Les je akumulátorem zdraví

  • Odpočinek
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Rčení dobít si baterky“ vyslovované ve spojitosti s návštěvou lesa a přírody není ve skutečnosti vůbec žádnou nadsázkou. Pobytem v přírodním prostředí se totiž opravdu v jistém slova smyslu nabíjíme, aniž o tom víme.“

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Skutečnost, že stromy a prakticky veškeré rostliny vyrábějí kyslík, je celkem dostatečně známa. Ne každý ale ví, že kyslík spolu s vodní párou vytváří elektricky nabité molekuly – ionty, které při procházce přírodou dýcháme ve větším množství než ve městech. A ačkoli jde fyzikálně o ionty záporně nabité, jejich vliv na lidský organismus je veskrze kladný.

    Sám pohyb po lese pak zvyšuje naši odolnost a posiluje funkci svalů, zejména, pokud spojíme návštěvu lesa se sběrem lesních plodů. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny či brusinky jsou přitom jedny z mála zcela původních druhů ovoce po tisíciletí se vyskytující na území naší země. A lze říci, že v tomto smyslu se praotec Čech zastavil na docela dobrém místě. Všechny uvedené lesní plody mají totiž zcela jedinečné vlastnost, a například borůvky zařadila autorská dvojice Pratt/Matthewsová do 14 druhů takzvaných superpotravin, výrazně pozitivně ovlivňujících naše zdraví. Kromě toho, že konzumace borůvek zlepšuje zrak, bylo při pokusech s potkany v minulosti prokázáno, že látky v borůvkávh obsažené dokáží zpomalit ztrátu paměti. Jiné pokusy publikované v časopise Journal of Neuroscience zase dokládaly, že borůvky dokáží zlepšit stářím navozené problémy s pohyblivostí svalstva. Kombinace látek v borůvkávch navíc snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, takže jde o vhodnou stravu pro diabetiky. A takové jahody? Není to tak dlouho, kdy američtí výzkumníci z Národního ústavu zaměřeného na problematiku stárnutí zjistili, že konzumace jahod umožňuje efektivněji pracovat a dokonce chrání mozek proti negativním vlivům kosmického záření. Konzumace jahod tak podle vědců „může přispět k ochraně osob před nebezpečnými fyzikálními a psychickými vlivy navozenými všude tam, kde je přítomna zvýšená radiace“. I proto jsou zmrazené jahody nedílnou součástí jídelníčku kosmonautů.

    Borůvky, jahody i jiné lesní plody s vámi ale mohou být jako součást náplní cereálních výrobků v lese i v době, kdy je v přírodě nenajdete. Les je totiž možné a vhodné navštěvovat kdykoli, protože jako akumulátor energie funguje nepřetržitě.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů