Za vůní kuchyně na Jadran

Zahraniční kuchyně

Za vůní kuchyně na Jadran

Článek Vám zabere

Itálie a Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější turistické destinace. Poznejte, co se jí v těchto zemích. Inspirujte se kuchyní, kde z pěti ingrediencemi dokáží uvařit zázraky.

Soutěž o nejoblíbenější destinace Čechů o prázdninách vyhrávají Chorvatsko a Itálie. Většina turistů tam jezdí za mořem, památkami a atmosférou. Bonus k tomuto všemu je vynikající gastronomie, kterou kuchyně těchto zemí nabízí.

Obě země mají přístup k moři, proto v jejich kuchyni nalezneme velké množství čerstvých ryb a mořských plodů. Díky teplému přímořskému klimatu se jejich kuchyně liší od těch našich. Přesto většinu jídel určitě budete znát!

Rakije alias balkánská slivovice

Pro Chorvatsko, stejně jako pro celý balkánský poloostrov, je typická domácí pálenka rakije. Je to pálenka z ovoce nebo anýzu, která obsahuje asi 40 % alkoholu. Chorvati ji velmi často destilují doma. Ve vší podstatě je to taková balkánská slivovice. Na Balkáně se vyskytuje několik různých variant od hruškové rakije až třeba po rakiji vypálenou z fíků a kdoulí. Jak by se asi takovéto pálence říkalo u nás?

Další typické chorvatské jídlo, které stojí za to ochutnat, je pokrm zvaný Brudet. Tento guláš z mořských plodů a ryb doplněný o rajčatovou omáčku, cibuli a česnek, je ideálním obědem během horkých letních dnů.

Se sušenou šunkou se můžete potkat při cestě Evropou ve více zemích. Každá se něčím trochu liší. Ta chorvatská se většinou suší na větru. Chorvati jsou na ní tak hrdí, že jí oficiálně vyhlásili svým národním pokrmem.

Jednoduchost především

Italové jsou svým způsobem v kuchyni minimalisté. S malým počtem surovin umí vykouzlit zázraky. Důkazem toho je kupříkladu pizza nebo třeba jejich proslulé těstoviny. Ve většině klasických italských těstovin najdeme maximálně 5 surovin. Všechno je rychle uvařené a lehké na trávení. I přes lehká jídla se v Itálii drží pravidelná siesta. Mezi 13:00 a 15:00 se v Itálii hne jen listí na stromech, všichni ostatní drží siestu, relaxují a odpočívají. Čím větší teplo, tím delší siesta. Brali byste to taky?

V Itálii je na 350 druhů těstovin a zhruba čtyřnásobek pojmenování pro toto zpracování těsta, do kterého se doma můžete pustit i vy. Za potřebí je hrubá a hladká mouka, sůl, olej a vajíčka. Zbytek už záleží na vás. Máte chuť na motýlí Farfalle, placaté nudle Tagliatelle nebo třeba trubky Penne?

Země pro gurmány

Nejlepší italská zmrzlina, vyhlášené italské sýry, božské italské tiramisu, famózní italská rizota, skvělá italská káva, jedinečné italské víno, nepřekonatelné italské uzeniny… Bez nadsázky můžeme říct, že Itálie je rájem gurmánů. Jejich trik spočívá v čerstvých surovinách a jednoduchých kombinací. Zkusit to můžete i doma. Zkuste dát do omáčky na těstoviny jen čerstvá rajčata, bazalku, pepř a olivový olej. Posypte to dobrým italským sýrem a nezapomeňte na poobědovou siestu.

Tagy