Skryté hrozby diet

  • Diety
  • 12 minut čtení
  • 22. 6. 2015
  • RNDr. Pavel Suchánek
  • Diety jsou populární, přestože častokrát velmi omezují při výběru potravin. Znáte ale hrozby těchto omezení? Než se do diety pustíte, zvažte, jaký vliv bude mít na vaše tělo.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Spousta lidí se dnes v dobré víře věnuje změně svého jídelníčku i životního stylu. Někteří z nich ale po čase zjišťují, že se cítí unavenější než kdy dříve nebo že kila nemizí tak, jak by si přáli. Je důležité včas přemýšlet o tom, zda jsou změny, které podnikáme, pro naše tělo vhodné. Vyvážený redukční jídelníček by měl obsahovat zejména v dostatečném množství bílkoviny, dále pomalu vstřebatelné sacharidy, vhodné tuky, vlákninu a tekutiny. Všechny tyto živiny mají v lidském jídelníčku nezastupitelné místo, avšak také doporučené množství, které bychom měli denně konzumovat. Pečlivě tedy zvažte všechny úpravy jídelníčku, které tvrdí, že dlouhodobě můžete vynechat některou z těchto živin. Prozradíme vám, co se v těle děje, když svůj jídelníček ochudíte o některou z důležitých živin.

    „,“textWiki“:“

    Spousta lidí se dnes v dobré víře věnuje změně svého jídelníčku i životního stylu. Někteří z nich ale po čase zjišťují, že se cítí unavenější než kdy dříve nebo že kila nemizí tak, jak by si přáli. Je důležité včas přemýšlet o tom, zda jsou změny, které podnikáme, pro naše tělo vhodné. Vyvážený redukční jídelníček by měl obsahovat zejména v dostatečném množství bílkoviny, dále pomalu vstřebatelné sacharidy, vhodné tuky, vlákninu a tekutiny. Všechny tyto živiny mají v lidském jídelníčku nezastupitelné místo, avšak také doporučené množství, které bychom měli denně konzumovat. Pečlivě tedy zvažte všechny úpravy jídelníčku, které tvrdí, že dlouhodobě můžete vynechat některou z těchto živin. Prozradíme vám, co se v těle děje, když svůj jídelníček ochudíte o některou z důležitých živin.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Nízkosacharidové diety“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Sacharidy jsou v podstatě palivo potřebné pro správné fungování celého organismu, především svalů a mozku. Sacharidy tedy mají své místo v jídelníčku opodstatněné. Už po několikadenním půstu sacharidů se mohou u člověka objevit trávicí problémy, protože mezi sacharidy patří nejen škroby, ale i vláknina, která podporuje pravidelnou činnost střev – vyprazdňování. Deficit v jejich příjmu se ale může projevit i špatnou a nevyrovnanou náladou, nervozitou či zvýšenou únavou. Právě sacharidy jsou důležité při tvorbě serotoninu – hormonu dobré nálady, bez něho se člověk cítí skleslý a frustrovaný. Pokud chcete svému tělu pomoci, vyhýbejte se konzumaci velkého množství sladkostí (jedna dobrota za den bohatě stačí a určitě nezapomínejte na doporučené denní množství uvedené na obalech). Zaměňte bílé pečivo za celozrnné a nezapomínejte ani na pravidelný příjem ovoce a zeleniny.

    Základ téměř všech diet stojí často právě na sníženém příjmu sacharidů nebo jejich úplném odstranění v některých fázích diety. To znamená, že se na nějakou dobu vzdáváte nejen všech sladkostí, ale také obilnin, brambor, pečiva nebo ovoce a některé zeleniny. Vynechání ovoce, na kterém mnohé diety stavějí, přináší hrozbu v podobě nedostatečného příjmu vlákniny, která je velmi důležitá pro trávení, ale také v podobě nedostatku vitaminů. Kromě zažívacích problémů vážný nedostatek vlákniny může vést až k výskytu hemeroidů. Čerstvé ovoce obsahuje také vysoký podíl enzymů, které napomáhají štěpení cukrů. Obsah enzymů a vlákniny snižuje množství cukrů, které se z ovoce uvolňuje do krve. Proto si dostatek ovoce bez pocitu výčitek svědomí vůči vaší figuře dopřejte. Tělo vám za přísun vitamínů určitě poděkuje. Pouze dávejte pozor na to, aby ovoce bylo skutečně zralé.

    „,“textWiki“:“

    Sacharidy jsou v podstatě palivo potřebné pro správné fungování celého organismu, především svalů a mozku. Sacharidy tedy mají své místo v jídelníčku opodstatněné. Už po několikadenním půstu sacharidů se mohou u člověka objevit trávicí problémy, protože mezi sacharidy patří nejen škroby, ale i vláknina, která podporuje pravidelnou činnost střev – vyprazdňování. Deficit v jejich příjmu se ale může projevit i špatnou a nevyrovnanou náladou, nervozitou či zvýšenou únavou. Právě sacharidy jsou důležité při tvorbě serotoninu – hormonu dobré nálady, bez něho se člověk cítí skleslý a frustrovaný. Pokud chcete svému tělu pomoci, vyhýbejte se konzumaci velkého množství sladkostí (jedna dobrota za den bohatě stačí a určitě nezapomínejte na doporučené denní množství uvedené na obalech). Zaměňte bílé pečivo za celozrnné a nezapomínejte ani na pravidelný příjem ovoce a zeleniny.

    Základ téměř všech diet stojí často právě na sníženém příjmu sacharidů nebo jejich úplném odstranění v některých fázích diety. To znamená, že se na nějakou dobu vzdáváte nejen všech sladkostí, ale také obilnin, brambor, pečiva nebo ovoce a některé zeleniny. Vynechání ovoce, na kterém mnohé diety stavějí, přináší hrozbu v podobě nedostatečného příjmu vlákniny, která je velmi důležitá pro trávení, ale také v podobě nedostatku vitaminů. Kromě zažívacích problémů vážný nedostatek vlákniny může vést až k výskytu hemeroidů. Čerstvé ovoce obsahuje také vysoký podíl enzymů, které napomáhají štěpení cukrů. Obsah enzymů a vlákniny snižuje množství cukrů, které se z ovoce uvolňuje do krve. Proto si dostatek ovoce bez pocitu výčitek svědomí vůči vaší figuře dopřejte. Tělo vám za přísun vitamínů určitě poděkuje. Pouze dávejte pozor na to, aby ovoce bylo skutečně zralé.

    „}},{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Diety a bílkoviny“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Množství přijímaných bílkovin často hraje hlavní roli v mnoha dietách. Čím jsou právě bílkoviny tak výjimečné? Bez nich by se netvořily ani neobnovovaly tkáně včetně svalů umožňujících pohyb. Bílkoviny se také v podobě enzymů podílejí na srážení krve, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. Po zkonzumování také zrychlují metabolismus, při jejich trávení se uvolňuje velké množství tepla, takže nás i zahřívají. Dále vyvolávají pocit sytosti a na rozdíl od sacharidů a tuků, po konzumaci bílkovin tento pocit přetrvává nejdéle. Proto jsou vysokoproteinové diety, jinak řečeno diety bohaté na příjem velkého množství bílkovin, často nabízené jako vhodná dieta pro sportovce, kteří chtějí nabrat zejména svalovou hmotu a snížit množství tuků. Přestože se takové diety těší poměrně značné popularitě, spotřeba většího množství bílkovin zejména nad 2gramy na kilogram optimální tělesné hmotnosti, může být riziková, pro někoho dokonce škodlivá, a to zejména v dlouhodobém horizontu. Konzumenti nadměrného množství bílkovin často radikálně omezují příjem sacharidů. Zvýšeným příjmem bílkoviny sice chráníte svalovou hmotu před úbytkem, ale přijaté bílkoviny v tomto případě zastupují sacharidy a stávají se palivem pro organismus. To je však pro lidské tělo nepřirozené a následně se mohou vyskytnout zdravotní problémy, a to nejen únava a zhoršení metabolismu, ale i například přetížení ledvin.

    „,“textWiki“:“

    Množství přijímaných bílkovin často hraje hlavní roli v mnoha dietách. Čím jsou právě bílkoviny tak výjimečné? Bez nich by se netvořily ani neobnovovaly tkáně včetně svalů umožňujících pohyb. Bílkoviny se také v podobě enzymů podílejí na srážení krve, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. Po zkonzumování také zrychlují metabolismus, při jejich trávení se uvolňuje velké množství tepla, takže nás i zahřívají. Dále vyvolávají pocit sytosti a na rozdíl od sacharidů a tuků, po konzumaci bílkovin tento pocit přetrvává nejdéle. Proto jsou vysokoproteinové diety, jinak řečeno diety bohaté na příjem velkého množství bílkovin, často nabízené jako vhodná dieta pro sportovce, kteří chtějí nabrat zejména svalovou hmotu a snížit množství tuků. Přestože se takové diety těší poměrně značné popularitě, spotřeba většího množství bílkovin zejména nad 2gramy na kilogram optimální tělesné hmotnosti, může být riziková, pro někoho dokonce škodlivá, a to zejména v dlouhodobém horizontu. Konzumenti nadměrného množství bílkovin často radikálně omezují příjem sacharidů. Zvýšeným příjmem bílkoviny sice chráníte svalovou hmotu před úbytkem, ale přijaté bílkoviny v tomto případě zastupují sacharidy a stávají se palivem pro organismus. To je však pro lidské tělo nepřirozené a následně se mohou vyskytnout zdravotní problémy, a to nejen únava a zhoršení metabolismu, ale i například přetížení ledvin.

    „}},{„id“:9,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“http://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2175-diety2.jpg“,“alt“:“Miniaturní porce jídla“,“id“:2175}},{„id“:10,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jaký je doporučený příjem bílkovin?“}}]}},{„id“:11,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“ZDRAVÝ A DOSPĚLÝ ČLOVĚK BY MĚL DENNĚ SNÍST MINIMÁLNĚ 0,8 g BÍLKOVIN NA JEDEN KILOGRAM SVÉ TĚLESNÉ HMOTNOSTI. „}}],“second“:[{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Prakticky to znamená, že sedmdesátikilový člověk by měl denně zkonzumovat alespoň 56 g bílkovin. Na druhou stranu, není vhodné se blížit 2 gramům bílkovin na kilogram a den. I při konzumaci bílkovin platí, že by se měl člověk držet zlaté střední cesty. Nadměrný příjem bílkovin ve stravě totiž může díky jednostrannosti stravy vést k vyčerpání některých vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro odbourávání nadbytku aminokyselin. Pohybová aktivita bez dostatku vápníku například zvyšuje riziko zranění při pohybových aktivitách. Snížený příjem zinku snižuje svalovou regeneraci, celkově imunitu i plodnost.

    „,“textWiki“:“

    Prakticky to znamená, že sedmdesátikilový člověk by měl denně zkonzumovat alespoň 56 g bílkovin. Na druhou stranu, není vhodné se blížit 2 gramům bílkovin na kilogram a den. I při konzumaci bílkovin platí, že by se měl člověk držet zlaté střední cesty. Nadměrný příjem bílkovin ve stravě totiž může díky jednostrannosti stravy vést k vyčerpání některých vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro odbourávání nadbytku aminokyselin. Pohybová aktivita bez dostatku vápníku například zvyšuje riziko zranění při pohybových aktivitách. Snížený příjem zinku snižuje svalovou regeneraci, celkově imunitu i plodnost.

    „}}]}},{„id“:14,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Nadměrné dávkování bílkovin rovněž vede k akumulaci močoviny v plazmě, a to má negativní vliv na funkci centrální nervové soustavy (CNS), vede k únavě lidského organismu. S únavou vzniká nechuť k jídlu a celková nechuť k aktivnímu způsobu života. Trávicí systém ztrácí poměrně vysoké množství energie kvůli množství bílkovin, které musí strávit tzv. specificko – dynamický efekt stravy. Také pokud konzumujete více než cca 1,7g bílkoviny na kilogram tělesné hmotnosti, vzniká nadměrné množství rozkladných metabolických produktů, které na jednu stranu blokují pocit hladu, ale na druhou stranu zatěžují ledviny, a zároveň se více zatěžuje jaterní metabolismus. Dále nadměrný příjem bílkovin, zejména živočišných z masa, zvyšuje rozvoj hnilobných mikroorganismů v tlustém střevě, což se může prakticky projevovat zvýšenou plynatostí a bolestí břicha ve spodní části. Proto nezapomínejte na zakysané mléčné výrobky, ty střeva chrání a ozdravují.

    Nedostatek bílkovin stejně jako jejich přemíra negativně ovlivňuje organismus. Už po několika dnech se nedostatek proteinů projevuje zejména opucháním očních víček nebo suchou pokožkou. Když tělo nemůže najít zdroj proteinů ze stravy, začne čerpat ze zásob v organismu, tedy ze svalů. Ty postupem času začnou ochabovat. Proteiny taktéž dokážou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Jejich nedostatek pak snižuje pozornost a schopnost pohotových reakcí. Je proto nezbytné dbát na správné složení jídelníčku a vědět, ve kterých potravinách bílkoviny hledat. Strava bohatá na proteiny by měla obsahovat mléčné výrobky, zejména zakysané, libové maso, ryby, vajíčka i mořské plody, ale také luštěniny, například čočku, sóju nebo cizrnu.

    „,“textWiki“:“

    Nadměrné dávkování bílkovin rovněž vede k akumulaci močoviny v plazmě, a to má negativní vliv na funkci centrální nervové soustavy (CNS), vede k únavě lidského organismu. S únavou vzniká nechuť k jídlu a celková nechuť k aktivnímu způsobu života. Trávicí systém ztrácí poměrně vysoké množství energie kvůli množství bílkovin, které musí strávit tzv. specificko – dynamický efekt stravy. Také pokud konzumujete více než cca 1,7g bílkoviny na kilogram tělesné hmotnosti, vzniká nadměrné množství rozkladných metabolických produktů, které na jednu stranu blokují pocit hladu, ale na druhou stranu zatěžují ledviny, a zároveň se více zatěžuje jaterní metabolismus. Dále nadměrný příjem bílkovin, zejména živočišných z masa, zvyšuje rozvoj hnilobných mikroorganismů v tlustém střevě, což se může prakticky projevovat zvýšenou plynatostí a bolestí břicha ve spodní části. Proto nezapomínejte na zakysané mléčné výrobky, ty střeva chrání a ozdravují.

    Nedostatek bílkovin stejně jako jejich přemíra negativně ovlivňuje organismus. Už po několika dnech se nedostatek proteinů projevuje zejména opucháním očních víček nebo suchou pokožkou. Když tělo nemůže najít zdroj proteinů ze stravy, začne čerpat ze zásob v organismu, tedy ze svalů. Ty postupem času začnou ochabovat. Proteiny taktéž dokážou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Jejich nedostatek pak snižuje pozornost a schopnost pohotových reakcí. Je proto nezbytné dbát na správné složení jídelníčku a vědět, ve kterých potravinách bílkoviny hledat. Strava bohatá na proteiny by měla obsahovat mléčné výrobky, zejména zakysané, libové maso, ryby, vajíčka i mořské plody, ale také luštěniny, například čočku, sóju nebo cizrnu.

    „}},{„id“:16,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Prolhané hladovky“}}]}},{„id“:17,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:18,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Mnoho lidí často dobrovolně i pravidelně podstupuje hladovku s představou, že se právě tímto způsobem zbaví přebytečných kilogramů nadobro. Opak je ale pravdou. Čím déle nejíte, tím více energie si organismus snaží udržet. Klesá aktivita a rychlost metabolismu, klesá tělesná teplota atd. To znamená, že omezení jídla nebo volba pouze nízkokalorických produktů v závěru zpomaluje váš metabolismus. Všechna energie, kterou v podobě jídla přijmete, se uloží v tukové tkáni.

    „,“textWiki“:“

    Mnoho lidí často dobrovolně i pravidelně podstupuje hladovku s představou, že se právě tímto způsobem zbaví přebytečných kilogramů nadobro. Opak je ale pravdou. Čím déle nejíte, tím více energie si organismus snaží udržet. Klesá aktivita a rychlost metabolismu, klesá tělesná teplota atd. To znamená, že omezení jídla nebo volba pouze nízkokalorických produktů v závěru zpomaluje váš metabolismus. Všechna energie, kterou v podobě jídla přijmete, se uloží v tukové tkáni.

    „}}],“second“:[{„id“:19,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“IDEÁLNÍ JE STRAVOVAT SE 5X, PROSAZUJE SE I SYSTÉM 4X DENNĚ, NAOPAK SYSTÉM 6X ZA DEN SE VZHLEDEM K RIZIKU NADVÁHY A OBEZITY DÍKY NEKONTROLOVÁNÍ VELIKOSTI PORCÍ OPOUŠTÍ.“}}]}},{„id“:20,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:21,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Vždy by měla být druhá večeře bohatá na pomalu vstřebatelné bílkoviny tedy zejména tvaroh, cottage, případně kombinace se sojovými výrobky, sportovci toto znají jako night proteiny. Až jednu čtvrtinu našeho jídelníčku by měli tvořit škroby, druhou čtvrtinu bílkoviny a dvě čtvrtiny by měly patřit ovoci a zelenině. Místo ve vyváženém jídelníčku mají i tuky. Sice zdravé, ale pořád tuky, se totiž ukrývají například i v semínkách, oříšcích, v mase nebo mléčných výrobcích, neznamená to tedy, že se počítá pouze olej nebo máslo. Berte v potaz veškeré potraviny konzumované během dne a také pečlivě vybírejte, jaké tuky konzumujete!

    Základní složky potravy ze svého jídelníčku zkrátka není radno jen tak vynechávat, jak radikálně diktují některé diety. Svůj organismus tak vystavujeme zvýšené zátěži, která se už po několika dnech může projevit únavou, trávicími obtížemi či špatnou náladou, nesoustředěností nebo zvýšenou náchylností k nemocem a různým infekcím. V dlouhodobém hledisku nesprávné stravování může způsobit i vážné zdravotní problémy jako onemocnění ledvin, dnu, cukrovku či kardiovaskulární onemocnění.

    K úpravě jídelníčku přistupujte s rozumem a heslem „všeho s mírou“. Klíčem k vysněné postavě je mnohdy „jen“ změna stravovacích návyků a postojů k celkovému životnímu stylu s důrazem na vyváženou a pestrou stravu, odpovídající pitný režim, dostatek pohybu i odpočinku.

    „,“textWiki“:“

    Vždy by měla být druhá večeře bohatá na pomalu vstřebatelné bílkoviny tedy zejména tvaroh, cottage, případně kombinace se sojovými výrobky, sportovci toto znají jako night proteiny. Až jednu čtvrtinu našeho jídelníčku by měli tvořit škroby, druhou čtvrtinu bílkoviny a dvě čtvrtiny by měly patřit ovoci a zelenině. Místo ve vyváženém jídelníčku mají i tuky. Sice zdravé, ale pořád tuky, se totiž ukrývají například i v semínkách, oříšcích, v mase nebo mléčných výrobcích, neznamená to tedy, že se počítá pouze olej nebo máslo. Berte v potaz veškeré potraviny konzumované během dne a také pečlivě vybírejte, jaké tuky konzumujete!

    Základní složky potravy ze svého jídelníčku zkrátka není radno jen tak vynechávat, jak radikálně diktují některé diety. Svůj organismus tak vystavujeme zvýšené zátěži, která se už po několika dnech může projevit únavou, trávicími obtížemi či špatnou náladou, nesoustředěností nebo zvýšenou náchylností k nemocem a různým infekcím. V dlouhodobém hledisku nesprávné stravování může způsobit i vážné zdravotní problémy jako onemocnění ledvin, dnu, cukrovku či kardiovaskulární onemocnění.

    K úpravě jídelníčku přistupujte s rozumem a heslem „všeho s mírou“. Klíčem k vysněné postavě je mnohdy „jen“ změna stravovacích návyků a postojů k celkovému životnímu stylu s důrazem na vyváženou a pestrou stravu, odpovídající pitný režim, dostatek pohybu i odpočinku.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    RNDr. Pavel Suchánek
    RNDr. Pavel Suchánek
    Specializace: výživa, vyvážené stravování