Trans-mastné kyseliny pod lupou

  • Trans-mastné kyseliny
  • 4 minuty čtení
  • 6. 11. 2017
  • Jiří Kasal
  • Trans-mastné kyseliny, ztužené tuky nebo trans tuky. I když si to neuvědomujeme, setkáváme se s nimi denně. Co jsou ale zač? A opravdu všechny škodí?

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    V jednom z předchozích článků jsme vám představili tuky. S tuky přímo souvis trans-mastné kyseliny. Jedná se totiž o jejich podskupinu, která se nachází jak v živočišných, tak v těch rostlinných tucích.

    „,“textWiki“:“

    V jednom z předchozích článků jsme vám představili tuky. S tuky přímo souvis trans-mastné kyseliny. Jedná se totiž o jejich podskupinu, která se nachází jak v živočišných, tak v těch rostlinných tucích.

    „}}]}},{„id“:5,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:6,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Kde trans tuky najdeme? „}},{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Trans-mastné kyseliny vznikají v malém množství v mase a mléčných výrobcích. Tento typ trans-mastných kyselin je produkován přirozenou cestou. A dobrá zpráva? Běžná konzumace těchto výrobků nepředstavuje z hlediska obsahu trans-mastných kyselin riziko.

    Ve větším množství pak vznikají trans-kyseliny (TFA) při částečném ztužování rostlinných olejů. Ztužování tekutých olejů se v potravinářství používá pro získání určitých technologických vlastností tuků, jako je např. vyšší stabilita, delší skladovatelnost, nebo lepší roztíratelnost. Ztužené tuky se v potravinářství nejčastěji využívají například do sladkého pečiva, cukrovinek, polevy, brambůrků, sušenek a zákusků.

    Trans-mastné kyseliny vznikají také při zahřívání některých druhů olejů do vysokých teplot kolem 220-240 stupňů Celsia.

    „,“textWiki“:“

    Trans-mastné kyseliny vznikají v malém množství v mase a mléčných výrobcích. Tento typ trans-mastných kyselin je produkován přirozenou cestou. A dobrá zpráva? Běžná konzumace těchto výrobků nepředstavuje z hlediska obsahu trans-mastných kyselin riziko.

    Ve větším množství pak vznikají trans-kyseliny (TFA) při částečném ztužování rostlinných olejů. Ztužování tekutých olejů se v potravinářství používá pro získání určitých technologických vlastností tuků, jako je např. vyšší stabilita, delší skladovatelnost, nebo lepší roztíratelnost. Ztužené tuky se v potravinářství nejčastěji využívají například do sladkého pečiva, cukrovinek, polevy, brambůrků, sušenek a zákusků.

    Trans-mastné kyseliny vznikají také při zahřívání některých druhů olejů do vysokých teplot kolem 220-240 stupňů Celsia.

    „}}]}},{„id“:8,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:9,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Zaměřeno na margarín“}},{„id“:10,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Lidé se často mylně domnívají, že se margaríny řadí k původcům škodlivých trans tuků. A skutečně tomu tak v dřívější dobách bylo. Avšak moderní postupy výroby těchto roztíratelných tuků dovolují vzniku pouze stopového množství této látky. Většina dostupných výrobku na našem trhu již neobsahuje více než 1% těchto škodlivých tuků. V Nestlé se například rozhodli odstranit průmyslově vznikající trans-mastné kyseliny ze všech svých produktů. Chuť výrobků se tím ale nezměnila.

    „,“textWiki“:“

    Lidé se často mylně domnívají, že se margaríny řadí k původcům škodlivých trans tuků. A skutečně tomu tak v dřívější dobách bylo. Avšak moderní postupy výroby těchto roztíratelných tuků dovolují vzniku pouze stopového množství této látky. Většina dostupných výrobku na našem trhu již neobsahuje více než 1% těchto škodlivých tuků. V Nestlé se například rozhodli odstranit průmyslově vznikající trans-mastné kyseliny ze všech svých produktů. Chuť výrobků se tím ale nezměnila.

    „}},{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Všeho s mírou“}},{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Jak už říkali naše babičky, jezte všechno, ale s mírou. To samé platí také u trans-mastných kyselin. Výživoví poradci a Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučují konzumovat tyto kyseliny v míře do 1% celkového denní energetického příjmu. To znamená přibližně 2,5g denně. Přemíra trans-mastných kyselin v těle přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v těle a to může vést až ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

    „,“textWiki“:“

    Jak už říkali naše babičky, jezte všechno, ale s mírou. To samé platí také u trans-mastných kyselin. Výživoví poradci a Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučují konzumovat tyto kyseliny v míře do 1% celkového denní energetického příjmu. To znamená přibližně 2,5g denně. Přemíra trans-mastných kyselin v těle přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v těle a to může vést až ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

    „}},{„id“:13,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Vyvážený jídelníček je správnou cestou“}},{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Klíčem, jak se těmto problémům vyhnout, je vyvážený životní styl. Dopřejte si to, co vám chutná a nezapomeňte k tomu na dostatek pohybu.

    „,“textWiki“:“

    Klíčem, jak se těmto problémům vyhnout, je vyvážený životní styl. Dopřejte si to, co vám chutná a nezapomeňte k tomu na dostatek pohybu.

    „}}],“second“:[{„id“:15,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3561-transky-infografika-cz.jpg“,“id“:3561}}]}}],“layout“:“article“}“

    Jiří Kasal
    Jiří Kasal
    Specializace: nutriční složení potravin