Tradiční chuť Slovenska s Carpathií

  • Výživové milníky Nestlé
  • 4 minuty čtení
  • 1. 9. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Francouzská polévka s mušličkami patří mezi stálice na poli chutných polévek. Víte však, odkud se vzala? Za jejím úspěchem stojí závod Prievidza ze sousedního Slovenska.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jak připravit rychlé a výživné jídlo? Takovou otázku si kladla nejedna hospodyňka ve 2. polovině 19. století. Už Císař Napoleon požadoval levné, snadno připravitelné a výživné potraviny, aby mohl kvalitně zásobovat svou armádu. Za krále rychlých polévek je však považován švýcarský mlynář Julius Maggi, který přišel s nápadem dehydratované polévky z hrachu a fazolí. Brzy jeho nápad následovaly i další, nově vznikající podniky. Mezi nimi také slovenská Carpathia.

    „,“textWiki“:“

    Jak připravit rychlé a výživné jídlo? Takovou otázku si kladla nejedna hospodyňka ve 2. polovině 19. století. Už Císař Napoleon požadoval levné, snadno připravitelné a výživné potraviny, aby mohl kvalitně zásobovat svou armádu. Za krále rychlých polévek je však považován švýcarský mlynář Julius Maggi, který přišel s nápadem dehydratované polévky z hrachu a fazolí. Brzy jeho nápad následovaly i další, nově vznikající podniky. Mezi nimi také slovenská Carpathia.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Rodinan= klíč k úspěchu „}}]}},{„id“:6,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Kořeny společnosti jsou úzce spjaty s prievidským závodem, který byl založen v roce 1875 a ve svých počátcích se zabýval výrobou pálenek. Název „Carpathia“ závod získal až o téměř půl století později. Spolu s názvem továrny se změnila i její výroba. Začaly se vyrábět džemy, džusy ale i konzervy, a postupně se zavedla linka pro výrobu dehydrovaných polévek. Nejvýznamnějším milníkem značky se však stal rok 1971, ve kterém paní Darina Matyášová vymyslela novou recepturu na francouzskou polévku s mušličkami. Tato polévka, patří dnes již mezi legendy.

    „,“textWiki“:“

    Kořeny společnosti jsou úzce spjaty s prievidským závodem, který byl založen v roce 1875 a ve svých počátcích se zabýval výrobou pálenek. Název „Carpathia“ závod získal až o téměř půl století později. Spolu s názvem továrny se změnila i její výroba. Začaly se vyrábět džemy, džusy ale i konzervy, a postupně se zavedla linka pro výrobu dehydrovaných polévek. Nejvýznamnějším milníkem značky se však stal rok 1971, ve kterém paní Darina Matyášová vymyslela novou recepturu na francouzskou polévku s mušličkami. Tato polévka, patří dnes již mezi legendy.

    „}}],“second“:[{„id“:8,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2897-carpathia-vyloha.jpg“,“alt“:“Výloha carpathia z 60. let“,“id“:2897}}]}},{„id“:9,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:10,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Paní Darina pracovala v Carpathii celý život a ačkoliv si dnes užívá zaslouženého důchodu, na celý závod stále dohlíží. Její manžel, Josef Matyáš, se pro změnu stal inspirací pro výrobu limitované edice francouzské polévky s paprikou a cibulkou. Dcera Nataša zase po své mamince převzala pomyslné žezlo a jako technická ředitelka zodpovídá za kvalitu polévek. Rodina Matyášovců je tak nedílnou součástí značky Carpathia dodnes. Carpathia je značka, která si na Slovensku vybudovala silnou tradici. Nové receptury vznikají přímo v závodě v Prievidze, a jak říká paní Darina: „U nás v Carpathii věříme, že nejlepší kuchyně, je ta naše – slovenská.“ I proto je výroba založena především na lokálních surovinách a chutích.

    „,“textWiki“:“

    Paní Darina pracovala v Carpathii celý život a ačkoliv si dnes užívá zaslouženého důchodu, na celý závod stále dohlíží. Její manžel, Josef Matyáš, se pro změnu stal inspirací pro výrobu limitované edice francouzské polévky s paprikou a cibulkou. Dcera Nataša zase po své mamince převzala pomyslné žezlo a jako technická ředitelka zodpovídá za kvalitu polévek. Rodina Matyášovců je tak nedílnou součástí značky Carpathia dodnes. Carpathia je značka, která si na Slovensku vybudovala silnou tradici. Nové receptury vznikají přímo v závodě v Prievidze, a jak říká paní Darina: „U nás v Carpathii věříme, že nejlepší kuchyně, je ta naše – slovenská.“ I proto je výroba založena především na lokálních surovinách a chutích.

    „}},{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Ochutnejtensami“}}]}},{„id“:12,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:13,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2898-carpathia-polevky01.jpg“,“alt“:“polévky Carpathia“,“id“:2898}}],“second“:[{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Od sladkých marmelád a džusů Carpathia postupně upustila, nicméně kvalitu dehydrovaných polévek a bujonů si uchovává dodnes. A protože v Česku nejsou produkty Carpathia k dostání, připravili jsme pro vás soutěž, ve které můžete lahodné polévky vyhrát. Využijte jedinečné příležitosti „ochutnat Slovensko“ a soutěžte s námi tady!

    „,“textWiki“:“

    Od sladkých marmelád a džusů Carpathia postupně upustila, nicméně kvalitu dehydrovaných polévek a bujonů si uchovává dodnes. A protože v Česku nejsou produkty Carpathia k dostání, připravili jsme pro vás soutěž, ve které můžete lahodné polévky vyhrát. Využijte jedinečné příležitosti „ochutnat Slovensko“ a soutěžte s námi tady!

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů