7 tipů, jak určit správnou velikost porce

  • Velikost porce
  • 6 minut čtení
  • 29. 6. 2017
  • RNDr. Pavel Suchánek
  • Náležitý přísun nutrietů a kalorií je alfou a omegou na cestě za vyváženým životním stylem. Víte, jak má vypadat správně velká porce a co má obsahovat?

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Samozřejmě vše záleží na vašem denním režimu. Jiný denní přísun nutrientů se doporučuje pro fyzicky aktivního člověka, jiný pro muže nebo ženu. Záleží také na vaší výšce, hmotnosti, věku či rychlosti metabolismu. Pokud musíte třeba ze zdravotních důvodů dbát na přesné množství nutrientů, které denně přijmete, doporučujeme zajít k odborníkovi – nutričnímu poradci, který vám přesně a podrobně poradí.

    „,“textWiki“:“

    Samozřejmě vše záleží na vašem denním režimu. Jiný denní přísun nutrientů se doporučuje pro fyzicky aktivního člověka, jiný pro muže nebo ženu. Záleží také na vaší výšce, hmotnosti, věku či rychlosti metabolismu. Pokud musíte třeba ze zdravotních důvodů dbát na přesné množství nutrientů, které denně přijmete, doporučujeme zajít k odborníkovi – nutričnímu poradci, který vám přesně a podrobně poradí.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Chvilkanmatematiky“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pro průměrného strávníka však existují doporučené hodnoty denního příjmu. Nejdůležitější je dodržet správný poměr nutrientů. Vaše každodenní dávka stravy by měla obsahovat:

    3 porce zeleniny
    2 porce ovoce
    4 porce bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce)
    cca 4 polévkové lžíce tuků (kvalitní oleje, oříšky, máslo)
    3 porce sacharidů obsahující také část cukrů (pečivo, obiloviny, luštěniny, rýže, brambory, těstoviny)
    2 – 2,5 l tekutin (ideálně čistá voda)

    „,“textWiki“:“

    Pro průměrného strávníka však existují doporučené hodnoty denního příjmu. Nejdůležitější je dodržet správný poměr nutrientů. Vaše každodenní dávka stravy by měla obsahovat:

    3 porce zeleniny
    2 porce ovoce
    4 porce bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce)
    cca 4 polévkové lžíce tuků (kvalitní oleje, oříšky, máslo)
    3 porce sacharidů obsahující také část cukrů (pečivo, obiloviny, luštěniny, rýže, brambory, těstoviny)
    2 – 2,5 l tekutin (ideálně čistá voda)

    „}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jaknvlastně vypadá jedna porce?“}},{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Když se řekne jedna porce, někdo si pod tím představí plný talíř, pro jiného to znamená třeba jen půl misky. Určit správnou velikost porce, aby odpovídala přesnému počtu gramů, v denním běžném provozu moc nejde. Proto pro vás máme pár rad.

    „,“textWiki“:“

    Když se řekne jedna porce, někdo si pod tím představí plný talíř, pro jiného to znamená třeba jen půl misky. Určit správnou velikost porce, aby odpovídala přesnému počtu gramů, v denním běžném provozu moc nejde. Proto pro vás máme pár rad.

    „}}],“second“:[{„id“:10,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3305-spravna-velikost-porce-text1.jpg“,“alt“:“žena krájí bylinky, na stole je zelenian i ovoce“,“id“:3305}}]}},{„id“:11,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“1. Nevynechávejte jídlo „}},{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. I když zrovna nemáte hlad a odpolední svačinka se může zdát zbytečná, dejte si jí. Hlad by vás mohl dohnat už před večeří. A když jste hladoví, máte tendenci sníst toho víc, než byste měli.

    „,“textWiki“:“

    Snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. I když zrovna nemáte hlad a odpolední svačinka se může zdát zbytečná, dejte si jí. Hlad by vás mohl dohnat už před večeří. A když jste hladoví, máte tendenci sníst toho víc, než byste měli.

    „}},{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“2. Zapomeňte na to, co vás učila maminka „}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Dokud to nedojíš, tak se nehneš od stolu. Většina z nás to od maminky slyšela. Zapomeňte na to! Nesnažte se celé jídlo dojíst za každou cenu. Když jste sytí, dejte si jídlo zabalit. Platí to i pro jídla, která máte rádi. Proč sníst celou pizzu, i když se kuchaři povedla a chutná mi? Můžu si jí nechat zabalit a dát si jí třeba jako svačinu. V restauracích častokrát servírují nepřiměřeně velké porce.

    „,“textWiki“:“

    Dokud to nedojíš, tak se nehneš od stolu. Většina z nás to od maminky slyšela. Zapomeňte na to! Nesnažte se celé jídlo dojíst za každou cenu. Když jste sytí, dejte si jídlo zabalit. Platí to i pro jídla, která máte rádi. Proč sníst celou pizzu, i když se kuchaři povedla a chutná mi? Můžu si jí nechat zabalit a dát si jí třeba jako svačinu. V restauracích častokrát servírují nepřiměřeně velké porce.

    „}},{„id“:16,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“3. Co si dát první? „}},{„id“:17,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Na talíři se snažte nejdřív sníst část bílkovin. Dejte si třeba 2 sousta masa. Až poté až se vrhněte na zeleninu a přílohy. Bílkoviny mají sytící efekt. Navíc brání zpomalování metabolismu a následnému jojo efektu.

    „,“textWiki“:“

    Na talíři se snažte nejdřív sníst část bílkovin. Dejte si třeba 2 sousta masa. Až poté až se vrhněte na zeleninu a přílohy. Bílkoviny mají sytící efekt. Navíc brání zpomalování metabolismu a následnému jojo efektu.

    „}},{„id“:18,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“4. Používejte malé talíře „}},{„id“:19,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pomohou vám servírovat přiměřeně velké porce. Pokud budete cítit hlad, přidáte si.

    „,“textWiki“:“

    Pomohou vám servírovat přiměřeně velké porce. Pokud budete cítit hlad, přidáte si.

    „}},{„id“:20,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“5. Jezte pomalu „}},{„id“:21,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Tělu trvá, než zpracuje zkonzumovanou potravu. Když do sebe v rychlosti naházíte svůj oběd, může vás později bolet břicho. Každé sousto pečlivě žvýkejte a dejte si načas. Uvidíte, že budete sytí už v polovině porce.

    „,“textWiki“:“

    Tělu trvá, než zpracuje zkonzumovanou potravu. Když do sebe v rychlosti naházíte svůj oběd, může vás později bolet břicho. Každé sousto pečlivě žvýkejte a dejte si načas. Uvidíte, že budete sytí už v polovině porce.

    „}},{„id“:22,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“6. Pokud máte ještě hlad, počkejte „}},{„id“:23,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Máte po dojedení své porce ještě hlad a začínáte koukat, čím byste se dojedli? Zkuste 15 minut počkat. Informace z trávicího traktu do vašeho mozku nejde bleskovou rychlostí, ale naopak relativně pomalu. Fakticky tedy hlad už mít nemusíte, ale váš mozek to ještě neví. Když si počkáte, zabráníte tak zbytečnému přejídání.

    „,“textWiki“:“

    Máte po dojedení své porce ještě hlad a začínáte koukat, čím byste se dojedli? Zkuste 15 minut počkat. Informace z trávicího traktu do vašeho mozku nejde bleskovou rychlostí, ale naopak relativně pomalu. Fakticky tedy hlad už mít nemusíte, ale váš mozek to ještě neví. Když si počkáte, zabráníte tak zbytečnému přejídání.

    „}},{„id“:24,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“7. Vybírejte správně „}},{„id“:25,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Konzumujte celozrnné výrobky a dostatek zeleniny bohaté na vlákninu. Zapíjejte to dostatečným množstvím vody. Vláknina do sebe nasaje vodu, nabobtná a zaplní tak žaludek i začátek tenkého střeva. Náš žaludek funguje tak, že poté co se naplní, se roztáhne do určitého objemu. Ve stěně žaludku jsou tzv. mechanoreceptory, které v té chvíli pošlou informaci do mozku, že máte přestat jíst, protože je žaludek již plný.

    „,“textWiki“:“

    Konzumujte celozrnné výrobky a dostatek zeleniny bohaté na vlákninu. Zapíjejte to dostatečným množstvím vody. Vláknina do sebe nasaje vodu, nabobtná a zaplní tak žaludek i začátek tenkého střeva. Náš žaludek funguje tak, že poté co se naplní, se roztáhne do určitého objemu. Ve stěně žaludku jsou tzv. mechanoreceptory, které v té chvíli pošlou informaci do mozku, že máte přestat jíst, protože je žaludek již plný.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    RNDr. Pavel Suchánek
    RNDr. Pavel Suchánek
    Specializace: výživa, vyvážené stravování