Co ukrývají zahraniční kuchyně?

  • Zahraniční inspirace
  • 5 minut čtení
  • 17. 7. 2017
  • Tým Plus Pro Vás
  • Ostrý csípős“ guláš, švýcarský sýr či jablečný štrúdl. Pojďme se tentokrát podívat do krajů a kuchyní, které jsou sice cizí, ale přesto důvěrně známé.“

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Do Švýcarka, Rakouska a Maďarska se většinou jezdí za jinými turistickými aktivitami než výhradně za kuchyní. Ale i přesto stojí tradiční pokrmy těchto zemí za ochutnání.

    Když se na ně podíváte blíže, zjistíte, že vlastně většinu jídel dobře znáte i přesto, že jste třeba tyto země nenavštívili. Většina z nich se nějakým způsobem dostala i do našich kuchyní. Přesto vás však původní varianta jídel může zaskočit nějakou neobvyklou ingrediencí. Inspirujte se a dodejte vašim „starým“ receptům díky neobvyklým ingrediencím nový dech.

    „,“textWiki“:“

    Do Švýcarka, Rakouska a Maďarska se většinou jezdí za jinými turistickými aktivitami než výhradně za kuchyní. Ale i přesto stojí tradiční pokrmy těchto zemí za ochutnání.

    Když se na ně podíváte blíže, zjistíte, že vlastně většinu jídel dobře znáte i přesto, že jste třeba tyto země nenavštívili. Většina z nich se nějakým způsobem dostala i do našich kuchyní. Přesto vás však původní varianta jídel může zaskočit nějakou neobvyklou ingrediencí. Inspirujte se a dodejte vašim „starým“ receptům díky neobvyklým ingrediencím nový dech.

    „}}]}},{„id“:5,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:6,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Maďarskon= víc než jen guláš“}},{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Tradiční maďarský guláš zná snad každý. Existuje spousta variant rozšířených po celém světě. Pokud ale nemáte na guláš zrovna chuť, maďarská kuchyně toho nabízí mnohem víc. Znáte například polévku Halászlé? Tradičně se tento pokrm připravuje z říčních ryb. Na rozdíl od naší rybí polévky se do ní přidává i velké množství mleté papriky, a to i té ostré. To z ní dělá ideální jídlo na zahřání během letních propršených dní.

    Jako druhý chod přichází na řadu Lángos. Ten možná znáte z letních koupališť či poutí. Jeho kořeny však sahají právě do Maďarska. Jak máte tuto smaženou kynutou dobrůtku nejraději vy? Kečup, sýr, česnek nebo smetana? Nebo dokonce s marmeládou?

    I milovníci sladkého si přijdou na své. Za vyzkoušení určitě stojí klasické Somlói halušky. Tři druhy piškotového těsta – obyčejné, oříškové a čokoládové, přelité čokoládou, posypané oříšky a rozinkami, servírované s pořádnou dávkou šlehačky.

    „,“textWiki“:“

    Tradiční maďarský guláš zná snad každý. Existuje spousta variant rozšířených po celém světě. Pokud ale nemáte na guláš zrovna chuť, maďarská kuchyně toho nabízí mnohem víc. Znáte například polévku Halászlé? Tradičně se tento pokrm připravuje z říčních ryb. Na rozdíl od naší rybí polévky se do ní přidává i velké množství mleté papriky, a to i té ostré. To z ní dělá ideální jídlo na zahřání během letních propršených dní.

    Jako druhý chod přichází na řadu Lángos. Ten možná znáte z letních koupališť či poutí. Jeho kořeny však sahají právě do Maďarska. Jak máte tuto smaženou kynutou dobrůtku nejraději vy? Kečup, sýr, česnek nebo smetana? Nebo dokonce s marmeládou?

    I milovníci sladkého si přijdou na své. Za vyzkoušení určitě stojí klasické Somlói halušky. Tři druhy piškotového těsta – obyčejné, oříškové a čokoládové, přelité čokoládou, posypané oříšky a rozinkami, servírované s pořádnou dávkou šlehačky.

    „}},{„id“:8,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“VĚDĚLI JSTE?nVšudypřítomné trdlo (trdelník) pochází také z Maďarska. Maďaři ho s sebou přinesli na slovensko-moravské pomezí ještě za dob Rakousko-Uherska. Dnes si na něm můžeme díky nim pochutnat i my.“}}]}},{„id“:9,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:10,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Fonduena švýcarský bramborák s jablkem“}},{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Švýcarsko je kromě bezchybně tikajících hodinek a ostrých nožů proslulé také svými sýry. Proto vás místní pohostí zejména tradičním Swiss Fondue. Swiss Fondue představuje roztavený sýr, ochucený kapkou vína a česnekem. Sýr se ohřívá ve speciální nádobě nad kahanem, aby neztuhl. Do sýru se následně namáčí chléb, olivy, cibule nebo jiná zelenina.

    Ve Švýcarské kuchyni naleznete i takzvané Rösti, což jsou v podstatě naše bramboráky. Někdy se do směsi přidává slaninka, sýr nebo dokonce nastrouhané jablko. Švýcaři je nejčastěji konzumují s volským okem, kouskem masa nebo špenátem.

    „,“textWiki“:“

    Švýcarsko je kromě bezchybně tikajících hodinek a ostrých nožů proslulé také svými sýry. Proto vás místní pohostí zejména tradičním Swiss Fondue. Swiss Fondue představuje roztavený sýr, ochucený kapkou vína a česnekem. Sýr se ohřívá ve speciální nádobě nad kahanem, aby neztuhl. Do sýru se následně namáčí chléb, olivy, cibule nebo jiná zelenina.

    Ve Švýcarské kuchyni naleznete i takzvané Rösti, což jsou v podstatě naše bramboráky. Někdy se do směsi přidává slaninka, sýr nebo dokonce nastrouhané jablko. Švýcaři je nejčastěji konzumují s volským okem, kouskem masa nebo špenátem.

    „}},{„id“:12,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“VĚDĚLI JSTE?nOblíbené snídaňové müsli vzniklo právě ve Švýcarsku. Pod názvem birchmüesli ho v roce 1990 poprvé servíroval Dr. Maximilian Bircher-Benner. Nabídl ho svým pacientům jako alternativu k těžké masové snídani.n“}},{„id“:13,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3370-foodie-madarsko-text.jpg“,“alt“:“Foodie“,“id“:3370}}]}},{„id“:14,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:15,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Skoronjako doma“}},{„id“:16,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jedničkou na seznamu rakouské kuchyně je bezpodmínečně řízek, známý také jako Wiener Schnitzel. Tento pokrm netřeba dlouho popisovat, oblíbený je i v našich končinách. Zatímco my obalujeme do strouhanky vepřové nebo kuřecí maso, pravý vídeňský „šnycl“ je vždy z telecího.

    Při své návštěvě si nenechte ujít Tafelspitz. Tento silný hovězí vývar se podává ve dvou chodech. Nejdříve se sní vývar, který je vhodné doplnit o Frittaten – palačinkové fritátové nudle. Po polévce přijde na řadu uvařené hovězí maso z vývaru doplněné o jablečný křen a vaječnou majonézů.

    „,“textWiki“:“

    Jedničkou na seznamu rakouské kuchyně je bezpodmínečně řízek, známý také jako Wiener Schnitzel. Tento pokrm netřeba dlouho popisovat, oblíbený je i v našich končinách. Zatímco my obalujeme do strouhanky vepřové nebo kuřecí maso, pravý vídeňský „šnycl“ je vždy z telecího.

    Při své návštěvě si nenechte ujít Tafelspitz. Tento silný hovězí vývar se podává ve dvou chodech. Nejdříve se sní vývar, který je vhodné doplnit o Frittaten – palačinkové fritátové nudle. Po polévce přijde na řadu uvařené hovězí maso z vývaru doplněné o jablečný křen a vaječnou majonézů.

    „}},{„id“:17,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“VĚDĚLI JSTE?nSlavný čokoládový Sacher dort byl vymyšlen v roce 1832 Franzem Sacherem. Originál se prý podává pouze v hotelu Sacher ve Vídni, kde drží přísně střežený recept.n“}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů