Čokoládová romance Daniela Petera

  • Výživové milníky Nestlé
  • 3 minuty čtení
  • 12. 4. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Čokoláda. Kakaová lahůdka, která v dnešní době nechybí snad v žádné domácnosti. Poznejte romantický příběh Daniela Petera, jejího objevitele.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pokud vás představivost vede někam ke kouzelnému továrníkovi, nebo za vznikem čokolády vidíte romantický příběh, překvapivě nejste daleko od pravdy. Za jejím původem se totiž skutečně skrývá historka jako vystřižená z knih.

    „,“textWiki“:“

    Pokud vás představivost vede někam ke kouzelnému továrníkovi, nebo za vznikem čokolády vidíte romantický příběh, překvapivě nejste daleko od pravdy. Za jejím původem se totiž skutečně skrývá historka jako vystřižená z knih.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Od Cortéze do lékáren“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Kakaové boby se sice pěstovaly už od nepaměti, ale čokoláda, jak ji známe dnes, vznikla až v 19. století. Do Evropy ji v práškové podobě přivezl španělský dobyvatel Cortéz a následující tři století se podávala pouze v tekuté podobě. První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii. Zajímavé je, že se dala koupit pouze v lékárnách jako lék. Ptáte se, kdy se tedy objevila čokoláda jako cukrovinka?

    „,“textWiki“:“

    Kakaové boby se sice pěstovaly už od nepaměti, ale čokoláda, jak ji známe dnes, vznikla až v 19. století. Do Evropy ji v práškové podobě přivezl španělský dobyvatel Cortéz a následující tři století se podávala pouze v tekuté podobě. První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii. Zajímavé je, že se dala koupit pouze v lékárnách jako lék. Ptáte se, kdy se tedy objevila čokoláda jako cukrovinka?

    „}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Zamilovaný objevitel“}},{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Daniel Peter, původně tvůrce svíček, se zamiloval do dcery výrobce čokolád Caillera. Aby mohl úspěšně konkurovat dalším nápadníkům, začal se zajímat o výrobu a technické možnosti zpracování kakaových bobů. Mezi výrobci čokolád však panovala velká konkurence. Peter věděl, že proto, aby uspěl, potřebuje něco převratného.

    Psal se rok 1867, když Henri Nestlé představil svou novinku v podobě mléčné moučky na záchranu kojenců. Přesně ve chvíli, která nahrávala Peterovi do karet. Napadlo jej totiž přidat sušené mléko rovnou do čokolády.

    Než přivedl svůj nápad k dokonalosti, vyžadovalo to ještě pár let námahy a praxe. Přelom nastal v roce 1875, kdy mu jeho soused z Vevey, Henri Nestlé, představil své sušené kondenzované mléko. Daniel Peter pak o pět let později přivedl na trh první mléčnou čokoládu, která nesla název Gala, v překladu „z mléka“.

    „,“textWiki“:“

    Daniel Peter, původně tvůrce svíček, se zamiloval do dcery výrobce čokolád Caillera. Aby mohl úspěšně konkurovat dalším nápadníkům, začal se zajímat o výrobu a technické možnosti zpracování kakaových bobů. Mezi výrobci čokolád však panovala velká konkurence. Peter věděl, že proto, aby uspěl, potřebuje něco převratného.

    Psal se rok 1867, když Henri Nestlé představil svou novinku v podobě mléčné moučky na záchranu kojenců. Přesně ve chvíli, která nahrávala Peterovi do karet. Napadlo jej totiž přidat sušené mléko rovnou do čokolády.

    Než přivedl svůj nápad k dokonalosti, vyžadovalo to ještě pár let námahy a praxe. Přelom nastal v roce 1875, kdy mu jeho soused z Vevey, Henri Nestlé, představil své sušené kondenzované mléko. Daniel Peter pak o pět let později přivedl na trh první mléčnou čokoládu, která nesla název Gala, v překladu „z mléka“.

    „}}],“second“:[{„id“:10,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2644-text-1.jpg“,“alt“:“Dobový plakát s čokoládou Gala“,“id“:2644}}]}},{„id“:11,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    V roce 1904 spojil svou společnost s firmou Kohler a vznikla tak Societe Generale Suisse de Chocolat. Její vlastníci se dohodli, že všechny nové mléčné čokolády budou prodávat pod názvem Nestlé. A po pár letech se firma spojila i se společností Cailler, u které kdysi Peterova cesta za čokoládovým dobrodružstvím začala.

    „,“textWiki“:“

    V roce 1904 spojil svou společnost s firmou Kohler a vznikla tak Societe Generale Suisse de Chocolat. Její vlastníci se dohodli, že všechny nové mléčné čokolády budou prodávat pod názvem Nestlé. A po pár letech se firma spojila i se společností Cailler, u které kdysi Peterova cesta za čokoládovým dobrodružstvím začala.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů