Fenomén RAW: Jak se žije na syrové stravě?

  • Zpověď vitariána
  • 7 minut čtení
  • 22. 11. 2017
  • Tým Plus Pro Vás
  • Vegani nejedí potraviny živočišného původu. Vitariáni šli se specifickými potřebami svého jídelníčku ještě dál. Vyhýbají se všemu vařenému. Vyzpovídali jsme Evu, která se RAW stravuje už osm let.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jak se rodí vitarián“}},{„id“:5,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Po vegance Karolíně jsme vyzpovídali Evu. Eva se řadí mezi vitariány, tedy příznivce syrové stravy – RAW food. Pro Evu se RAW strava se stala nejen životním stylem, ale také prací a posláním. Eva totiž patří mezi největší propagátorky RAW food v Česku. Společně se skupinou Food of Love provozuje „syrové“ restaurace a organizuje celou řadu kurzů o RAW stravě a sebepoznání.

    Právě touha po “lepším já“ Evu dovedla k této radikální změně jídelníčku. „Byla jsem již mnoho let na cestě vědomého života a s tím přirozeně souvisí i jídlo. Je to nakonec nejen výživa pro naše tělo, ale i pro vědomí a duši,“ říká Eva. Na rozdíl od veganky Karolíny ale Eva na nový způsob stravování přecházela postupně. Celý proces zabral více než jeden rok. „V prvním půlroce jsem nejprve vypustila maso, pak jsem vynechala sýry, ale stejně mi trvalo skoro další rok, než jsem přestala jíst všechno to, na co jsem byla dřív zvyklá. Jednou za čas jsem měla třeba sýr nebo něco malinko vařeného,“ popisuje Eva. Po roce a půl ji ale už veškerá chuť na vařené pokrmy přešla. „Vše odcházelo úplně samo. Prostě jsem to přestávala potřebovat a chtít.“

    „,“textWiki“:“

    Po vegance Karolíně jsme vyzpovídali Evu. Eva se řadí mezi vitariány, tedy příznivce syrové stravy – RAW food. Pro Evu se RAW strava se stala nejen životním stylem, ale také prací a posláním. Eva totiž patří mezi největší propagátorky RAW food v Česku. Společně se skupinou Food of Love provozuje „syrové“ restaurace a organizuje celou řadu kurzů o RAW stravě a sebepoznání.

    Právě touha po “lepším já“ Evu dovedla k této radikální změně jídelníčku. „Byla jsem již mnoho let na cestě vědomého života a s tím přirozeně souvisí i jídlo. Je to nakonec nejen výživa pro naše tělo, ale i pro vědomí a duši,“ říká Eva. Na rozdíl od veganky Karolíny ale Eva na nový způsob stravování přecházela postupně. Celý proces zabral více než jeden rok. „V prvním půlroce jsem nejprve vypustila maso, pak jsem vynechala sýry, ale stejně mi trvalo skoro další rok, než jsem přestala jíst všechno to, na co jsem byla dřív zvyklá. Jednou za čas jsem měla třeba sýr nebo něco malinko vařeného,“ popisuje Eva. Po roce a půl ji ale už veškerá chuť na vařené pokrmy přešla. „Vše odcházelo úplně samo. Prostě jsem to přestávala potřebovat a chtít.“

    „}}]}},{„id“:6,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“42 stupňů a nic víc“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Všichni vitariáni, jak se příznivcům RAW food říká, znají moc dobře číslo 42. Aby se jídlo mohlo nazývat RAW, nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 °C.. Vitariáni tedy mohou zapomenout na cokoli vařeného, smaženého či pečeného, zatímco vegan si rád pochutná například na smaženém květáku nebo cuketové buchtě.

    „,“textWiki“:“

    Všichni vitariáni, jak se příznivcům RAW food říká, znají moc dobře číslo 42. Aby se jídlo mohlo nazývat RAW, nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 °C.. Vitariáni tedy mohou zapomenout na cokoli vařeného, smaženého či pečeného, zatímco vegan si rád pochutná například na smaženém květáku nebo cuketové buchtě.

    „}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3599-raw-text-2-.jpg“,“alt“:“raw palačinky s borůvkami“,“id“:3599}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jídelníček vitariánů proto obsahuje mnoho čerstvého ovoce a zeleniny. A co si ráda dá Eva? „Někdy je to úplně obyčejné ovoce nebo salát. V zimě to může být i naklíčená pohanka s omáčkou, zeleninou a raw chlebem,“ říká Eva.

    Možná vás napadne, že RAW jídelníček nemůže obsahovat všechny potřebné nutrienty neboli živiny. Eva, stejně jako celá řada dalších vitariánů, nejí maso „Samozřejmě jsem na svém těle pocítila změny, proto jsem RAW dodnes. Protože jsem byla na RAW stravu duševně připravená, neměla jsem ani žádné těžké symptomy,“ uvádí Eva, která stejně jako většina ostatních vitariánů nejí maso. Bílkoviny, které „všežravci“ přijímají hlavně z masa, najde vitarián například v naklíčených obilovinách. „Teď to bude osm let, a vidím, že moje svalová hmota je v pořádku. V posledním roce jsem do jídelníčku zařadila konopný protein a také trochu kvalitního syrovátkového proteinu, protože hodně sportuji. Žádné důležité látky mému tělu nechybí. Ve své podstatě konzumuji spoustu bílkovin, protože aminokyseliny se nachází v úplně každém ovoci, zelenině, ořechu, semínku, prostě ve všem, co jím. Naopak nezatěžuji tělo rozkladem masa na aminokyseliny, které organismus potřebuje v základní podobě. Moje tělo se proto lépe regeneruje.“ dodává Eva.

    „,“textWiki“:“

    Jídelníček vitariánů proto obsahuje mnoho čerstvého ovoce a zeleniny. A co si ráda dá Eva? „Někdy je to úplně obyčejné ovoce nebo salát. V zimě to může být i naklíčená pohanka s omáčkou, zeleninou a raw chlebem,“ říká Eva.

    Možná vás napadne, že RAW jídelníček nemůže obsahovat všechny potřebné nutrienty neboli živiny. Eva, stejně jako celá řada dalších vitariánů, nejí maso „Samozřejmě jsem na svém těle pocítila změny, proto jsem RAW dodnes. Protože jsem byla na RAW stravu duševně připravená, neměla jsem ani žádné těžké symptomy,“ uvádí Eva, která stejně jako většina ostatních vitariánů nejí maso. Bílkoviny, které „všežravci“ přijímají hlavně z masa, najde vitarián například v naklíčených obilovinách. „Teď to bude osm let, a vidím, že moje svalová hmota je v pořádku. V posledním roce jsem do jídelníčku zařadila konopný protein a také trochu kvalitního syrovátkového proteinu, protože hodně sportuji. Žádné důležité látky mému tělu nechybí. Ve své podstatě konzumuji spoustu bílkovin, protože aminokyseliny se nachází v úplně každém ovoci, zelenině, ořechu, semínku, prostě ve všem, co jím. Naopak nezatěžuji tělo rozkladem masa na aminokyseliny, které organismus potřebuje v základní podobě. Moje tělo se proto lépe regeneruje.“ dodává Eva.

    „}}]}},{„id“:12,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:13,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3600-raw-text.jpg“,“alt“:“raw dezert s banánem“,“id“:3600}}],“second“:[{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“RAW vepřo-knedlo-zelo“}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Možná se vám bude zdát, že vitariání strádají. Třeba trpí hladem nebo jim chybí vůně a chuť čerstvě usmažených bramboráčků. Opak je ale pravdou. Zrovna bramboráčky dokáže Eva napodobit dokonale! „Umím si udělat prakticky jakékoli jídlo, které znáte z běžného jídelníčku.

    „,“textWiki“:“

    Možná se vám bude zdát, že vitariání strádají. Třeba trpí hladem nebo jim chybí vůně a chuť čerstvě usmažených bramboráčků. Opak je ale pravdou. Zrovna bramboráčky dokáže Eva napodobit dokonale! „Umím si udělat prakticky jakékoli jídlo, které znáte z běžného jídelníčku.

    „}}]}},{„id“:16,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:17,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Vždy pobídnu účastníky svých kurzů, ať si zvolí jídlo, které chtějí, a pak jim namodeluji recept, který docílí podobné chutě. Dělali jsme i vepřo-knedlo-zelo, kuře na paprice, halušky, bramboráky, prostě cokoliv. Je pravda, že lidé na RAW potřebují chleba a jídla, která jim dodají pocit, že se nají stejně jako dřív,“ popisuje Eva, která ovšem kručení v břiše vůbec nezná. „Opravdu nemůže být řeč o tom, že by mi něco chybělo, a hlad už neznám v žádném případě. Vitariáni si musí uvědomit, že si nic neodříkají. Měli by ve svém způsobu stravování vidět radost,“ nabádá Eva.

    „,“textWiki“:“

    Vždy pobídnu účastníky svých kurzů, ať si zvolí jídlo, které chtějí, a pak jim namodeluji recept, který docílí podobné chutě. Dělali jsme i vepřo-knedlo-zelo, kuře na paprice, halušky, bramboráky, prostě cokoliv. Je pravda, že lidé na RAW potřebují chleba a jídla, která jim dodají pocit, že se nají stejně jako dřív,“ popisuje Eva, která ovšem kručení v břiše vůbec nezná. „Opravdu nemůže být řeč o tom, že by mi něco chybělo, a hlad už neznám v žádném případě. Vitariáni si musí uvědomit, že si nic neodříkají. Měli by ve svém způsobu stravování vidět radost,“ nabádá Eva.

    „}}]}},{„id“:18,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:19,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Na kolik Evu RAW vyjde?“}},{„id“:20,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    „Nikdy jsem náklady na jídlo nepočítala, ale od lidí z kurzu vím, že zejména na začátku se může RAW prodražit. Poměrně brzy však zjistíte, že nahradíte kvantitu kvalitou a nepotřebujete jíst tolik. Možná i ušetříte, minimálně za oblečení, které pro mnoho vitariánů končí na velikosti M či S,“ doplňuje štíhlá Eva.

    Vitariány už v současnosti netrápí ani omezený výběr potravin vhodných pro jejich stravovací návyky. Dnešní supermarkety vycházejí vstříc nejrůznějším typům speciální stravy. „Když jsem začínala, nebyl takový výběr a občas to byla docela „hoňka“ sehnat vše, co jsem chtěla. Nyní je to naprostá pohoda. Je všude všeho naprostá hojnost.“


    Zdrojem fotek s RAW pokrmy je Food of Love.

    „,“textWiki“:“

    „Nikdy jsem náklady na jídlo nepočítala, ale od lidí z kurzu vím, že zejména na začátku se může RAW prodražit. Poměrně brzy však zjistíte, že nahradíte kvantitu kvalitou a nepotřebujete jíst tolik. Možná i ušetříte, minimálně za oblečení, které pro mnoho vitariánů končí na velikosti M či S,“ doplňuje štíhlá Eva.

    Vitariány už v současnosti netrápí ani omezený výběr potravin vhodných pro jejich stravovací návyky. Dnešní supermarkety vycházejí vstříc nejrůznějším typům speciální stravy. „Když jsem začínala, nebyl takový výběr a občas to byla docela „hoňka“ sehnat vše, co jsem chtěla. Nyní je to naprostá pohoda. Je všude všeho naprostá hojnost.“


    Zdrojem fotek s RAW pokrmy je Food of Love.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů