Zchlaďte si žáhu

  • Pálení žáhy
  • 3 minuty čtení
  • 26. 2. 2015
  • RNDr. Pavel Suchánek
  • Nepříjemný pocit pálení v oblasti hrudního koše a žaludku zažil jistě nejeden z nás. Na vině obvykle bývá přejídání, kdy má tělo problém vše strávit, případně špatná kombinace potravin. Naučte se žáhu zchladit.

    {containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:{},“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeOldArticle“,“params“:{„html“:“

    Lidé milují oslavy, hodování s rodinou či přáteli a užívají si to opravdu z plných sil a i přes to že ty největší oslavy máme zdárně za sebou, pálení žáhy nás může potkat i během nedělního oběda. Je téměř běžné, že se i třeba během narozeninové oslavy kombinuje chutné jídlo s alkoholem, míchá se sladké, slané i ostatní chutě. Po tom všem se ale není čemu divit, když se objeví pálení žáhy.

    Pálení žáhy neboli pyróza je, zjednodušeně řečeno, překyselení. Dochází k němu obvykle po jídle, kdy se nedotrávená potrava spolu s žaludečními kyselinami vrací zpět do jícnu. Tam kyseliny dráždí a doslova leptají jeho povrch. Pociťujeme pálení a bolest v oblasti jícnu a žaludku, tedy za hrudní kostí. Je důležité rozlišit, zda se nám tyto obtíže přihodí zcela výjimečně nebo se pálení žáhy pravidelně opakuje a také, zda se problém objevuje pouze po jídle nebo i nalačno.

    V případě, že vás pyróza potrápí jednou za čas, je na vině pravděpodobně „jen“ přejedení nebo špatná kombinace potravin a nejsnadnější cestou, jak se tomu vyhnout, je dodržovat mezi jednotlivými jídly přestávky a nekombinovat vše možné dohromady. Je důležité si uvědomit, že naše tělo není smetiště ani skládka, kam můžete naházet, co vás napadne. Tělo funguje v přeneseném slova smyslu jako velmi složitá a přesná chemická továrna. Jestliže se naruší vratká rovnováha, tělo to pozná. Když už se ale stalo, že jste to s jídlem a pitím trochu přepískli a žáha vás opravdu trápí, pomáhá, když se napijete vody či vlažného mléka.

    Druhá varianta pálení žáhy je ale daleko vážnější. Pokud se vám tato obtíž vrací a trápí vás opakovaně, něco není v pořádku. Pokud se obtíže objevují zvlášť v období, kdy jste pod tlakem, máte spoustu práce, jste ve stresu nebo jste například nachlazeni, může jít o vážnější onemocnění a je naprosto nezbytné vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření. To stejné platí v případě, kdy se pálení žáhy objevuje nejen po jídle, ale také před jídlem, nalačno. Tyto obtíže mohou signalizovat vážnější onemocnění. Po vyšetření lékař stanoví léčbu přímo vám na míru. Nejčastěji jde o speciální dietu v kombinaci s vhodnými léky. V nejhorším případě ale může dojít až k operaci.

    Speciálním případem, a bohužel ne zcela výjimečným, je pálení žáhy u těhotných žen. Obtíže jsou způsobeny vyšší hladinou hormonů, které způsobují ochabnutí svěrače jícnu. Rostoucí plod také může sehrát roli v tom, že tlačí žaludek vzhůru. Po porodu obtíže většinou ustávají a vše se vrátí do normálu.

    Nejlepší varianta samozřejmě je, vyhnout se pálení žáhy a problémům s ní spojených úplně. Není potřeba dodržovat žádnou speciální a nepříjemnou dietu. Pomoci může vyvážený způsob života. Mezi jídly dodržujte rozestupy cca 2 až 3 hodiny, pijte dostatek vody, bezprostředně po jídle se nepředklánějte a nelehejte si, naslouchejte svému tělu a uvidíte, že se vám podobné nepříjemnosti jako pálení žáhy, vyhnou.

    „}}]}}],“layout“:“article“}“

    RNDr. Pavel Suchánek
    RNDr. Pavel Suchánek
    Specializace: výživa, vyvážené stravování
    Nestlé

    Mezi Vodami 2035/31, 143 00 Praha 4 - Modřany; IČ: 45799504, DIČ: CZ45799504
    Společnost je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, spisová značka oddíl C, vložka 10481.
    © 2017 Copyright Nestlé Česko s.r.o.