Zaostřeno na tuky!

  • Rozdělení tuků
  • 5 minut čtení
  • 27. 9. 2017
  • Tým Plus Pro Vás
  • Dobré tuky, špatné tuky, nasycené nebo nenasycené – také vám z toho jde hlava kolem? Pojďte si v tom udělat pořádek!

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Bez tuků se naše tělo neobejde. Není však tuk jako tuk. Některých bychom měli do jídelníčku zařadit více a jiných zase méně.

    „,“textWiki“:“

    Bez tuků se naše tělo neobejde. Není však tuk jako tuk. Některých bychom měli do jídelníčku zařadit více a jiných zase méně.

    „}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Seznamte se“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    V základě se tuky dělí na nasycené a nenasycené. Poté je lze rozdělit podle toho, z jakého zdroje pochází na tuky živočišné a rostlinné.

    Nasycené tuky mají převážně živočišný původ. Nasycené tuky poznáte podle toho, že mají při pokojové teplotě tužší konzistenci. Nejbohatší zdroje živočišných nasycených mastných kyselin představují například:

    • smetana
    • máslo
    • sádlo
    • tučné druhy masa
    • žloutek

    Nenasycené tuky najdeme zejména v rostlinných tucích. Výjimku tvoří palmový a kokosový oleje. Ty do této kategorie nespadají. Nenasycené tuky se dělí podle složitosti ještě na mononenasycené a polynenasycené.

    Mononenasycené tuky se nacházejí například v:

    • olivovém oleji
    • arašídech
    • avokádu

    Polynenasycené tuky obsahují třeba:

    • lněná semínka
    • ryby
    • vlašské ořechy
    • slunečnicová semínka

    „,“textWiki“:“

    V základě se tuky dělí na nasycené a nenasycené. Poté je lze rozdělit podle toho, z jakého zdroje pochází na tuky živočišné a rostlinné.

    Nasycené tuky mají převážně živočišný původ. Nasycené tuky poznáte podle toho, že mají při pokojové teplotě tužší konzistenci. Nejbohatší zdroje živočišných nasycených mastných kyselin představují například:

    • smetana
    • máslo
    • sádlo
    • tučné druhy masa
    • žloutek

    Nenasycené tuky najdeme zejména v rostlinných tucích. Výjimku tvoří palmový a kokosový oleje. Ty do této kategorie nespadají. Nenasycené tuky se dělí podle složitosti ještě na mononenasycené a polynenasycené.

    Mononenasycené tuky se nacházejí například v:

    • olivovém oleji
    • arašídech
    • avokádu

    Polynenasycené tuky obsahují třeba:

    • lněná semínka
    • ryby
    • vlašské ořechy
    • slunečnicová semínka

    „}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Dobré vs. špatné?“}},{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Zejména živočišné tuky představují nezbytnost pro tvorbu testosteronu. Potřebujeme je také kvůli některým vitamínům, které se v tucích rozpouští.

    „,“textWiki“:“

    Zejména živočišné tuky představují nezbytnost pro tvorbu testosteronu. Potřebujeme je také kvůli některým vitamínům, které se v tucích rozpouští.

    „}}],“second“:[{„id“:10,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Tip: nNa čem smažit? Používejte ke smažení místo sádla raději olivový nebo řepkový olej n“}}]}},{„id“:11,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Právě živočišné tuky ale obsahují cholesterol (vyjma kokosového a palmového oleje). Zvýšená hladina cholesterolu v krvi pak můžu vést až k srdečně-cévním onemocněním. Nasycené tuky tedy považujeme za ty méně vhodné. To ovšem neznamená, že bychom měli nasycené tuky z jídelníčku vyškrtnout úplně. Mají přeci i pozitiva.

    Doporučená denní dávka všech tuků se pohybuje mezi 70-80g, což odpovídá 25-30% z celkového denního energetického příjmu. Nasycené tuky by pak měly tvořit maximálně třetinu tedy cca 20 gramů na den. Odborníci obvykle doporučují snižovat přísun živočišných nasycených tuků a část jejich přijmu nahradit tuky nenasycenými, především rostlinného, ale i živočišného původu (např. z ryb).

    „,“textWiki“:“

    Právě živočišné tuky ale obsahují cholesterol (vyjma kokosového a palmového oleje). Zvýšená hladina cholesterolu v krvi pak můžu vést až k srdečně-cévním onemocněním. Nasycené tuky tedy považujeme za ty méně vhodné. To ovšem neznamená, že bychom měli nasycené tuky z jídelníčku vyškrtnout úplně. Mají přeci i pozitiva.

    Doporučená denní dávka všech tuků se pohybuje mezi 70-80g, což odpovídá 25-30% z celkového denního energetického příjmu. Nasycené tuky by pak měly tvořit maximálně třetinu tedy cca 20 gramů na den. Odborníci obvykle doporučují snižovat přísun živočišných nasycených tuků a část jejich přijmu nahradit tuky nenasycenými, především rostlinného, ale i živočišného původu (např. z ryb).

    „}}]}},{„id“:13,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:14,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3528-tuky-text.jpg“,“alt“:“maso, zelenina“,“id“:3528}}],“second“:[{„id“:15,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jak jento s tukem v masu?“}},{„id“:16,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Obecně můžeme masa rozdělit na ta spíše libová a na ta více tučná. Mezi nejtučnější masa patří zejména vepřové maso, které je v českých kuchyních velmi oblíbené. Ovšem vždy záleží na konkrétním typu masa. I na těle vepříka se najdou části, které tolik tuku neobsahují, a vyhýbat se jim proto nemusíme. Sáhněte například po panenské svíčková nebo vepřové kýtě.

    „,“textWiki“:“

    Obecně můžeme masa rozdělit na ta spíše libová a na ta více tučná. Mezi nejtučnější masa patří zejména vepřové maso, které je v českých kuchyních velmi oblíbené. Ovšem vždy záleží na konkrétním typu masa. I na těle vepříka se najdou části, které tolik tuku neobsahují, a vyhýbat se jim proto nemusíme. Sáhněte například po panenské svíčková nebo vepřové kýtě.

    „}}]}},{„id“:17,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:18,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

    Mezi ta málo tučná masa pak řadíme drůbež a králičí. Nejvhodnějším masem celkově jsou pak jednoznačně ryby. Málu tuku obsahuje také hovězí a telecí, které se na rozdíl od hovězího o něco lépe tráví.

    Mějte na paměti, že více než na samotném obsahu tuku v masu záleží na druhu přípravy. Dušené vepřové bude vždy lepší než smažený kuřecí řízek. Na pozoru buďte i před uzeninou. Špekáčky, salámy a klobásy často obsahuje velký podíl tuku. Odborníci ale také upozorňují na vyšší obsah soli, která našemu tělu může škodit. Pokud se uzeniny vzdát nechcete, tak v obchodě sáhněte pro libovou šunku.

    „,“textWiki“:“

    Mezi ta málo tučná masa pak řadíme drůbež a králičí. Nejvhodnějším masem celkově jsou pak jednoznačně ryby. Málu tuku obsahuje také hovězí a telecí, které se na rozdíl od hovězího o něco lépe tráví.

    Mějte na paměti, že více než na samotném obsahu tuku v masu záleží na druhu přípravy. Dušené vepřové bude vždy lepší než smažený kuřecí řízek. Na pozoru buďte i před uzeninou. Špekáčky, salámy a klobásy často obsahuje velký podíl tuku. Odborníci ale také upozorňují na vyšší obsah soli, která našemu tělu může škodit. Pokud se uzeniny vzdát nechcete, tak v obchodě sáhněte pro libovou šunku.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    Tým Plus Pro Vás
    Tým Plus Pro Vás
    S radostí až do mobilů