Léto je tady a s ním i dva měsíce prázdnin. Děti budou trávit dny koupáním, sportováním na čerstvém vzduchu, na táborech i u babiček. Horké počasí s sebou však nese také riziko v podobě otravy z jídla. Na co si dát pozor?

Občerstvení u stánku
V letním období se většině lidí do vaření příliš nechce. Je horko, a navíc se jistě snažíte, aby děti trávily co nejvíce času venku a užívaly si sluníčka. Jenže zahánění hladu u stánků s rychlým občerstvením, které se vyskytují na koupalištích, v kempech i oblíbených výletnických destinacích, s sebou nese jistá rizika.
V jejich nabídce, sestávající povětšinou z párků v rohlíku, hranolků s tatarkou nebo smaženého sýra, toho výživově hodnotného a vhodného pro děti moc nenajdete. Nejenže jsou tyto potraviny příliš tučné a většinou připravované na přepáleném tuku, ale v horku se navíc mohou také rychle zkazit a přivodit zdravotní problémy. Hlavně dětem, jejichž imunitní systém ještě není tak vyvinutý jako u dospělých (čím mladší dítě, tím vyšší riziko nákazy), hrozí nebezpečí v podobě průjmového onemocnění.

Pozor na vejce, mléko a drůbeží maso
Horké počasí je ideální pro množení bakterií i virů, které mají na svědomí infekce zažívacího traktu. Nejčastějšími původci problémů jsou bakterie salmonely a potom kampylobaktery. Zdrojem nákazy salmonelou (bakterie Salmonella enteritidis) jsou především nedostatečně tepelně zpracovaná vejce a výrobky z nich. Dříve byla proto riziková i kopečková nebo točená zmrzlina. Dnes se do nich ale čerstvá vejce již nepřidávají. Jsou zhotovovány z průmyslových polotovarů, což je alespoň z hlediska možné nákazy salmonelou bezpečnější. Kampylomabaktery (bakterie Campylobacter jejuni) jsou zase obsažené v nedostatečně tepelně upravené drůbeži. Nárůst počtu onemocnění způsobených těmito bakteriemi je vyvolán rostoucí konzumací kuřecího masa u dětí. Nebezpečí představuje také bakterie Escherichia coli (také E. Coli), která se sice u lidí běžně vyskytuje v jejich trávicím traktu, ale některé její typy mohou vyvolat průjmy. Závažnou komplikací při nakažení E. coli je pak hemolyticko-uremický syndrom (bakterie produkují toxiny, které poškozují cévy, zejména v ledvinách a mohou vést až k jejich selhání). Tyto bakterie mohou být obsaženy například v mléce, které neprošlo pasterizací, takzvaném syrovém mléce. To je potřeba před podáním dětem vždy převařit.
Informace o nebezpečných potravinách lze najít třeba na stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin, případně si můžete stáhnout jejich aplikaci „Víš, co jíš?“.

Rizikové grilování
Krásné počasí přímo vybízí k letní grilovačce. Děti jistě také rády ochutnají. Aby bylo grilování masa bezpečné, dávejte při něm pozor na tři věci. Na dostatečné propečení masa, které zajistí zničení různých choroboplodných zárodků v něm obsažených; důležité je to zejména u drůbežího masa. Na naopak přepálené maso, které neudělá dobře zažívání a ani našemu zdraví. A také na dodržování hygieny. Již hotové maso by nikdy nemělo přijít do kontaktu s nádobím, které bylo použito na přípravu masa syrového.

Méně je více
Problémem může být i přejídání. Oslavy i dovolené typu all inclusive přímo vybízejí k tomu dát si na talíř více, než je potřeba. Když to děti vidí u dospělých, rády jejich chování napodobí, a bolest bříška je na světě.

Ostatně cestování do ciziny je náporem na dětské zažívání samo o sobě. Je zde jiná skladba jídelníčku i jiné bakterie, na které jejich zažívací trakt není zvyklý. Držte se proto u nich pravidla zkušených cestovatelů a nedávejte jim k jídlu nic, co nemůžete oloupat, nebo co není tepelně upraveno. Zejména těm nejmenším. K pití je pak ideální balená voda. Pozor i na led, který si do nápojů dáváte, i tam je dobré znát, z jaké vody byl zamrazen.

Skladujete potraviny správně?
V letním období platí více než kdy jindy, že je důležité správné skladování potravin. Při pokojové teplotě neponechávejte déle než dvě hodiny zejména maso (ani již upravené), masné výrobky, ryby, vejce, mléko a sýry, ale například ani potraviny obsahující máslo. Při teplotě nad 32 °C pak zvládnou bez chlazení jen pouhou hodinu.
Ovoce a zeleninu v létě uchovávejte v lednici, brambory naopak na suchém místě. Pečivo zabalte do utěrky. Maso co nejrychleji tepelně upravte a dejte do lednice nebo mrazáku.
Nenakupujte příliš do zásoby, vysoké teploty a vlhkost omezují trvanlivost potravin a objevují se na nich plísně.

Jak omezit rizika?
Dodržuje tyto zásady letního stravování:
• Hygiena je základ. Dbejte u dětí, aby si pravidelně myly ruce, zejména před jídlem. Pokud hodláte konzumovat jídlo venku, nenavštěvujte podezřele vypadající stánky a bufety, zvláště není-li pro ně hygiena prioritou.
• Skladujte potraviny správně – neponechávejte maso a výrobky z něj při pokojové teplotě, ani když už jsou tepelně opracované. Patří do lednice. Dětem neservírujte nedostatečně tepelně zpracované maso. Zamezte kontaktu hotového masa s nástroji, které jste použili pro úpravu masa syrového. Naopak je pečlivě omyjte horkou mýdlovou vodou.
• Ovoce a zeleninu skladujte přes léto v ledničce a před konzumací je dobře omyjte.
• Rozmražené potraviny znovu nezmrazujte. Rozmrazování by mělo být postupné, ideálně v lednici, a ne při pokojové teplotě, zabraňte kontaktu s jinými potravními.
• Vyhýbejte se rizikovým potravinám, jako jsou chlebíčky, majonézové saláty a zákusky.
• Vyhoďte jídlo, které zapáchá, změnilo barvu, konzistenci nebo má porušený obal.
Díky tomu se můžete vyhnout otravám z jídla, které mají za následek nepříjemný průjem. Ten je u dětí nebezpečný zejména proto, že způsobuje dehydrataci. I když většina těchto onemocnění po pár dnech odezní, jsou zbytečnou komplikací krásných letních dní.

Autor: Alexandra Fiedlerová

Zdroje:
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2004/05/06.pdf
http://www.stob.cz/cs/rizika-horkych-letnich-dnu-jakych-potravin-se-mame-bat
http://www.bezpecnostpotravin.cz/syrove-mleko-jaka-jsou-rizika.aspx
http://www.rodina.cz/clanek165.htm
https://clanky.vareni.cz/skladovani-potravin-v-lete/