Šípek – léčivý květ krásy

  • Zásobárna vitamínu C
  • 3 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • RNDr. Pavel Suchánek
  • Šípek je jedním z přírodních „multivitaminů“ a právě září je ideálním obdobím pro jeho sběr. Díky množství vitamínu C a minerálních látek posiluje imunitu a pomáhá předcházet nachlazení, způsobené sychravým počasím.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Pamatujete si klasickou pohádku o Šípkové Růžence? Byl to právě šípkový keř, který svým líbezným vzhledem, ostrými trny a bujným růstem, inspiroval bratry Grimmy k sepsání příběhu o spícím království a udatném princi. V České republice šípek roste jako plevel. Můžete si ho proto natrhat sami a udělat si z něj hřejivý čaj, šípkovou omáčku, anebo originální šípkovou marmeládu. Sběr spojte s výletem do přírody, na kterém si užijete poslední sluneční paprsky a nadýcháte se čerstvého vzduchu. Naopak se vyvarujte keřům podél silnic a v silně znečištěných oblastech. Šípek se sbírá od září do října, kdy má již vyzrálé tvrdé plody červené či oranžové barvy. Dávejte pozor na ranní mrazíky, protože šípky, které již přešly mrazem, ztrácejí na celkovém obsahu vitamínů.

    S přírodním multivitaminem proti depresi

    Kromě vitamínu C je šípek přírodním zdrojem vitamínů A, B či E, které jsou známy jako antioxidanty. Šípek je také bohatý na zdraví prospěšné minerální látky. Nejvíce jsou zastoupeny hořčík, vápník a železo. Jak jste na tom s celodenním příjmem vy, snadno zjistíte v aplikaci Víte, co jíte? Díky hořčíku nás šípek uklidní ve stresových situacích, zlepší náladu a jeho dlouhodobé používání je spojováno se zkvalitněním spánku a snížením výskytu úporných bolestí hlavy. Zároveň zvyšuje využití bílkovin a okysličení organizmu, čímž zlepšuje paměť i soustředění. Vápník, který je známý jako tvůrce našich kostí a zubů, ze šípku udělal důležitý lék na osteoartrózu a díky železu zase šípek pomáhá v boji s únavou. Šípek je také často využíván při léčbě cévních a srdečních onemocnění, kdy zpevňuje stěny cév a mírní bolesti žil, protože obsahuje rutin.

    Jak si připravit domácí šípkový čaj?

    Sypaný i sáčkový šípkový čaj je běžně k dostání snad ve všech potravinách. Není ale nad to, připravit si ho doma podle své vlastní chuti, nikdy totiž nevíte, jak dlouho byl šípek před zpracováním uskladněn a v jakých podmínkách. Nasbírané šípky zbavte zbytků okvětí a stopek. Omyté a oschlé plody sušte půl dne při teplotě mezi 60 a 80 stupni na plechu pokrytém pečicím papírem, anebo na sítu. Při vyšších teplotách dochází k úbytku vitamínu C. Připálené šípky jsou nepoužitelné, stejně jako šípky zplesnivělé. Nemáte-li času nazbyt, sušený šípek je k dostání v obchodech s potravinami, bylinkami a doplňky stravy. Nejrychleji si domácí šípkový čaj připravíte, když vrchovatou polévkovou lžíci sušených plodů rozdrtíte a hodinu louhujete v ½ litru studené vody. Směs následně svaříte a po 15 minutách odstání si již vychutnáváte svůj šálek lahodného čaje.

    Šípkový olej rozjasní vaši pleť

    Šípek také je součástí lidového léčitelství a písemné zmínky o jeho blahodárných účincích se objevily již v 11. století. Přestože je v této souvislosti šípek vnímán jako zaručený zdroj vitamínu C, který je skvělou prevencí nachlazení, ale i zlepšuje kvalitu kůže a šlach, šípkový růžový olej patří mezi vůbec nejstarší kosmetické prostředky. Pleti dodává mladistvý vzhled, zvyšuje její pružnost a zpomaluje tak projevy stárnutí. Ne nadarmo byl šípek slovanskými národy vnímán jako květ krásy, půvabu a mladosti.

    Tip na šípkovou omáčku

    Suroviny pro 4 osoby: 1 dl červeného vína, 150 g šípků, 1 Maggi Gurmánský kuřecí bujón, 3 lžíce hladké mouky, máslo, citronová šťáva, sůl, hřebíček.

    Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka. Nakonec šípky rozmixujeme na protlak. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zředíme ji vývarem a vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Podle chuti omáčku osolíme a osladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu. Po chvíli stáhneme plamen a šípkovou omáčku necháme už jen probublávat. Podáváme k vepřovému nebo kuřecímu masu.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    RNDr. Pavel Suchánek
    RNDr. Pavel Suchánek
    Specializace: výživa, vyvážené stravování
    Nestlé

    Mezi Vodami 2035/31, 143 00 Praha 4 - Modřany; IČ: 45799504, DIČ: CZ45799504
    Společnost je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, spisová značka oddíl C, vložka 10481.
    © 2017 Copyright Nestlé Česko s.r.o.