Jak důležitý je pro nás vápník

  • Vápník
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • RNDr. Pavel Suchánek
  • Vápník je jedním z nejrozšířenějších prvků v organismu člověka, jeho podíl z tělesné hmotnosti je přibližně 1-2 %. Z více než 98 % je uložen v kostech a zubech. Povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce a ovlivňuje srážlivost krve.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Vápník dále nezbytně potřebujeme pro růst a vývoj kostí. Jelikož si jej nedokážeme vytvářet sami, je strava bohatá na vápník absolutní prioritou. Kosti obsahují 35 % minerálních látek, nejvíce právě vápníku. Pro správnou výživu kostí je celkem jedno, z jakých zdrojů se vápník do těla dostává. Nejvíce se však vápník vstřebává z mléka a mléčných výrobků. Vstřebávání vápníku v organismu ovlivňuje také jeho celkové přijaté množství, věk a strava, která jídlo s vápníkem doprovází. Zatímco v dětském věku a během dospívání se zužitkuje zhruba 50 procent z celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to už pouze 20 až 25 procent. Vhodnější je, pokud se podání vápníku rozloží rovnoměrně během dne. Kysané mléčné výrobky (kyselé mléko, jogurty a zakysané mléčné výrobky) mají výhodu navíc v tom, že obsahují vyšší koncentraci vápníku. Nejvhodnějším zdrojem vápníku jsou tedy mléko a méně tučné mléčné výrobky.  Další potraviny, které obsahují vápník, jsou například brokolice a čekanka, ořechy či ryby. U rostlinných zdrojů je ovšem vstřebání výrazně nižší, díky sloučeninám v kterých je vápník v zelenině vázán.

    Ne zcela vhodné jsou tavené sýry, které díky tavícím solím s vysokým obsahem fosforu organismus vápníku naopak zbavují, proto pozor na jejich nadměrnou konzumaci.  Zdroje vápníku, např. tvrdý sýr, je výhodné jíst večer, protože vápník se dobře ukládá během spánku. Potřeba vápníku se v průběhu života mění. Po narození postupně stoupá až na 1200 mg/den u dorůstajících dětí a v dospělosti postupně klesá na 1000 – 800 mg. Dalším obdobím zvýšené potřeby je u žen období těhotenství. Těhotné ženy by měly přijímat až 1500 mg vápníku denně. Toto množství představuje například následující denní kombinace: ½ litru polotučného mléka, snídaně celozrnných vloček s jogurtem, svačina celozrnného pečiva se sýrem, poobědvání porce ryby a večeře složená z brokolicového salátu s jogurtem.

    Další významnou skupinou osob, jejíž spotřeba vápníku je vysoká, jsou ženy po menopauze. Dostatečným příjmem vápníku lze zpomalit řídnutí kostí a tím zpomalit proces osteoporózy a rozvoj osteoporetických obtíží.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    RNDr. Pavel Suchánek
    RNDr. Pavel Suchánek
    Specializace: výživa, vyvážené stravování