Nejjednodušší, a přesto zanedbávaná prevence nemocí

  • Hygienické návyky
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Pokud bychom měli ze všech možných použití vody jmenovat to nejefektivnější, pak je to bezesporu mytí rukou. Základní hygienický návyk, který je v dnešní době stále více zanedbáván.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    O pravidelném mytí rukou jako základní prevenci před přenosem virových a bakteriálních nemocí se zmiňuje ve svých oficiálních dokumentech dokonce nejvyšší vědecká potravinářská autorita – Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Má to svou logiku, neboť riziko přenosů těchto chorob je s postupující globalizací, a tedy četností kontaktů mezi lidmi ze všech končin světa, stále větší. Právě bakterie a viry jsou přitom zejména v dětství nejčastější příčinou zdravotních problémů.
    I proto je jednou ze zásad péče o zdraví umýt si ruce kdykoli po příchodu z vnějšího prostředí do bytu. A to za použití mýdla, které působí jako dezinfekční prostředek rozpouštějící a smývající prach a nečistoty, na kterých se bakterie a viry velmi rády zachytí. Pouhé opláchnutí rukou je ale nedostatečné – správné mytí má trvat alespoň 20 vteřin pod proudem tekoucí vody. Opakovaně na to poukazuje například hlavní hygienik ČR Michael Vít.
    Ten zároveň upozorňuje i na rizika kontaminace při přípravě jídel nebo třeba po nákupu nebaleného zboží, obvykle ovoce a zeleniny, v obchodech. Až příliš časté jsou podle M. Víta situace, kdy maminky podají zakoupenou potravinu dítěti před obchodem bez toho, aby ji předtím umyly. Z toho hlediska je daleko bezpečnější balené ovoce nebo zelenina, které před konzumací neosahalo blíže nespecifikované množství jiných zákazníků.
    Zejména pro děti je velmi důležitý příklad dospělých. Člověk se obecně řídí příkladem autorit, to by se ale neměl moc často dívat na televizní pořady o vaření. Prakticky žádný z „profesionálních“ kuchařů zásady hygieny při přípravě jídel, mezi které patří omytí kuchyňských nástrojů vždy, když se střídá zpracovaná surovina, nedodržuje.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů