Dejte šanci rebarboře

  • Nové chutě v kuchyni
  • 4 minuty čtení
  • 26. 3. 2018
  • Tým Plus Pro Vás
  • Výživa
  • Naše babičky ji pěstovaly na zahrádkách a rády ji používaly při vaření. Zdánlivě nevýrazná rostlinka si opět vydobývá své místo na výsluní. Objevte kouzlo Rebarbory i vy.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Rebarbora se k nám dostala z Číny a Tibetu, kde ji používali jako léčivou rostlinu. Pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálních látek se velmi rychle zařadila mezi rostliny používané v tehdejší medicíně. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje také vitamín A a vitamíny skupiny B. Rebarbora působí blahodárně na obranyschopnost člověka i na nervovou soustavu a patří mezi potraviny, které napomáhají snižovat cholesterol. Obsahuje lutein, což je sloučenina, která pozitivně působí na pokožku a oči. Je také výborným zdrojem vlákniny a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.

    „,“textWiki“:“

    Rebarbora se k nám dostala z Číny a Tibetu, kde ji používali jako léčivou rostlinu. Pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálních látek se velmi rychle zařadila mezi rostliny používané v tehdejší medicíně. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje také vitamín A a vitamíny skupiny B. Rebarbora působí blahodárně na obranyschopnost člověka i na nervovou soustavu a patří mezi potraviny, které napomáhají snižovat cholesterol. Obsahuje lutein, což je sloučenina, která pozitivně působí na pokožku a oči. Je také výborným zdrojem vlákniny a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.

    „}}]}},{„id“:5,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:6,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2688-rebarbora-text-maly.jpg“,“alt“:“Nakrájená rebarbora v misce“,“id“:2688}}],“second“:[{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“K rebarbořenpatří teplo“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Rebarboru většina lidí vnímá jako ovoce, pro svůj hojný výskyt se jí totiž dříve přezdívalo „ovoce chudých“. Překvapivě ale jde o zeleninu, i když se z ní vyrábí džemy, či vína a často bývá používána jako náplň do buchet a koláčů. Lidem chutná její osvěžující, kyselkavá chuť. Bonusem pak je obsah vitamínů a látek prospěšných zdraví.

    „,“textWiki“:“

    Rebarboru většina lidí vnímá jako ovoce, pro svůj hojný výskyt se jí totiž dříve přezdívalo „ovoce chudých“. Překvapivě ale jde o zeleninu, i když se z ní vyrábí džemy, či vína a často bývá používána jako náplň do buchet a koláčů. Lidem chutná její osvěžující, kyselkavá chuť. Bonusem pak je obsah vitamínů a látek prospěšných zdraví.

    „}}]}},{„id“:9,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:10,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pokud se ji chystáte zařadit do svého jídelníčku, pak počítejte s její tepelnou úpravou. Specifická chuť rebarbory napovídá, že obsahuje kyseliny, konkrétně citronovou, jablečnou a šťavelovou. Zatímco první dvě tělu prospívají, poslední kyselina může způsobovat nevolnost, bolesti žaludku a zvracení. Po tepelném zpracování však tyto problémy nehrozí.

    „,“textWiki“:“

    Pokud se ji chystáte zařadit do svého jídelníčku, pak počítejte s její tepelnou úpravou. Specifická chuť rebarbory napovídá, že obsahuje kyseliny, konkrétně citronovou, jablečnou a šťavelovou. Zatímco první dvě tělu prospívají, poslední kyselina může způsobovat nevolnost, bolesti žaludku a zvracení. Po tepelném zpracování však tyto problémy nehrozí.

    „}}]}},{„id“:11,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“V koupelně i na zahradě“}},{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Kromě vaření se dá rebarbora využít i k jiným účelům. Zejména blondýnky ocení odvar z rebarbory, který mohou použít jako tonikum na vlasy. Díky ní docílí vytouženého přirozeně vypadajícího medového odstínu vlasů. Využít se dá ale i na zahradě. Vývar z jejích listů, vody a mýdla ochrání rostliny a stromy na vaší zahrádce před mšicemi a jinými škůdci.

    Rebarbora má své zastánce i odpůrce, jako téměř vše. Pro lidské zdraví má však spoustu plusů a dá se na ní výborně pochutnat. Rada na závěr, dá se zamrazit a používat i v zimě jako připomínka teplých letních dnů třeba ve vynikajícím koláči.

    „,“textWiki“:“

    Kromě vaření se dá rebarbora využít i k jiným účelům. Zejména blondýnky ocení odvar z rebarbory, který mohou použít jako tonikum na vlasy. Díky ní docílí vytouženého přirozeně vypadajícího medového odstínu vlasů. Využít se dá ale i na zahradě. Vývar z jejích listů, vody a mýdla ochrání rostliny a stromy na vaší zahrádce před mšicemi a jinými škůdci.

    Rebarbora má své zastánce i odpůrce, jako téměř vše. Pro lidské zdraví má však spoustu plusů a dá se na ní výborně pochutnat. Rada na závěr, dá se zamrazit a používat i v zimě jako připomínka teplých letních dnů třeba ve vynikajícím koláči.

    „}}],“second“:[{„id“:14,“type“:“shapeDataBox“,“params“:{„title“:“Rebarborový koláč“,“data“:“Suroviny: n350g rebarbory, na kostičkyn2 hrsti lesního ovoce (borůvky, maliny, černý rybíz)n200 g krupicového cukrun1 balení listového těstan1 vejce na potřenínnPostup: nPředehřejte troubu na 200°C, horkovzdušnou maximálně na 180°C. Rebarboru smíchejte v míse s lesní směsí, přidejte cukr a vše promíchejte v míse.nPřipravte si listové těsto a nechte ho chvíli odpočinout. Vykrojte do těsta kola, položte na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed kol z těsta rozdělte směs a kraje těsta přehněte tak, aby rebarborovou směs téměř přikryly.nPotřete koláče rozšlehaným vejcem, posypte každý koláč trochou cukru a pečte cca 20 minut dozlatova.n“}}]}},{„id“:15,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů