7 otázek a odpovědí na téma alergie na potraviny

  • Potravinová alregie
  • 3 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Světová zdravotnická organizace si každý rok připomíná Světový den alergie a my se dnes podíváme zblízka na poměrně rozšířenou formu tohoto onemocnění – na alergii potravinovou.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Co je alergie a jak vzniká její potravinová forma?
    Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na vnější podněty, se kterými jinak organismus běžně přichází do styku. V případě potravin jde o přecitlivělost na některou složku v ní obsaženou.  Po vstupu do organismu se na alergen navážou příslušné protilátky. Tímto procesem se buňky takzvaně aktivují a vypustí do svého okolí obsah drobných zrníček (granul). Tato zrníčka buněk jsou plná látek, kterým se obecně říká zánětlivé mediátory, a právě účinkem těchto látek vznikají notoricky známé příznaky, jako je svědění, kýchání nebo vyrážka.

    Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí (nesnášenlivostí)?
    Pravá potravinová alergie je abnormální reakce na potraviny, spouštějící v organismu charakteristické příznaky (uvádíme je níže). Jedná se o specifickou a selektivní reakci daných protilátek na určitý alergen. Pro alergickou reakci je charakteristické vyplavení látek typu imunoglobulinů a histaminu. Je vzácnější, než si lidé běžně myslí. Často si ji pletou s potravinovou intolerancí (například laktózová intolerance), která nemá alergický původ. Nesnášenlivost potravy může být způsobena například nedostatečnou sekrecí trávicích enzymů (právě jako v případě laktózové intolerance, která je způsobena nedostatečnou sekrecí enzymu laktázy).

    Jaké jsou nejčastější příznaky potravinové alergie?
    Potravinová alergie se projevuje několika typickými příznaky: svědění v ústech, potíže při polykání a dýchání, či otoky kolem úst. Později, během trávení jídla ve střevech, přicházejí další příznaky, jako jsou nevolnost, zvracení, průjem, kožní vyrážka, kopřivka a bolest břicha.  Závažnou formou příznaků je anafylaktická reakce, která se vyznačuje agresivním nástupem výše uvedených příznaků a bez rychlé léčby může skončit dokonce smrtí.

    Jak jsou alergické reakce na potraviny rozšířené?
    Ve skutečnosti jen asi 3 % dospělých lidí a 6-8 % dětí má na potraviny skutečně alergickou reakci. Obecně platí, že lidé s rodinnou anamnézou alergie (bez ohledu o jaký druh jde), mají vyšší riziko vzniku potravinové alergie.

    Jak se potravinová alergie vyšetřuje a léčí?
    Nejdůležitější je potravinovou alergii správně diagnostikovat. Diagnóza se provádí detailním sledováním stravovacích návyků pacienta, který si vede deník. Obvyklé jsou i kožní testy. Léčba probíhá v první řadě prostřednictvím eliminační diety, podpořenou léky, které kontrolují histamin.

    Co dělat při akutních příznacích alergie na potraviny?
    Podle odborníka na urgentní medicínu, doc. Viléma Dobiáše, je správný postup následující: „Alergie na potraviny vzniká přibližně do 30 minut po konzumaci dané potraviny. Poté, co se příznaky (svědění v krku, bolesti břicha, pocit na zvracení, zvracení atd.) objeví, je potřeba okamžitě užít lék proti alergii. Přípravek lze běžně dostat v lékárně i bez lékařského předpisu. Důležité je 1 tabletku rozkousat a zapít vodou. Alergik by měl mít lék stále při sobě (i mimo domov). Pokud se kromě kožních projevů a svědění v krku dostaví také otoky a ztížené dýchání, je třeba zavolat sanitku.“

    Jaké známe nejčastější potravinové alergie?
    90 % všech potravinových alergií je způsobeno 13 alergeny, které výrobci potravin musí sledovat a jejich případný obsah deklarovat na obale výrobku. Patří mezi ně ořechy, mléko (včetně laktózy), vajíčka, sója, ryby, korýši, měkkýši celer, obiloviny s obsahem lepku, sezam, hořčice, vlčí bob a sleduje se také obsah přidaného oxidu siřičitého. Případný obsah alergenů musí být uveden v primární/ přirozené formě. V případě teoretické migrace alergenu z pomocné suroviny se jeho obsah deklaruje větou: „Výrobek může obsahovat stopy….“

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů