Nezavrhujme konzumaci masa

  • Vyvážený jídelníček
  • 2 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Zejména v poslední době se ve společnosti množí počet lidí vyhýbajících se konzumaci masa a živočišných produktů vůbec. Ideovou základnou pro takový způsob stravy je většinou teze o ochraně zvířat či životního prostředí, poněkud se ale zapomíná na jiný významný aspekt – samu ochranu zdraví člověka.

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Ten je od přírody všežravec a jeho organismus je uzpůsoben k přijímání stravy jak rostlinného, tak ale i živočišného původu. Pokud se tak neděje, je zaděláno na významné zdravotní komplikace, zejména, jsou-li vegetariány ženy v produkčním věku nebo pokud rodiče nutí k vegetariánskému způsobu stravy své nedospělé potomky. Výsledkem je, že děti rodičů, kteří nejedí maso, mohou mnohem častěji trpět vrozenými vadami než děti rodičů s pestrou stravou zahrnující všechny druhy potravin. Prokázali to mimo jiné pracovníci Univerzity v Bristolu, kteří sledovali 8000 kojenců a zjistili, že u těch, kteří byli odkázáni na bezmasou stravu již v prenatálním stavu, je pravděpodobnost vývoje deformací všeho druhu až pětkrát vyšší než u dětí s normální stravou. Odmítání stravy živočišného původu vede k celé řadě dalších závažných problémů. Vědci například zjistili, že každá třetí žena, která se stravuje na vegetariánské bázi, má problémy s menzes, jiný vědecký průzkum ve Švédsku zase prokázal, že děti vegetariánů jsou mnohem náchylnější k duševním chorobám. Mnohaletá vegetariánská strava se negativně projevuje i na pevnosti kostí. Podle lékařů z Washingtonské lékařské fakulty jsou na jednu stranu vegetariáni v porovnání s běžnou populací v poměru ke své váze lehčí, ale mají i menší hustotu kostní tkáně a snížený obsah minerálů v kostech. A to v klinicky důležitých místech: krčku kosti stehenní a v obratlech bederní páteře.

    O prospěšnosti konzumace masa je přesvědčen i ředitel Výzkumného ústavu potravinářského Ctibor Perlín. Ten připomíná známou skutečnost, že tuk je nositelem chutí, a také fakt, že v živočišných tucích se lépe rozpouštějí pro tělo potřebné vitaminy A, D, E a K.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů