dostatek vzduchu. Stačí ji postavit v nakloněné poloze do misky či podepřít dno utěrkou. Semínka skladujte na místě, kde je dostatek světla a tepla (ideálně kolem 20 °C), ale zároveň tam nesvítí přímé slunce. Během klíčení semínka propláchněte 2x -3x denně. Doba klíčení závisí na druhu semínek, některá naklíčí už po dvou dnech, jiným klíčení trvá týden. Po sklizení je nezapomeňte ještě propláchnout, dobře usušené klíčky vám v lednici vydrží až týden.

Klíčky na chlebu

Pěstování výhonků

Vybraná semínka umístěte do sklenice a nechte je nasát vodu stejným postupem, jako u nakličování. Přichystejte si obyčejný talíř s plochým dnem a na něj vatu, jemnou kuchyňskou utěrku z papíru nebo buničinu. Mírně ji navlhčete, ale voda by v ní neměla stát. Rovnoměrně po talíři rozmístěte semínka a nechejte je na teplém místě, jak je popsáno u klíčení. Podle potřeby semínka opatrně zalévejte, aby zůstávala mírně vlhká. Vzrostlé výhonky můžete postupně odstříhávat, nejlépe co nejblíže semínku. V těchto částech se totiž ukrývá nejvíc vitamínů.

Vybírejte podle chuti

Už víte, jak klíčky pěstovat, která semínka však zvolit? Vybírat můžete prakticky ze všech neloupaných luštěnin jako fazole, hrách, čočka, sója či cizrna. Ke klíčení jsou však vhodná i další zrna a semínka, především řeřicha, pšenice, pohanka, vojtěška, proso nebo žito. Ke klíčení vám postačí v podstatě jakákoli neloupaná semínka, běžně dostupná v obchodech. Vhodnější volbou jsou však kvalitní semínka bez chemického ošetření, přímo určená ke klíčení. Chuť klíčků se mírně liší, zatímco fazolové nebo cizrnové výhonky patří k těm chuťově méně výrazným, řeřichu nebo hořčici pro jejich pikantnost využijete spíše do salátových směsí.

O klíčky nezapomeňte správně pečovat a chraňte je před přímým sluncem a plísněmi. Jejich zařazení do běžného jídelníčku dodá tělu dostatek živin pro zvládnutí pomalého jarního probouzení. A navíc si pochutnáte!