Henri Nestlé a náhradní kojenecká výživa

  • Výživa dětí
  • 3 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • V roce 1843 se Henri Nestlé, chemik původem z Frankfurtu nad Mohanem, usazuje ve švýcarském Vevey, malé obci na břehu Ženevského jezera.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Pocházel z početné rodiny, byl jedenáctým ze 14 dětí. Kvůli vysoké úmrtnosti kojenců v té době se z jeho sourozenců dospělosti dožila jen polovina. A to byl jeden z důvodů, proč začal usilovat o vytvoření náhradní kojenecké výživy pro děti, jejichž matky nemohly z různých zdravotních, ekonomických či sociálních příčin kojit. Množství pokusů nalézt optimální směs kravského mléka, obilné mouky a cukru bylo završeno v roce 1867. Našel správný postup výroby a poměr kravského mléka, mouky a cukru a jeho revoluční výrobek dostal jméno Mléčná moučka Henriho Nestlé (Farine Lactée Henri Nestlé).

    Současnost

    Podle dětské lékařky Jany Fabianové v dnešní, moderní době není vůbec jednoduché se orientovat v množství informací a správně rozumět všem údajům uváděným na obalech výrobků. Je velmi důležité miminku poskytnout tu nejvyšší možnou péči tak, aby odstartovalo svůj budoucí život tím správným směrem a stalo se silným, odolným a zdravým dospělým člověkem. Podle doktorky Fabianové je umělá kojenecká výživa náhradou mateřského mléka, a proto by měla mateřské mléko co nejvěrněji kopírovat. Tento krok není úplně jednoduchý, protože jednotlivé výživové složky obsažené v mateřském mléce jsou odlišné od těch obsažených v mléce kravském.

    „Mateřské mléko je z 87 % tvořeno vodou, v níž jsou rozpuštěny všechny důležité živiny. Nejpodstatnější jsou bílkoviny, které tvoří základní stavební prvek mladého organismu. Tuky, které přijímá miminko z mateřského mléka, tvoří polovinu jeho energetického výdeje. Zdrojem energie je i mléčný cukr – laktóza, která je zástupcem dalších důležitých látek – sacharidů. Mateřské mléko obsahuje i minerální látky a stopové prvky, jako jsou sodík, železo, zinek, hořčík nebo vápník. Vaše miminko kojením získává i vitaminy, enzymy a protilátky, důležité jako ochrana proti infekci,“ vysvětluje doktorka Fabianová. Pokud má maminka nedostatek mléka, už od prvního měsíce může být miminko podle doktorky Fabiánové mléčně přikrmováno. Takové příkrmy jsou obohaceny o železo, aby se předešlo anémiím. „Pro správnou volbu kojeneckého mléka si před rozhodnutím, které mléko vyberete, pečlivě prostudujte údaje na obale a zkontrolujte poměr a množství mléčných bílkovin. Jedině tak budete mít jistotu, že organismus děťátka není příliš zatěžován,“ doporučuje doktorka Fabianová.

    Dětská výživa pod značkou Nestlé se stala během několika let známou po celém světě

    Lidé rychle rozpoznali hodnotu této novinky a vědec Henri Nestlé se dokázal stát prozíravým podnikatelem. Vynález náhrady mateřského mléka Henrim Nestlém vedl ke vzniku společnosti Nestlé. Již v roce 1868 své jméno převedl do grafické podoby – Nestlé znamená v němčině „malé hnízdo“. Pod touto značkou během několika let svůj výrobek vyvážel nejen do mnoha evropských zemí, ale i do USA, Ruska a Indie. Produkce jeho podniku dosahovala neuvěřitelných 500 tisíc plechovek ročně. V roce 1875 prodal Henri Nestlé svůj podnik akciové společnosti, která jej převzala i s jeho jménem a značkou. Pokračovala ve výrobě dětské moučky a začala vyrábět také kondenzované mléko.

    Výhody mateřského mléka

    I přes svůj velký úspěch v oblasti umělé výživy Henri Nestlé však stále prosazoval názor, že mateřské mléko je nejlepší a přirozenou výživou kojence, a pokud může maminka kojit, měla by mateřské mléko poskytovat svému děťátku co nejdéle.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů