Jak sestavit redukční jídelníček

  • Vyvážený jídelníček
  • 4 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Pomalu přichází jaro a s ním i napravování zimních hříchů, které se podepsaly na naší postavě. Není to jen nedostatek pohybu, ale i přejídání nebo nevhodná skladba jídelníčku během zimních měsíců, které mají vliv na zvyšování naší hmotnosti. Proto přinášíme návod, jak si co nejvhodněji sestavit svůj osobní redukční jídelníček, který Vám pomůže dostat se zpět do formy.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Pomalu přichází jaro a s ním i napravování zimních hříchů, které se podepsaly na naší postavě. Není to jen nedostatek pohybu, ale i přejídání nebo nevhodná skladba jídelníčku během zimních měsíců, které mají vliv na zvyšování naší hmotnosti. Proto přinášíme návod, jak si co nejvhodněji sestavit svůj osobní redukční jídelníček, který Vám pomůže dostat se zpět do formy.

    Je již známým faktem, že by hubnutí mělo být pozvolné, aby nedocházelo k jojo efektu. Proto by snížení energetického obsahu denního jídelníčku nemělo překročit čtvrtinu denní potřeby energie. Pro omezení pocitů hladu je třeba rozdělit přísun energie do pěti až šesti menších jídel. Mezi jednotlivými denními jídly bychom měli dodržovat 2,5- až 3hodinové pauzy, aby tělo mělo dostatek času na zpracování a využití živin a aby nedocházelo ke zbytečnému ukládání přebytečné energie do zásobního tuku.

    Začněme tedy pěkně od začátku. Snídaně jako první denní jídlo by měla být konzumována již v první hodině po probuzení a měla by obsahovat především potraviny sacharidové povahy. Během spánku totiž dochází k čerpání energie na činnost vnitřních orgánů a metabolických pochodů, proto je třeba ráno doplnit energii v podobě sacharidových potravin, které jsou rychlým zdrojem energie. Proto jsou vhodnou volbou cereálie s obsahem celozrnné mouky, müsli nebo celozrnné pečivo, které obsahují vedle sacharidů i vlákninu a další živiny potřebné pro správnou funkci organismu. Při výběru cereálií a müsli si dávejte pozor na obsah tuku. Některé zapékané druhy müsli mohou obsahovat až o 15 % tuku více než například sypané müsli. Mezi vhodné cereální snídaňové výrobky můžeme zařadit například Nestlé cereálie nebo Nestlé müsli. Cereálie navíc ke snídani konzumujeme ve spojení s mlékem nebo mléčným výrobkem, který nám přináší vápník, důležitý pro zdravé zuby a kosti. Celková energetická hodnota snídaně by měla dosáhnout dvaceti až dvaceti pěti procent z celkové denní energie.

    Mezi hlavními jídly zařadíme svačiny, které by měly obsahovat přibližně po deseti procentech celkové denní energie. Vhodnou svačinou může být například cereální tyčinka Nestlé nebo ovoce v kombinaci s neslazeným mléčným výrobkem, celozrnné pečivo s nízkotučným sýrem nebo tvarohovou pomazánkou v kombinaci se zeleninou.

    Oběd by měl představovat největší denní jídlo s obsahem třiceti procent celkové denní energie. Při výběru potravin bychom měli hledět na dostatečné zastoupení bílkovin a vlákniny. Ty jsou totiž v redukčním jídelníčku velice důležité, protože nás zasytí. Kvalitní zdroj bílkovin představují ryby, drůbež, vejce, libové maso, luštěniny nebo mléčné výrobky. Neoddělitelnou součástí oběda by měla být zelenina, která při nízké energetické hodnotě obsahuje vysoké množství vlákniny. Například zeleninová polévka tak představuje ideální předkrm, který nejenže obsahuje vlákninu, ale jeho konzumací prodloužíme celkový čas oběda a pocit nasycení se dostaví dříve. Spojení výborné chuti a obsahu vlákniny je předností například sáčkových polévek z řady Maggi Ze Zahrádky.

    Množství sacharidů a tuku, které jsou zdrojem energie, bychom měli omezit a zároveň se soustředit na jejich správný výběr. Ze sacharidových jídel, mezi která patří především přílohy, bychom měli volit jejich celozrnné varianty. Ty obsahují více vlákniny a zasytí nás tak na delší dobu. Při výběru tuků bychom měli sáhnout po rostlinném oleji, čímž omezíme příjem méně vhodných nasycených mastných kyselin, které se vyskytují ve vyšší míře v tuku živočišném.

    Večeře by měla být lehčí a celkem by měla obsahovat přibližně dvacet pět procent celkové denní energie. Opět bychom měli klást důraz na dostatečné množství zeleniny v kombinaci s kvalitní bílkovinou. Pečivo a přílohové potraviny bychom měli omezit, i když ne zcela vyloučit. Opět dáváme přednost celozrnným variantám.

    Po celý den bychom neměli zapomínat na dostatečnou hydrataci. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Za den bychom měli vypít nejméně 1,5-2 litry tekutin. Preferovat bychom měli čistou vodu, případně ovocné nebo bylinné čaje. Pro zpestření pitného režimu můžeme zařadit cereální nápoj Caro nebo rozpustnou kávu, která nám zároveň dodá dávku prospěšných antioxidantů.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů