Blahodárný kořen čekanky

  • Čekanka
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Pod poetickým názvem čekanka se ukrývá u nás stále málo doceněná bylina, a také zelenina. V tomto článku se budeme věnovat čekance jako bylině a povíme vám o ní trochu více.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Stará legenda praví, že čekanka je vlastně začarovaná dívka čekající na návrat svého milého z vojny. Nad mladým děvčetem s modrýma očima se slitovaly víly, které ji proměnily na rostlinku s modrými květy. Jinak by se trápila dodnes.

    Čekanka obyčejná je v Evropě poměrně rozšířená, vysoká bylina. V lidovém léčitelství a fytoterapii (druh alternativní medicíny, při které jsou k léčbě využívány právě léčivé rostliny a byliny) se využívá především její kořen (cichorii radix), ale také nať (cichorii herba), a zřídka i květ (cichorii flos). V našich končinách poznali a využívali čekankový kořen pod názvem „koření svatého Petra“ už naši prarodiče. Kořen usušili a zalili vařící vodou, případně smíchali s jinými kávovinami. Takový nápoj nazývali „cikorka“.

    „Účinky této byliny jsou známy přírodnímu lékařství už stovky let“, říká nutriční specialista, výživový odborník a dietolog, RNDr. Pavel Suchánek. „Ale až věda v posledních letech dodala ke zkušenostem generací i vědecké podklady. Čekanka má blahodárný vliv na poruchy trávení a střevní problémy. Detoxikuje trávicí trakt, podporuje regeneraci střevní sliznice, udržuje v optimálním stavu střevní flóru, předchází poruchám trávení, a chrání před rakovinou tlustého střeva. Stejně tak snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím zmírňuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečního infarktu, arteriosklerózy či mrtvice,“ doplňuje k tématu RNDr. Suchánek.

    Dnes si chuť podobnou tradiční cikorky  můžete vychutnat v oblíbeném nápoji Nestlé Caro ORIGINÁL, který kromě čekanky obsahuje cereálie ječmen a žito. K základům správné výživy patří i příjem vlákniny. Prospěšnou vlákninu obsahuje především Caro ACTIVE. „Kafaři“ pak ocení zejména nápoj Nestlé Ricoré Caro, který obsahuje 70 % kvalitní rozpustné kávy a směs pražených cereálií. Ječmen, žito a čekanka harmonicky dokreslují kávový chuťový zážitek a vy se budete těšit na každý další šálek.

    Kromě čekanky byliny, se v gastronomii používá také jako listová zelenina čekanka štrbáková (Cichorium endiva), známa též jako endivie. Ale o ní zas někdy příště.

     

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů