Co takhle dát si šálek čaje?

  • Čaj
  • 6 minut čtení
  • 13. 1. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Přijmete od nás pozvání na čaj? Odhalíme vám, odkud se k nám tento lahodný nápoj dostal, jak se vyrábí a jak jeho pití může ovlivnit zdraví.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Málokterý nápoj je opředen tolika legendami, jako právě čaj. O jeho vzniku koluje hned několik historek, přisuzující jeho objevení čínskému císaři Šenmungovi tři tisíce let před naším letopočtem, filozofovi a historikovi Lao-c´ nebo budhistickému mnichovi, který čajem oddaloval spánek. Ty nejstarší doložené prameny však čaj zmiňují ve 4. století našeho letopočtu, jak jinak, než v Číně. S rozrůstajícími se národy se čaj postupně rozšiřoval na celý asijský kontinent. Málokdo však ví, že jej do Evropy přivezli v roce 1610 Holanďané, do ostatních zemí se rozšířil teprve během následujících sta let.

    „,“textWiki“:“

    Málokterý nápoj je opředen tolika legendami, jako právě čaj. O jeho vzniku koluje hned několik historek, přisuzující jeho objevení čínskému císaři Šenmungovi tři tisíce let před naším letopočtem, filozofovi a historikovi Lao-c´ nebo budhistickému mnichovi, který čajem oddaloval spánek. Ty nejstarší doložené prameny však čaj zmiňují ve 4. století našeho letopočtu, jak jinak, než v Číně. S rozrůstajícími se národy se čaj postupně rozšiřoval na celý asijský kontinent. Málokdo však ví, že jej do Evropy přivezli v roce 1610 Holanďané, do ostatních zemí se rozšířil teprve během následujících sta let.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jedna rostlina, mnoho variant“}}]}},{„id“:6,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Dnes čaj v různých formách pijí lidé takřka po celém světě. Zatímco v Evropě a v arabských zemích hraje prim černý čaj, v Asii zůstává jedničkou čaj zelený. Mezi dalšími druhy najdeme také bílý čaj a oolong. Ačkoliv se tyto čaje od sebe mohou lišit barvou, chutí, vůní a kvalitou, všechny pocházejí z jedné rostliny – čajovníku čínského. Rozdíly mezi čaji závisí na podmínkách, ve kterých je čajovník pěstován, jako vlhkost, sluneční svit, zeměpisná šířka, nadmořská výška, ale i doba sklizně a především způsob zpracování. Právě ten určuje, zda půjde o čaj zelený či černý.

    „,“textWiki“:“

    Dnes čaj v různých formách pijí lidé takřka po celém světě. Zatímco v Evropě a v arabských zemích hraje prim černý čaj, v Asii zůstává jedničkou čaj zelený. Mezi dalšími druhy najdeme také bílý čaj a oolong. Ačkoliv se tyto čaje od sebe mohou lišit barvou, chutí, vůní a kvalitou, všechny pocházejí z jedné rostliny – čajovníku čínského. Rozdíly mezi čaji závisí na podmínkách, ve kterých je čajovník pěstován, jako vlhkost, sluneční svit, zeměpisná šířka, nadmořská výška, ale i doba sklizně a především způsob zpracování. Právě ten určuje, zda půjde o čaj zelený či černý.

    „}}],“second“:[{„id“:8,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Víte, že černý, zelený i bílý čaj pochází z jedné rostliny? Z čajovníku čínského!“}}]}},{„id“:9,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:10,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Černý“}},{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Oblíbený zejména v Evropě i Africe, získává svou specifickou barvu a chuť během procesu oxidace, která způsobuje tmavnutí lístků a uvolňování čajových silic. Natrhané čajové lístky se nejprve několik hodin nechají volně proschnout, aby po zavadnutí mohly být srolovány a začala tak oxidace. Následně se při teplotách kolem 30 °C nechávají sušit ještě několik hodin, dokud čaj nedosáhne požadovaného stupně tmavé barvy a charakteristické chuti. Ty nejlepší černé čaje pocházejí z Číny a Indie, ale také z afrických zemí, například z Keni.

    „,“textWiki“:“

    Oblíbený zejména v Evropě i Africe, získává svou specifickou barvu a chuť během procesu oxidace, která způsobuje tmavnutí lístků a uvolňování čajových silic. Natrhané čajové lístky se nejprve několik hodin nechají volně proschnout, aby po zavadnutí mohly být srolovány a začala tak oxidace. Následně se při teplotách kolem 30 °C nechávají sušit ještě několik hodin, dokud čaj nedosáhne požadovaného stupně tmavé barvy a charakteristické chuti. Ty nejlepší černé čaje pocházejí z Číny a Indie, ale také z afrických zemí, například z Keni.

    „}},{„id“:12,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Zelený“}},{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Známý především v asijských státech a je naopak zpracováván tak, aby procesem oxidace vůbec neprocházel. Po krátkém sušení se čaj buď napařuje, praží na pánvi nebo peče. Pro vysoce kvalitní čaje, nejčastěji z Japonska a Číny, je také charakteristické tvarování lístků, kterým se označují jednotlivé druhy zeleného čaje.

    Pomyslným mezistupeň mezi zelenými a černými čaji představuje čaj oolong. Lístky jsou zprvu vystaveny procesu oxidace, která však trvá jen krátce a neproběhne až do konce.

    „,“textWiki“:“

    Známý především v asijských státech a je naopak zpracováván tak, aby procesem oxidace vůbec neprocházel. Po krátkém sušení se čaj buď napařuje, praží na pánvi nebo peče. Pro vysoce kvalitní čaje, nejčastěji z Japonska a Číny, je také charakteristické tvarování lístků, kterým se označují jednotlivé druhy zeleného čaje.

    Pomyslným mezistupeň mezi zelenými a černými čaji představuje čaj oolong. Lístky jsou zprvu vystaveny procesu oxidace, která však trvá jen krátce a neproběhne až do konce.

    „}},{„id“:14,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2485-caj-text.jpg“,“alt“:“Žena s šálkem čaje“,“id“:2485}},{„id“:15,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Bílý“}},{„id“:16,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Obecně platí, že pro sběr do čajových směsí jsou vhodné ty nejmladší lístky čajovníku. Nejmladší, ještě nerozvinuté a ochmýřené pupeny, se sklízejí do bílého čaje, kterého se zpracovává nejméně a má také jemnější chuť. Tyto lístky však patří k vůbec nejdražším, proto se spíše než samotný bílý čaj prodávají jeho směsi.

    „,“textWiki“:“

    Obecně platí, že pro sběr do čajových směsí jsou vhodné ty nejmladší lístky čajovníku. Nejmladší, ještě nerozvinuté a ochmýřené pupeny, se sklízejí do bílého čaje, kterého se zpracovává nejméně a má také jemnější chuť. Tyto lístky však patří k vůbec nejdražším, proto se spíše než samotný bílý čaj prodávají jeho směsi.

    „}},{„id“:17,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Čajová vzpruha“}}]}},{„id“:18,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:19,“type“:“shapeDataBox“,“params“:{„title“:“Základní druhy čaje“,“data“:“Černý čaj – typická natrpklá chuť, tmavá barvanZelený čaj – jemnější, svěží chuť, zelená až žlutá barvanOolong – chuť jemnějšího černého čaje, načervenalá barvanBílý čaj – velmi jemná chuť a velmi světlá, téměř průhledná barva“}}],“second“:[{„id“:20,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    O účincích pití čaje vědci vedou mnohé diskuze, mezi prokázané účinky čaje bezpochyby patří zejména vzpruha v podobě kofeinu, který čaj obsahuje. Ten však, na rozdíl od kofeinu z kávy, účinkuje pomaleji a déle. Čaj je vhodný i na utlumení trávících a žaludečních potíží, třísloviny v něm obsažené také zvyšují propustnost kapilár a pomáhají regulovat krevní tlak. Zelený čaj navíc obsahuje ze všech čajů nejvíce vitamínu C.

    „,“textWiki“:“

    O účincích pití čaje vědci vedou mnohé diskuze, mezi prokázané účinky čaje bezpochyby patří zejména vzpruha v podobě kofeinu, který čaj obsahuje. Ten však, na rozdíl od kofeinu z kávy, účinkuje pomaleji a déle. Čaj je vhodný i na utlumení trávících a žaludečních potíží, třísloviny v něm obsažené také zvyšují propustnost kapilár a pomáhají regulovat krevní tlak. Zelený čaj navíc obsahuje ze všech čajů nejvíce vitamínu C.

    „}}]}},{„id“:21,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:22,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Ačkoliv má čaj mnohé pozitivní účinky a nelze se jím prakticky předávkovat, ve večerních hodinách je vhodné od jeho pití upustit. Stejně tak by čistý čaj kvůli obsahu kofeinu neměly pít děti, těm je možné podávat spíše bylinné a ovocné čajové směsi. Nic se však nemá přehánět, proto i pití čaje střídejte s pitím obyčejné vody.

    „,“textWiki“:“

    Ačkoliv má čaj mnohé pozitivní účinky a nelze se jím prakticky předávkovat, ve večerních hodinách je vhodné od jeho pití upustit. Stejně tak by čistý čaj kvůli obsahu kofeinu neměly pít děti, těm je možné podávat spíše bylinné a ovocné čajové směsi. Nic se však nemá přehánět, proto i pití čaje střídejte s pitím obyčejné vody.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů