Bez “éček” nelze vyrobit téměř žádnou potravinu

  • Pravda o éčkách""
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Jako v chemické laboratoři si musí občas připadat zákazníci, kteří při nákupu potravin studují jejich složení prostřednictvím číselných řad, kterými jsou označovány přídané látky neboli éčka“. Ve skutečnosti jde ale ve většině případů o zcela běžné, v přírodě se vyskytující složky, bez nichž by byla výroba většiny potravin prakticky nemožná.“

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Mezi „éčka“ patří například i docela normální kyselina citronová (E330), kterou se ovšem v minulosti opakovaně snažil neznámý autor popsat jako nebezpečnou rakovinotvornou látku, ačkoli jde o přirozenou součást mnohého ovoce, například právě citronů. Jde samozřejmě o ilustrativní příklad, varování před nebezpečím neuniklo v minulosti prakticky žádné „éčko“ včetně těch s prokazatelně pozitivními účinky na lidský organismus, což vypodívá o „vědomostech“ samozvaných spasitelů našeho zdraví. Jednoznačně je tedy nutné konstatovat, že žádné z povolených, a tedy používaných, „éček“ nebezpečné není, a kdo tomu nevěří, může si vyslechnout příslušné argumenty od skutečných odborníků například z pražské Vysoké školy chemicko-technologické, kde působí celá řada specialistů na zcela konkrétní potravinářské obory a látky v nich obsažené.
    Jistě, některým nemocným osobám nebo více rizikovým skupinám strávníků, jako jsou těhotné ženy, malé děti nebo naopak senioři, mohou některá „éčka“ jako jednotlivcům způsobit zdravotní potíže. Vždy jde ale o individuální dispozice, ne o plošnou škodlivost příslušné látky. Ostatně „éčka“, i když se tak nenazývala, používali lidé k výrobě potravin odjakživa. Díky nim mohli jídlo dochucovat, konzervovat či skladovat, což jsou hlavní důvody, proč se tyto látky používají. Možná by se ale mohly spíše nazývat svými přirozenými názvy. O to se také někteří výrobci snaží, jako například právě společnost Nestlé. Také ta používá ve svých výrobcích přídatné látky, označování kódy E ale na jejich výrobcích prakticky nenajdete, přestože například takový lecitin, riboflavin nebo karnaubský vosk v potravinách společnosti přítomné jsou. Normální název zní přitom o hodně civilněji než E322 (lecitin – antioxidant), E 903 (karnaubský vosk – lešticí přírodní látka používaná například u čokoládových produktů) nebo E101 (přírodní barvivo). Obecně lze přitom říci, že k nejméně problematickým přídatným látkám z hlediska vlivu na zdraví patří regulátory kyselosti, plnidla, zahušťovadla, balicí plyny či antioxidanty a tyto látky lze používat téměř bez omezení. Naopak nejpřísnější limity stanovuje legislativa u konzervačních látek.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů