Sušené, nebo raději kandované?

  • Ovoce
  • 6 minut čtení
  • 14. 12. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Sušené ovoce představuje pro mnoho lidí způsob, jak zahnat chuť na sladké. Nezapomínejte však, že není produkt jako produkt. Na co si dát pozor?

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Při sušení se z čerstvého ovoce odstraňuje voda, což vede sice ke zmenšování jeho objemu, ale energetická hodnota a množství živin zůstává zachováno. Sušené ovoce je bohaté zejména na vlákninu, velmi často obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, vitamín C a E. Přičemž zejména vitamíny skupiny B pomáhají upevňovat imunitu. Opomenout nelze ani minerální látky jakými jsou draslík, hořčík, vápník, mangan, měď, fosfor a železo. A kde jsou tedy ta negativa? Ačkoliv by se mohlo zdát, že sušené ovoce je naprosto ideální pochutinou, je třeba si dát před jeho konzumací pozor na několik zásadních věcí.

    „,“textWiki“:“

    Při sušení se z čerstvého ovoce odstraňuje voda, což vede sice ke zmenšování jeho objemu, ale energetická hodnota a množství živin zůstává zachováno. Sušené ovoce je bohaté zejména na vlákninu, velmi často obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, vitamín C a E. Přičemž zejména vitamíny skupiny B pomáhají upevňovat imunitu. Opomenout nelze ani minerální látky jakými jsou draslík, hořčík, vápník, mangan, měď, fosfor a železo. A kde jsou tedy ta negativa? Ačkoliv by se mohlo zdát, že sušené ovoce je naprosto ideální pochutinou, je třeba si dát před jeho konzumací pozor na několik zásadních věcí.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Sušené ovoce pečlivě vybírejte“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Tím hlavním, co ovlivňuje kvalitu sušeného ovoce, je použití oxidu siřičitého. Ten má pro sušené ovoce zásadní význam. Využívá se pro samotnou konzervaci, ale jeho hlavní devizou je zachování původní jasné barvy ovoce. Bez jeho použití bychom na pultech nacházeli pouze ovoce ve všech odstínech hnědé. Přílišná konzumace ovoce ošetřeného sířením může mít za následek bolesti žaludku, hlavy, nevolnost nebo dokonce problémy astmatického typu. Pokud chcete alespoň částečně zbavit ovoce oxidu siřičitého, doporučuje se ho na několik minut namočit ve vlažné vodě, případně spařit pod horkou vodou.

    „,“textWiki“:“

    Tím hlavním, co ovlivňuje kvalitu sušeného ovoce, je použití oxidu siřičitého. Ten má pro sušené ovoce zásadní význam. Využívá se pro samotnou konzervaci, ale jeho hlavní devizou je zachování původní jasné barvy ovoce. Bez jeho použití bychom na pultech nacházeli pouze ovoce ve všech odstínech hnědé. Přílišná konzumace ovoce ošetřeného sířením může mít za následek bolesti žaludku, hlavy, nevolnost nebo dokonce problémy astmatického typu. Pokud chcete alespoň částečně zbavit ovoce oxidu siřičitého, doporučuje se ho na několik minut namočit ve vlažné vodě, případně spařit pod horkou vodou.

    „}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jiným z problémů mohou být roztoči, kteří se sušeným ovocem živí. Jedná se o živočichy vskutku malé. Pravděpodobně je tedy na ovoci vůbec nepostřehnete. Pokud byste si chtěli přítomnost roztočů v ovoci ověřit, je možné nechat si jej otestovat. Vhodným řešením ale může být opět namočení ve vlažné vodě či spaření horkou vodou.

    „,“textWiki“:“

    Jiným z problémů mohou být roztoči, kteří se sušeným ovocem živí. Jedná se o živočichy vskutku malé. Pravděpodobně je tedy na ovoci vůbec nepostřehnete. Pokud byste si chtěli přítomnost roztočů v ovoci ověřit, je možné nechat si jej otestovat. Vhodným řešením ale může být opět namočení ve vlažné vodě či spaření horkou vodou.

    „}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Chcete – li, aby vaše svačinka byla opravdu zdravá, měli byste sáhnout po ovoci, které není doslazované, ideální jsou domácí křížaly z neloupaných jablek či nedoslazované banány. „}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jde to i jinak“}},{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Sušené ovoce upravované pomocí chemie však není jedinou alternativou jak si dopřát vaši oblíbenou svačinku. Sáhnout můžete i po ovoci, které je sušené mrazem, tzv. lyofilizací. V tomto případě probíhá sušení ovoce hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. U ovoce tak zůstává jak původní struktura, tak i chuť, včetně všech minerálních látek a vitamínů a to i bez přidání cukru.

    „,“textWiki“:“

    Sušené ovoce upravované pomocí chemie však není jedinou alternativou jak si dopřát vaši oblíbenou svačinku. Sáhnout můžete i po ovoci, které je sušené mrazem, tzv. lyofilizací. V tomto případě probíhá sušení ovoce hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. U ovoce tak zůstává jak původní struktura, tak i chuť, včetně všech minerálních látek a vitamínů a to i bez přidání cukru.

    „}},{„id“:13,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2451-ovoce-text.jpg“,“alt“:“Sušené ovoce – různé druhy“,“id“:2451}},{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“U kandovaného pozor na cukr“}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Když se řekne kandované ovoce, nejčastěji si představíme malé kostičky, které se přidávají do cukroví, dortů nebo moučníků. Kandovat lze ale i celé ovocné plátky. Vynikající a pro tělo přínosnou pochutinou je také pikantní kandovaný zázvor.

    Kandované ovoce bývá napuštěné řepným cukrem. Povařené ovoce se nechá několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se postupně dále zahušťuje cukrem, až se jeho koncentrace v roztoku dostane na konečných 70-75 %. Tento proces obvykle trvá 6 až 10 dní, přičemž vždy záleží na druhu ovoce. V ovoci se postupně snižuje podíl vody, což vytváří nepříznivé podmínky pro běžné mikroorganismy a kandované ovoce se tak při správném skladování nekazí.

    Kvůli vysokému podílu přidaného cukru je však třeba mít na paměti, že tato pochutina je velmi kalorická, navíc během kandování ztrácí podstatnou část nutričních složek a ve výsledku je tedy spíše cukrovinkou než konzervovaným ovocem.

    Ať již častěji saháte po ovoci sušeném, nebo si rádi dopřejete sladkou tečku v podobě ovoce kandovaného, mějte na paměti, že ani v těchto případech se nic nemá přehánět. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařazovat i ovoce čerstvé, přinejmenším proto, že jeho svěží chuť a vůni ani tím nejlepším sušení nenahradíte.

    „,“textWiki“:“

    Když se řekne kandované ovoce, nejčastěji si představíme malé kostičky, které se přidávají do cukroví, dortů nebo moučníků. Kandovat lze ale i celé ovocné plátky. Vynikající a pro tělo přínosnou pochutinou je také pikantní kandovaný zázvor.

    Kandované ovoce bývá napuštěné řepným cukrem. Povařené ovoce se nechá několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se postupně dále zahušťuje cukrem, až se jeho koncentrace v roztoku dostane na konečných 70-75 %. Tento proces obvykle trvá 6 až 10 dní, přičemž vždy záleží na druhu ovoce. V ovoci se postupně snižuje podíl vody, což vytváří nepříznivé podmínky pro běžné mikroorganismy a kandované ovoce se tak při správném skladování nekazí.

    Kvůli vysokému podílu přidaného cukru je však třeba mít na paměti, že tato pochutina je velmi kalorická, navíc během kandování ztrácí podstatnou část nutričních složek a ve výsledku je tedy spíše cukrovinkou než konzervovaným ovocem.

    Ať již častěji saháte po ovoci sušeném, nebo si rádi dopřejete sladkou tečku v podobě ovoce kandovaného, mějte na paměti, že ani v těchto případech se nic nemá přehánět. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařazovat i ovoce čerstvé, přinejmenším proto, že jeho svěží chuť a vůni ani tím nejlepším sušení nenahradíte.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů