Oranžový zázrak

  • Dýně
  • 6 minut čtení
  • 23. 10. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Když se řekne dýně, většině z nás se jako první vybaví Halloween. Díky dýni však můžete objevit nové lahodné chutě i zdroj mnoha zdraví prospěšných látek. Přesvědčte se!

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Dýně na podzim zdobí mnoho zahrádek, jako dekoraci ji můžeme využít v interiéru i exteriéru. Tato původně indiánská plodina však nabízí mnohem více. Skvěle totiž chutná jak v sladkých, tak slaných pokrmech. Navíc obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které našly využití v potravinářství i kosmetice.

    „,“textWiki“:“

    Dýně na podzim zdobí mnoho zahrádek, jako dekoraci ji můžeme využít v interiéru i exteriéru. Tato původně indiánská plodina však nabízí mnohem více. Skvěle totiž chutná jak v sladkých, tak slaných pokrmech. Navíc obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které našly využití v potravinářství i kosmetice.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Pestrý výběr“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Existuje mnoho druhů dýní, z nichž každá se dá použít k různým úpravám. Máslová dýně se hodí k pečení, hokkaido do polévek, špagetová poslouží jako alternativa těstovin, dýni velkoplodou můžeme zavařit. Chuť každé z nich se mírně liší, všechny se však zpracovávají nejčastěji dušením či pečením. Skvěle chutnají také dýňová semínka, která jsou plná zdraví prospěšných látek.

    „,“textWiki“:“

    Existuje mnoho druhů dýní, z nichž každá se dá použít k různým úpravám. Máslová dýně se hodí k pečení, hokkaido do polévek, špagetová poslouží jako alternativa těstovin, dýni velkoplodou můžeme zavařit. Chuť každé z nich se mírně liší, všechny se však zpracovávají nejčastěji dušením či pečením. Skvěle chutnají také dýňová semínka, která jsou plná zdraví prospěšných látek.

    „}},{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Na trávení i tlak“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Čím jsou tedy dýně tak prospěšné? Například oblíbená dýně hokkaido se pyšní vitamíny A, B a C, z minerálních látek v ní můžeme najít draslík, hořčík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny dýně příznivě ovlivňují trávicí trakt a působí močopudně. Vysoký podíl draslíku a malé množství sodíku zase napomáhá snižovat krevní tlak, brání tak tvorbě krevních sraženin a posiluje správnou činnost srdce.

    „,“textWiki“:“

    Čím jsou tedy dýně tak prospěšné? Například oblíbená dýně hokkaido se pyšní vitamíny A, B a C, z minerálních látek v ní můžeme najít draslík, hořčík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny dýně příznivě ovlivňují trávicí trakt a působí močopudně. Vysoký podíl draslíku a malé množství sodíku zase napomáhá snižovat krevní tlak, brání tak tvorbě krevních sraženin a posiluje správnou činnost srdce.

    „}}]}},{„id“:9,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:10,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Zapomeňte na křupky, zkuste dýňová semínka!“}}],“second“:[{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pokud patříte mezi diváky, kteří při sledování oblíbeného filmu potřebují něco uzobávat, vyzkoušejte dýňová semínka. Můžete je upéct v troubě nebo osmažit na pánvi, kromě slaných kořeněných variant stojí za to vyzkoušet i sladkou variantu s karamelem. Jejich konzumací doplníte především potřebný zinek, dále také mangan, fosfor, hořčík a vitamín E.

    „,“textWiki“:“

    Pokud patříte mezi diváky, kteří při sledování oblíbeného filmu potřebují něco uzobávat, vyzkoušejte dýňová semínka. Můžete je upéct v troubě nebo osmažit na pánvi, kromě slaných kořeněných variant stojí za to vyzkoušet i sladkou variantu s karamelem. Jejich konzumací doplníte především potřebný zinek, dále také mangan, fosfor, hořčík a vitamín E.

    „}}]}},{„id“:12,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:13,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Podzim patří dýním“}},{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Pokud jste s dýní v kuchyni ještě neměli tu čest, pak věřte, že právě teď je nejvhodnější doba, kdy začít. Na podzim se totiž obchody plní různými druhy akorát uzrálých dýní. Dýni pak stačí vydlabat, oloupat a dál pokračovat podle postupu.

    Jaký si vybrat recept? Vyzkoušejte například jednoduché dýňové rizoto, které ocení i vegetariáni. Krémová dýňová polévka zase zahřeje a dodá potřebné tekutiny. Nemusíte se však bát i pestřejších kombinací. Nejen dětem zachutná kombinace dýně, čokolády a oblíbených Lentilek v novém kabátě – s banánovou příchutí. Překvapte své blízké a vyzkoušejte náš recept na Lentilkovou štolu s čokoládovo – dýňovým korpusem.

    „,“textWiki“:“

    Pokud jste s dýní v kuchyni ještě neměli tu čest, pak věřte, že právě teď je nejvhodnější doba, kdy začít. Na podzim se totiž obchody plní různými druhy akorát uzrálých dýní. Dýni pak stačí vydlabat, oloupat a dál pokračovat podle postupu.

    Jaký si vybrat recept? Vyzkoušejte například jednoduché dýňové rizoto, které ocení i vegetariáni. Krémová dýňová polévka zase zahřeje a dodá potřebné tekutiny. Nemusíte se však bát i pestřejších kombinací. Nejen dětem zachutná kombinace dýně, čokolády a oblíbených Lentilek v novém kabátě – s banánovou příchutí. Překvapte své blízké a vyzkoušejte náš recept na Lentilkovou štolu s čokoládovo – dýňovým korpusem.

    „}},{„id“:15,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2403-dyne-text.jpg“,“alt“:“Dýňový zákusek“,“id“:2403}},{„id“:16,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Lentilková štola s čokoládovo-dýňovýmnkorpusem“}}]}},{„id“:17,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:18,“type“:“shapeDataBox“,“params“:{„title“:“Na korpus:“,“data“:“- 6 vajecn- 180g cukru krupicen- 100g hladké moukyn- 50g kakaan- 50g olejen- 100g dýněn“}}],“second“:[{„id“:19,“type“:“shapeDataBox“,“params“:{„title“:“Na smetanový krém:“,“data“:“- 100g zakysané smetany (nejlépe 40 %)n- 200g smetany na šlehánín- 50g cukrun- 1/2 balení želatiny v práškun- 1 větší banánn- 1 vanilkový luskn- 5 krabiček banánových Lentilek“}}]}},{„id“:20,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:21,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Celá vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a šleháme do husté pěny asi 25 minut. Nakonec metlou zašleháme olej a na nudličky nakrájenou dýni.

    Plech vyložíme pečícím papírem, vylijeme těstem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 6-8 minut.

    Hotový korpus vyjmeme, necháme vychladnout, kraje seřízneme a vyložíme jím formu na “srnčí hřbet”.

    Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Vyšleháme do tuha 150g smetany s cukrem a vanilkou. Zlehka ji spojíme se zakysanou smetanou a rozpuštěnou želatinou v trošce vody. Do krému přimícháme rozdrcené Lentilky a zlehka promícháme. Krémem vyplníme hřbet, vložíme rozkrojený banán a necháme zatuhnout v lednici. Po zatuhnutí vyjmeme a potáhneme zbytkem vyšlehané smetany s cukrem. V případě, že chceme, aby šlehačka déle udržela svůj tvar, tak přidáme ztužovač šlehačky. Potaženou štolu ozdobíme Lentilkami.

    Ať už se rozhodnete pustit do jakékoli úpravy, určitě nebudete litovat. Tolik zdraví prospěšných látek v kombinaci s jemnou chutí by byla škoda nevyužít, zvlášť když zrovna probíhá dýňová sezona. Uvidíte, že Vám určitě zachutná.

    „,“textWiki“:“

    Celá vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a šleháme do husté pěny asi 25 minut. Nakonec metlou zašleháme olej a na nudličky nakrájenou dýni.

    Plech vyložíme pečícím papírem, vylijeme těstem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 6-8 minut.

    Hotový korpus vyjmeme, necháme vychladnout, kraje seřízneme a vyložíme jím formu na “srnčí hřbet”.

    Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Vyšleháme do tuha 150g smetany s cukrem a vanilkou. Zlehka ji spojíme se zakysanou smetanou a rozpuštěnou želatinou v trošce vody. Do krému přimícháme rozdrcené Lentilky a zlehka promícháme. Krémem vyplníme hřbet, vložíme rozkrojený banán a necháme zatuhnout v lednici. Po zatuhnutí vyjmeme a potáhneme zbytkem vyšlehané smetany s cukrem. V případě, že chceme, aby šlehačka déle udržela svůj tvar, tak přidáme ztužovač šlehačky. Potaženou štolu ozdobíme Lentilkami.

    Ať už se rozhodnete pustit do jakékoli úpravy, určitě nebudete litovat. Tolik zdraví prospěšných látek v kombinaci s jemnou chutí by byla škoda nevyužít, zvlášť když zrovna probíhá dýňová sezona. Uvidíte, že Vám určitě zachutná.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů