Pojďme si to zavařit

  • Kreativní vaření
  • 4 minuty čtení
  • 1. 9. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Osvěžte si umění babiček a prababiček a uchovejte si lahodné ovoce v lahvi. Přečtěte si jak, proč a co zavařovat, aby úroda ze zahrádky nepřišla na zmar.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Dříve bývalo zavařování naprosto běžným způsobem zpracování a skladování potravin. Zavařovalo se všechno, co se vypěstovalo. Bylo to poměrně levné, jednoduché a potraviny vydržely ještě dlouho chutné, nezkazily se. Ale dnes? Stále častěji se stává, že si zavařeniny raději koupíme v obchodě, protože je to rychlejší a bez práce. To, že nejsou tak dobré mávnutím ruky přejdeme. Ale není to škoda?

    Přečtěte si román Betty McDonaldové – Vejce a já. Zavařování je nádherná tradice, kterou stojí za to oprášit. Pojďte to zkusit! Naplánujte si den s kamarádkami nebo dětmi, oblékněte si krajkovanou zástěrku, hezky se namalujte a udělejte z toho zážitek. Berte to jako návrat zpátky do minulosti k Magdaleně Dobromile Rettigové a zavařujte vše, co máte rádi.

    „,“textWiki“:“

    Dříve bývalo zavařování naprosto běžným způsobem zpracování a skladování potravin. Zavařovalo se všechno, co se vypěstovalo. Bylo to poměrně levné, jednoduché a potraviny vydržely ještě dlouho chutné, nezkazily se. Ale dnes? Stále častěji se stává, že si zavařeniny raději koupíme v obchodě, protože je to rychlejší a bez práce. To, že nejsou tak dobré mávnutím ruky přejdeme. Ale není to škoda?

    Přečtěte si román Betty McDonaldové – Vejce a já. Zavařování je nádherná tradice, kterou stojí za to oprášit. Pojďte to zkusit! Naplánujte si den s kamarádkami nebo dětmi, oblékněte si krajkovanou zástěrku, hezky se namalujte a udělejte z toho zážitek. Berte to jako návrat zpátky do minulosti k Magdaleně Dobromile Rettigové a zavařujte vše, co máte rádi.

    „}}]}},{„id“:5,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:6,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Co budete potřebovat? „}},{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Nic, co byste nenašli doma. Zavařovací sklenice, cukr, velký hrnec a místo, kde je chlad, sucho a temno. Ideálně si pořiďte i teploměr na vaření, abyste měli přehled o teplotě v hrnci, kde budete zavařovat.

    „,“textWiki“:“

    Nic, co byste nenašli doma. Zavařovací sklenice, cukr, velký hrnec a místo, kde je chlad, sucho a temno. Ideálně si pořiďte i teploměr na vaření, abyste měli přehled o teplotě v hrnci, kde budete zavařovat.

    „}},{„id“:8,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jak na to? „}},{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Veškeré potraviny se musí nejprve pečlivě očistit, oloupat, odstranit stopky i jadřince, vypeckovat. Poté nakrájet na kousky a připravit lák, což je nejčastěji cukr rozpuštěný ve vodě. Nakonec využijete čisté sklenice s víčky a větší hrnec s vodou. Sklenice naplníte připravenými potravinami a zalijete lákem. Pečlivě zavíčkujte a dejte do hrnce s vodou, kde je budete vařit po dobu 20 minut na 90 stupňů. Tímto procesem se potraviny sterilizují a v suchu, chladu a tmě vydrží až 3 roky.

    „,“textWiki“:“

    Veškeré potraviny se musí nejprve pečlivě očistit, oloupat, odstranit stopky i jadřince, vypeckovat. Poté nakrájet na kousky a připravit lák, což je nejčastěji cukr rozpuštěný ve vodě. Nakonec využijete čisté sklenice s víčky a větší hrnec s vodou. Sklenice naplníte připravenými potravinami a zalijete lákem. Pečlivě zavíčkujte a dejte do hrnce s vodou, kde je budete vařit po dobu 20 minut na 90 stupňů. Tímto procesem se potraviny sterilizují a v suchu, chladu a tmě vydrží až 3 roky.

    „}}],“second“:[{„id“:10,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2893-zavarovani-text.jpg“,“alt“:“police se zavařenými výrobky“,“id“:2893}}]}},{„id“:11,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Lák, kterým zavařeninu zalijete, můžete také různě ochucovat a okořenit. Tipy najdete u zkušených hospodyněk, na internetu i v nejrůznějších kuchařkách. Možností je opravdu hodně.

    „,“textWiki“:“

    Lák, kterým zavařeninu zalijete, můžete také různě ochucovat a okořenit. Tipy najdete u zkušených hospodyněk, na internetu i v nejrůznějších kuchařkách. Možností je opravdu hodně.

    „}},{„id“:13,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Co zavařit? „}},{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Dle libosti. Od ovoce všeho druhu, zeleniny, masa, hub až po polévky i hlavní chody.

    „,“textWiki“:“

    Dle libosti. Od ovoce všeho druhu, zeleniny, masa, hub až po polévky i hlavní chody.

    „}}]}},{„id“:15,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:16,“type“:“shapeNodeLink“,“params“:{„id“:“389″}}],“second“:[{„id“:17,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Pár tipů pro začátek: „}},{„id“:18,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jablečný kompot v kořeněném nálevu

    Ve vodě rozmíchejte cukr, přidejte skořici, hřebíček a povařte s kousky ošetřených jablek při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

    Cuketová čalamáda

    Cuketu nejprve opláchnete a nastrouháte. Poté osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte protlak, pepř, sůl a česnek. Do čistých sklenic vrstvíte cuketu, kterou zalijete tomatovou směsí, jednotlivé vrstvy přitom dle libosti můžete střádat. Sklenice uzavřete a sterilujte 5 minut při 100 stupních.

    Zní to dobře, že? Tak doufám, že už máte otevřený diář a plánujete. Já mám naplánováno a už se s dětmi nemůžeme dočkat, až si tu naši osvědčenou domácí jahodovou marmeládu namažeme na chleba.

    „,“textWiki“:“

    Jablečný kompot v kořeněném nálevu

    Ve vodě rozmíchejte cukr, přidejte skořici, hřebíček a povařte s kousky ošetřených jablek při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

    Cuketová čalamáda

    Cuketu nejprve opláchnete a nastrouháte. Poté osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte protlak, pepř, sůl a česnek. Do čistých sklenic vrstvíte cuketu, kterou zalijete tomatovou směsí, jednotlivé vrstvy přitom dle libosti můžete střádat. Sklenice uzavřete a sterilujte 5 minut při 100 stupních.

    Zní to dobře, že? Tak doufám, že už máte otevřený diář a plánujete. Já mám naplánováno a už se s dětmi nemůžeme dočkat, až si tu naši osvědčenou domácí jahodovou marmeládu namažeme na chleba.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů