Pravda o potravinářských barvivech!

  • Barviva
  • 5 minut čtení
  • 11. 12. 2017
  • Jiří Kasal
  • Barviva v potravinách se stala kontroverzním tématem posledního desetiletí. Opravdu jsou tak špatná? Pojďme si v tom udělat pořádek!

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Proč jsou potraviny barevné?“}},{„id“:5,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Napadá vás otázka, proč se vůbec barviva do potravin přidávají? Odpověď uhodnete celkem jednoduše. Může za to lidská psychika. Výrobci přidávají barviva do potravin jednoduše proto, aby daná potravina přilákala lidské oko. Barva potraviny totiž často u spotřebitele utváří první dojem. Barviva dávají jídlům barvu, kterou by sama o sobě neměla. Také se používají, aby obnovila barvu, která se během výrobního procesu poškodila nebo zeslabila. Potravina tak získá lákavější vzhled.

    „,“textWiki“:“

    Napadá vás otázka, proč se vůbec barviva do potravin přidávají? Odpověď uhodnete celkem jednoduše. Může za to lidská psychika. Výrobci přidávají barviva do potravin jednoduše proto, aby daná potravina přilákala lidské oko. Barva potraviny totiž často u spotřebitele utváří první dojem. Barviva dávají jídlům barvu, kterou by sama o sobě neměla. Také se používají, aby obnovila barvu, která se během výrobního procesu poškodila nebo zeslabila. Potravina tak získá lákavější vzhled.

    „}}]}},{„id“:6,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Není barva jako barva“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Barviva lze rozdělit několika způsoby. Naprostá většina populace dělí barviva na přírodní a umělá. Ve skutečnosti je to však složitější. Použití barviv se řídí přísnou legislativou, kde se však o přírodních a umělých barvivech nemluví. Pojďme si v tom proto udělat pořádek.

    „,“textWiki“:“

    Barviva lze rozdělit několika způsoby. Naprostá většina populace dělí barviva na přírodní a umělá. Ve skutečnosti je to však složitější. Použití barviv se řídí přísnou legislativou, kde se však o přírodních a umělých barvivech nemluví. Pojďme si v tom proto udělat pořádek.

    „}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Barva potraviny totiž často u spotřebitele utváří první dojem. „}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:““}},{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Umělá barviva

    Tato barviva se získávají ze surovin anorganického neboli „neživého“ původu. Nad jejich chemickými názvy byste si zlomili jazyk. Proto se pro ně většinou používají triviální názvy. Jistě jste už někdy slyšeli, že potravina obsahuje chinolinovou žluť nebo potravinářskou červeň? Přesně tato barviva patří do této skupiny. Někteří odborníci uvádí, že konzumace těchto barviv může mít například špatný vliv na vývoj dětí. Z tohoto důvodu se použití těchto barviv velmi přísně kontroluje. V některých potravinách se umělá barviva používat nesmí, u ostatních potravin je zákonem stanoven bezpečný limit.

    „,“textWiki“:“

    Umělá barviva

    Tato barviva se získávají ze surovin anorganického neboli „neživého“ původu. Nad jejich chemickými názvy byste si zlomili jazyk. Proto se pro ně většinou používají triviální názvy. Jistě jste už někdy slyšeli, že potravina obsahuje chinolinovou žluť nebo potravinářskou červeň? Přesně tato barviva patří do této skupiny. Někteří odborníci uvádí, že konzumace těchto barviv může mít například špatný vliv na vývoj dětí. Z tohoto důvodu se použití těchto barviv velmi přísně kontroluje. V některých potravinách se umělá barviva používat nesmí, u ostatních potravin je zákonem stanoven bezpečný limit.

    „}}]}},{„id“:13,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:““}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Neumělá barviva

    Jeden by řekl, že opakem umělých barviv jsou barviva přírodní. Není to ale úplně pravda! Neumělá barviva se vyrábí tak, že se z rostliny získá požadovaná barva. Ta se poté chemicky upraví. Ukažme si to na příkladu. Díky extrakci (vylouhování barvy) mohou v laboratořích získat zelené pigmenty (neboli chlorofyl) z rostlin. Po tomto zásahu vznikne látka E141 – Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů.

    Přírodní barviva

    Jak už název napovídá, tyto barviva mají přírodní původ. Také však musí projít určitým chemickým procesem. Z dané barevné potraviny se vylouhuje velmi silný pigment.

    „,“textWiki“:“

    Neumělá barviva

    Jeden by řekl, že opakem umělých barviv jsou barviva přírodní. Není to ale úplně pravda! Neumělá barviva se vyrábí tak, že se z rostliny získá požadovaná barva. Ta se poté chemicky upraví. Ukažme si to na příkladu. Díky extrakci (vylouhování barvy) mohou v laboratořích získat zelené pigmenty (neboli chlorofyl) z rostlin. Po tomto zásahu vznikne látka E141 – Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů.

    Přírodní barviva

    Jak už název napovídá, tyto barviva mají přírodní původ. Také však musí projít určitým chemickým procesem. Z dané barevné potraviny se vylouhuje velmi silný pigment.

    „}}],“second“:[{„id“:16,“type“:“shapeNodeLink“,“params“:{„id“:“2639″}}]}},{„id“:17,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:18,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Přírodní barvivo poznáte podle názvu, občas se totiž tato barviva jmenují po látkách, ze kterých pochází. Například žluté barvivo kurkumin získalo jméno podle kurkumy.

    „,“textWiki“:“

    Přírodní barvivo poznáte podle názvu, občas se totiž tato barviva jmenují po látkách, ze kterých pochází. Například žluté barvivo kurkumin získalo jméno podle kurkumy.

    „}}]}},{„id“:19,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:20,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Obarvěte si to doma!“}},{„id“:21,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    K barvení potravin se dají použít i běžně dostupné ingredience. Do polévky nastrouhejte červenou řepu, aby vám zářila jasně fialovou barvou. Do nádivky použijte špenát nebo kopřivy a uvidíte, jak zezelená. Mrkev předtím, než ji dáte do vývaru, opečte, aby měla vaše polévka tu pravou barvu. Červená cibule obarví vaší omáčku do hněda! Fantazii se meze nekladou. Stejné postupy se samozřejmě používají i ve velkovýrobnách. Z ovoce a zeleniny se zde vylouhuje konkrétní barvička, která se defakto jen zahustí a hurá s ní například do gumových medvídků JOJO. Za zmínku například stojí rostlina s názvem světlice barvířská, která se používá například k obarvení žlutých BONPARI.

    Potravinám, které obsahují potravinářská barviva, se dnes nelze vyhnout. Dbejte proto na pečlivost výběrů. Je vhodné se vyhnout nadměrné konzumaci tzv. AZO barviv. Myslete však na to, že používání umělých barviv je velmi přísně legislativně kontrolováno. A i zde platí, všeho s mírou.

    „,“textWiki“:“

    K barvení potravin se dají použít i běžně dostupné ingredience. Do polévky nastrouhejte červenou řepu, aby vám zářila jasně fialovou barvou. Do nádivky použijte špenát nebo kopřivy a uvidíte, jak zezelená. Mrkev předtím, než ji dáte do vývaru, opečte, aby měla vaše polévka tu pravou barvu. Červená cibule obarví vaší omáčku do hněda! Fantazii se meze nekladou. Stejné postupy se samozřejmě používají i ve velkovýrobnách. Z ovoce a zeleniny se zde vylouhuje konkrétní barvička, která se defakto jen zahustí a hurá s ní například do gumových medvídků JOJO. Za zmínku například stojí rostlina s názvem světlice barvířská, která se používá například k obarvení žlutých BONPARI.

    Potravinám, které obsahují potravinářská barviva, se dnes nelze vyhnout. Dbejte proto na pečlivost výběrů. Je vhodné se vyhnout nadměrné konzumaci tzv. AZO barviv. Myslete však na to, že používání umělých barviv je velmi přísně legislativně kontrolováno. A i zde platí, všeho s mírou.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Jiří Kasal
    Jiří Kasal
    Specializace: nutriční složení potravin