Tajemství soli

  • Sůl nad zlato
  • 3 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • Tým Plus Pro Vás
  • Sůl bychom měli používat jen velmi málo, protože se ukládá v těle a přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Na druhou stranu, bez soli se nedá žít a víme, že je jednoduše nad „zlato“. K jakému názoru se kloníte vy?

    {containers“:[{„id“:1,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:2,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Ochutit při vaření jídlo tak, aby chutnalo všem spolustolovníkům, není snadné. Někdo nemá rád ostrá jídla, jiný je přecitlivělý například na výraznou chuť koriandru, další nesnese v jídle skořici. Vůbec nejsložitější je to ale se základním dochucovadlem pokrmů, se solí. Jak tedy odhadnout správnou míru soli, aby pro nás byl pokrm chuťově vyrovnaný a zároveň prospěšný?

    Sůl jak ji známe, je vlastně chlorid sodný. Je to chemická sloučenina tvořená 60 % chlóru a 40 % sodíku. Existuje hned několik druhů soli, které mají různou chuť díky obsahu různých minerálů a dalších faktorů dle toho, odkud sůl pochází.

    Lidé rozlišují čtyři základní chutě. Sladkou, slanou, hořkou a kyselou a většina z nás (dokonce i miminka) dáváme přednost sladké a slané chuti. Nicméně, tato chuťová preference se může časem změnit a lidé si také mohou zvyknout na nižší nebo vyšší intenzitu chutí, ať už slaných, sladkých nebo jiných. Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je maximálně 6 g. V dnešní době však průměrná spotřeba v naší společnosti představuje více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek oproti doporučeným hodnotám.  Sůl se tak může při dlouhodobé nadměrné konzumaci proměnit v nebezpečného nepřítele.

    Východiskem se pro nás může stát postupné snižování příjmu soli. Výzkumy Nestlé Professional´s potvrzují, že 10 % sodíku lze z receptu odstranit, aniž by to konzument poznal. Společnost Nestlé se dokonce zavázala, že od roku 2005 budou postupně snižovat  množství sodíku v produktech ze svého portfolia. V roce 2011 tedy recepty Nestlé obsahovaly o 12 500 tun méně sodíku než v roce 2005.  Cílem je do konce roku 2015 snížit obsah soli v produktech tak, aby příjem odpovídal doporučením Světové zdravotnické organizace, tedy ne více než 6 g soli na den. Zkuste tedy i vy dávky soli snižovat pomalu po delší dobu, abyste si zvykli na nižší slanost vašich pokrmů. Je to nenápadné a hlavně to funguje. Snižování soli, a tím i sodíku v pokrmech je výborná možnost jak experimentovat s novými chuťovými kombinacemi, které jsou chuťově výrazné a obsahují jen minimum sodíku. „Slaná chuť totiž může překrývat chuti jemnější, které jsou ovšem také součástí pokrmů,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista. Přidání potravin s nižším obsahem soli do jídelníčku ocení především ti, co dbají na své zdraví, a nové chutě ocení určitě všichni. Místo soli můžete do pokrmů přidat zejména bylinky. K hovězímu masu se například hodí bobkový list, majoránka, tymián nebo šalvěj, k vepřovému je pak výborný česnek či oregano a kuřecí maso vám vylepší zázvor, rozmarýn a estragon.

    „Důležité však je dát si pozor na to, že ani vyřazení soli z jídelníčku a omezení jejího množství na minimum nemusí mít zásadní vliv na zdraví a zejména na krevní tlak. Existují totiž jak na sůl senzitivní pacienti, kteří na omezení soli reagují poklesem krevního tlaku, tak na sůl nesenzitivní pacienti, kteří na navýšení ani na snížení soli ve stravě nereagují vůbec,“ vysvětluje RNDr. Suchánek.

    „Sůl tedy rozhodně není špatná. Naopak sodík v ní obsažený hraje důležitou roli v udržení rovnováhy vody uvnitř buněk a podílí se na přenosu nervových impulsů. Sůl pomáhá udržet rovnováhu v našem organismu. Její konzumace by ale měla být umírněná a platí zde pravidlo, že „méně znamená více“, zakončuje RNDr. Suchánek. Každý člověk by si tedy měl konzumaci soli čili sodíku alespoň trochu hlídat. S tím vám může pomoci unikátní značení na obalech a výrobcích Nestlé, Nutriční kompas®, který informuje o doporučené denní porci a přináší rady, jak začlenit jednotlivé potraviny do různorodého a vyváženého jídelníčku. Jedině tak se pro nás sůl může stát opravdovým „zlatem“.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů