Jak se dělá želé bonbon?

  • Želé bonbóny
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Je to měkké, barevné, sladké, ale někdy i kyselé – co je to?Kdo by neznal jednu z nejoblíbenějších nečokoládových cukrovinek – želé bonbony. Asi těmi neznámějšími jsou želatinoví medvídci, které známe již z dětství. V dnešní době však existuje mnoho dalších tvarů a typů želé bonbonů. Vedle kyselých rybiček obalených ve sladkokyselé směsi můžeme na pultech obchodů najít bonbony plněné ovocným džemem nebo s obsahem ovocné šťávy.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    První fázi vzniku želatinového bonbonu si můžeme zkusit třeba i sami doma. Málokdo by neznal želatinový dort, kde je čerstvé ovoce poskládané na povrchu moučníku uloženo pod vrstvou lákavé želatiny. Stejně, jako se rozpouští želatina na přípravu tohoto dezertu, probíhá i první fáze výroby želatinových cukrovinek. Po rozpuštění želatiny se do ní přidává sladicí složka, kterou může být nejen cukr, ale i různé sirupy, jako je například glukózový sirup. Jako želírovací složka ale nemusí být použita vždy pouze želatina. Želé bonbony mohou být vyrobeny také díky želírovacím schopnostem ovocného pektinu, který zpřístupňuje tuto pochoutku i striktním vegetariánům.

    V dalším stupni výroby je tato želírovaná hmota ochucena a obarvena. Trendem ve výrobě cukrovinek je používání stále většího množství ovocných složek, přírodních barviv a aromat. Proto jsou pro barvení bonbonů používány výtažky z rostlin, jako je černá mrkev, ibišek nebo paprika. Jako nosiče chuti jsou většinou volena přírodní aromata, jejichž účinek je ještě posílen přídavkem ovocných koncentrátů.

    Konečného tvaru bonbonů je docíleno díky formám, do kterých se ochucená a obarvená želatinová hmota nalévá. Tyto formy nejsou žádná kovová tvořítka, která používáme při pečení vánočního cukroví, jak by si leckdo mohl myslet. Tvary jednotlivých bonbonů se vytlačují jeden vedle druhého do škrobového pudru rovnoměrně rozprostřeného v bedýnce, které se v provozu říká kárátko.

    Do těchto forem se nalévá ochucená a obarvená želatinová hmota, která se ještě v kárátcích převeze do místností, kde želatina za řízené teploty a vlhkosti postupně chladne. Následně jsou bonbony z kárátek vyklápěny a je z nich odstraněn ulpělý škrob. Podle jednotlivých druhů jsou bonbony leštěny pomocí rostlinných olejů a vosků, obalovány v sladkokyselé směsi nebo v cukru.

    V poslední fázi výroby jsou bonbony baleny do sáčků dané gramáže, kterou hlídá automatická balička. Nyní již nic nechybí tomu, aby medvídci, kyselé rybičky, žížalky a spousta dalších želatinových bonbonů mohli být expedováni do skladu a dále do jednotlivých obchodů.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů