Za vznikem rozpustné kávy NESCAFÉ

  • Výživové milníky Nestlé
  • 4 minuty čtení
  • 26. 5. 2016
  • Tým Plus Pro Vás
  • Příběh rozpustné kávy NESCAFÉ začíná spojením dvou starších příběhů – kávy a Nestlé. K její nynější podobě a chuti však vedla dlouhá cesta. Jak tedy oblíbená instantní káva vznikla?

    {containers“:[{„id“:13,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Odkud pochází klasická zrnková káva, už většina jejích milovníků dobře ví. Jak to ale bylo s kávou rozpustnou, to vám teprve prozradíme. Káva byla ve svém největším rozpuku ve dvacátých letech minulého století v Brazílii, která ovládala až ¾ trhu s kávou. V těchto letech si vedla výborně také společnost Nestlé, která se proslavila díky mléčné moučce, kondenzovanému mléku a čokoládě. Tehdejší nadúroda v Brazílii přiměla banku vlastnící až příliš mnoho kávy oslovit firmu Nestlé k navázání spolupráce. Jejich záměrem bylo vytvořit z kávy něco, co by se podobalo bujónové kostce. Nestlé tuto nabídku přijalo, a tak začal dlouholetý výzkum.

    „,“textWiki“:“

    Odkud pochází klasická zrnková káva, už většina jejích milovníků dobře ví. Jak to ale bylo s kávou rozpustnou, to vám teprve prozradíme. Káva byla ve svém největším rozpuku ve dvacátých letech minulého století v Brazílii, která ovládala až ¾ trhu s kávou. V těchto letech si vedla výborně také společnost Nestlé, která se proslavila díky mléčné moučce, kondenzovanému mléku a čokoládě. Tehdejší nadúroda v Brazílii přiměla banku vlastnící až příliš mnoho kávy oslovit firmu Nestlé k navázání spolupráce. Jejich záměrem bylo vytvořit z kávy něco, co by se podobalo bujónové kostce. Nestlé tuto nabídku přijalo, a tak začal dlouholetý výzkum.

    „}}],“second“:[{„id“:15,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2723-02-5-01-ourhistory.jpg“,“alt“:“Dobový plakát Nescafé“,“id“:2723}}]}},{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Těžkénzačátky“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Výzkum trval několik let a zprvu se nedařilo najít produkt, který by si dlouhodobě zachovával své specifické kávové aroma a chuť. V roce 1932 představil Max Morgenthaler Café au Lait v prášku, ani to však stále nevyhovovalo požadavku dlouhotrvající chuti. Na ideální produkt přišel až o další čtyři roky později, a to díky technologii sprejování.

    „,“textWiki“:“

    Výzkum trval několik let a zprvu se nedařilo najít produkt, který by si dlouhodobě zachovával své specifické kávové aroma a chuť. V roce 1932 představil Max Morgenthaler Café au Lait v prášku, ani to však stále nevyhovovalo požadavku dlouhotrvající chuti. Na ideální produkt přišel až o další čtyři roky později, a to díky technologii sprejování.

    „}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2709-do-textu.jpg“,“alt“:“Henri Nescafe při vývoji rozpustné kávy“,“id“:2709}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Touto metodou se nakonec vyráběl výsledný produkt instantní kávy NESCAFÉ, který byl roku 1938 uveden na švýcarský trh. Vyráběla se z mletých pražených zrn kávovníků pocházejících z Etiopie. Síla extraktu těchto kávových zrn pramenila ve zchlazení, kdy za velmi vysokých teplot, mnohdy kolem 100 °C, dojde ke zchlazení až na 4 °C. Kávu je pak možné sušit, a to buď tzv. sprejováním, nebo vymrazováním.

    „,“textWiki“:“

    Touto metodou se nakonec vyráběl výsledný produkt instantní kávy NESCAFÉ, který byl roku 1938 uveden na švýcarský trh. Vyráběla se z mletých pražených zrn kávovníků pocházejících z Etiopie. Síla extraktu těchto kávových zrn pramenila ve zchlazení, kdy za velmi vysokých teplot, mnohdy kolem 100 °C, dojde ke zchlazení až na 4 °C. Kávu je pak možné sušit, a to buď tzv. sprejováním, nebo vymrazováním.

    „}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Kávunpije celý svět“}},{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Nestlé svým novým výrobkem potvrdilo záruku kvality a během dvou let expandovalo prakticky do celého světa. Zatímco ve většině evropských zemích se později kvůli válce prodej kávy na několik let zastavil, ve Švýcarsku, Velké Británii a ve Spojených státech její konzumace neklesala. Po vstupu USA do války se v roce 1941 stalo NESCAFÉ součástí potravinových balíčků amerických vojáků.

    Od té doby si kávu NESCAFÉ můžeme vychutnávat v mnoha různých variacích. Je po ruce vždy, když máme chuť na rychlou kávu bez ústupků v chuti a vůni. Přesně tak, jak ji máme rádi.

    „,“textWiki“:“

    Nestlé svým novým výrobkem potvrdilo záruku kvality a během dvou let expandovalo prakticky do celého světa. Zatímco ve většině evropských zemích se později kvůli válce prodej kávy na několik let zastavil, ve Švýcarsku, Velké Británii a ve Spojených státech její konzumace neklesala. Po vstupu USA do války se v roce 1941 stalo NESCAFÉ součástí potravinových balíčků amerických vojáků.

    Od té doby si kávu NESCAFÉ můžeme vychutnávat v mnoha různých variacích. Je po ruce vždy, když máme chuť na rychlou kávu bez ústupků v chuti a vůni. Přesně tak, jak ji máme rádi.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů