Božský strom kakaovník

  • Zázračné potraviny
  • 4 minuty čtení
  • 27. 10. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Na zemi snad neexistuje nikdo, kdo by nikdy neochutnal kousek královny sladkostí – čokoládu, nebo se alespoň nenapil kakaa. Je to nezapomenutelná chuť. Ale odkud pochází a jaké skrývá bohatství?

    {containers“:[{„id“:2,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:3,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Kakaovník pravý“}},{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Kořeny kakaovníku sahají až do dávné minulosti. Začal se pěstovat v tropech Jižní Ameriky zřejmě už v 5. století. Kakao pochází ze stromu, kterému celoročně dorůstají listy, a proto je známý jako „stále zelený“. Díky tomu je schopný celý rok plodit.

    Plody připomínají ragbyový míč. Jsou pokryté silnou slupkou a během 5 měsíců kdy zrají, mění barvu od zelené, přes zlatou až k purpurové. Uvnitř těchto ochranných schránek je 20-60 třícentimetrových semínek. Ty Indiáni právem nazývají pokrmem bohů, protože právě z nich se vyrábí kakaové „máslo“, sirupy, nápoje i čokoláda.

    „,“textWiki“:“

    Kořeny kakaovníku sahají až do dávné minulosti. Začal se pěstovat v tropech Jižní Ameriky zřejmě už v 5. století. Kakao pochází ze stromu, kterému celoročně dorůstají listy, a proto je známý jako „stále zelený“. Díky tomu je schopný celý rok plodit.

    Plody připomínají ragbyový míč. Jsou pokryté silnou slupkou a během 5 měsíců kdy zrají, mění barvu od zelené, přes zlatou až k purpurové. Uvnitř těchto ochranných schránek je 20-60 třícentimetrových semínek. Ty Indiáni právem nazývají pokrmem bohů, protože právě z nich se vyrábí kakaové „máslo“, sirupy, nápoje i čokoláda.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Cesta k čokoládě“}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Než se ze zelených ragbyových míčů stanou tabulky čokolády, chvíli to trvá. Dozrálé plody se pomocí fermentace zbavují hořkosti a trpkosti, a následně se suší na slunci, které je chrání před plísněmi. Poté jsou kakaová zrna připravena k okamžité spotřebě.

    Díky tenké a tvrdé slupce se snadno loupou a praží. Čistá zrna se melou na pastu, ze které lisováním vzniká aromatická hmota – kakaové „máslo“, správněji kakaový tuk. Hmota, která po lisování zůstane, se používá při výrobě čokolády, nebo jako známý prášek kakao.

    „,“textWiki“:“

    Než se ze zelených ragbyových míčů stanou tabulky čokolády, chvíli to trvá. Dozrálé plody se pomocí fermentace zbavují hořkosti a trpkosti, a následně se suší na slunci, které je chrání před plísněmi. Poté jsou kakaová zrna připravena k okamžité spotřebě.

    Díky tenké a tvrdé slupce se snadno loupou a praží. Čistá zrna se melou na pastu, ze které lisováním vzniká aromatická hmota – kakaové „máslo“, správněji kakaový tuk. Hmota, která po lisování zůstane, se používá při výrobě čokolády, nebo jako známý prášek kakao.

    „}}],“second“:[{„id“:8,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2972-kakaovnik-text.jpg“,“alt“:“kakao a kakaové boby“,“id“:2972}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[]}},{„id“:11,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Bohatství“}},{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Zrna kakaovníku v sobě ukrývají nejdůležitější složky potřebné k chodu lidského metabolizmu. Jsou bohaté na železo, vápník, hořčík, chrom, draslík a také na vitaminy A, E, B i C (jediný vitamín C bohužel v čokoládě kvůli tepelnému zpracování nenajdeme).

    „,“textWiki“:“

    Zrna kakaovníku v sobě ukrývají nejdůležitější složky potřebné k chodu lidského metabolizmu. Jsou bohaté na železo, vápník, hořčík, chrom, draslík a také na vitaminy A, E, B i C (jediný vitamín C bohužel v čokoládě kvůli tepelnému zpracování nenajdeme).

    „}},{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Účinky kakaa“}}]}},{„id“:15,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:16,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Všechny tyto vitamíny a minerální látky, mají blahodárný vliv na naši fyzickou i psychickou rovnováhu, a proto je čokoláda (nebo cokoliv kakaového původu) skvělou prevencí proti stresu, nespavosti nebo únavě. Navíc kakao podporuje okysličení krve, mozkovou činnost a dokonce pomáhá uvolňovat svalstvo.

    Doufám, že už plánujete cestu do obchodu. Protože pokud se někdy podařilo spojit dobré s užitečným, bylo to právě tehdy, kdy vznikla čokoláda. Nejenže si osladíte život, navíc budete krásní a spokojení.

    Vybírejte ale vždy čokoládu z kvalitních surovin, s vysokým obsahem kakaa, vždy sledujte informace na obalech a nepřekračujte doporučenou denní dávku i v případě čokolády. Protože s žádnými sladkostmi by se to nemělo přehánět.

    „,“textWiki“:“

    Všechny tyto vitamíny a minerální látky, mají blahodárný vliv na naši fyzickou i psychickou rovnováhu, a proto je čokoláda (nebo cokoliv kakaového původu) skvělou prevencí proti stresu, nespavosti nebo únavě. Navíc kakao podporuje okysličení krve, mozkovou činnost a dokonce pomáhá uvolňovat svalstvo.

    Doufám, že už plánujete cestu do obchodu. Protože pokud se někdy podařilo spojit dobré s užitečným, bylo to právě tehdy, kdy vznikla čokoláda. Nejenže si osladíte život, navíc budete krásní a spokojení.

    Vybírejte ale vždy čokoládu z kvalitních surovin, s vysokým obsahem kakaa, vždy sledujte informace na obalech a nepřekračujte doporučenou denní dávku i v případě čokolády. Protože s žádnými sladkostmi by se to nemělo přehánět.

    „}}],“second“:[{„id“:17,“type“:“shapeNodeLink“,“params“:{„id“:“2200″}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů