Jak se barví cukrovinky

  • Pravda o sladkostech
  • 1 minuta čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Pytlík plný barevných bonbonů je vítanou odměnou snad každého dítěte. A kde získává tato cukrovinka své rozmanité barvy? Kde jinde než v přírodě. Tak jako najdeme na zahrádce zelené listy, červené či modré plody, najdeme jejich výtažky i v těchto oblíbených sladkostech.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Rostliny obsahují barviva, která nazýváme pigmenty. Tyto pigmenty se z rostlin získávají v podobě extraktů a koncentrátů a ty se pak následně používají pro barvení potravin. Ovocné koncentráty i rostlinné extrakty jsou vyrobeny fyzikálním procesem a ponechávají si specifickou chuť a vůni. Nejde tak o klasické barvy, ale o potraviny s barvicím účinkem.

    Málokdo by očekával v bonbonu například mrkev, špenát nebo papriku, ale i je můžeme najít ve složení na obalu bonbonů. Pro barvení potravin jsou totiž vybírány rostliny s největším množstvím pigmentů. Kromě zeleniny se můžeme setkat ve složení bonbonů s rostlinami, jako jsou ibišek, kopřiva nebo černý bez.

    Další barvicí složky, kterými jsou ovocné koncentráty, už nás tolik neudiví. Ovocné koncentráty jsou do potravin používány ze dvou důvodů. Pro dodání barvy nebo pro zvýšení ovocného podílu ve výrobku a tím i pro posílení ovocné chuti. Typickým ovocem, které se používá pro barvení bonbonů, je například černý rybíz nebo višeň.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů