Chystáte se s dětmi k moři? Cestování s dětmi má svá úskalí. Jedním z nich mohou být zažívací a střevní potíže, nejčastěji pak průjmovitá onemocnění. Proč? Tělo se jím brání proti narušení trávicího ústrojí cizími bakteriemi a viry. Ty samozřejmě žijí i u nás, ale na ty naše jsme takzvaně zvyklí. Setkáváme se s nimi od malička, a proto nám nevadí. Ty cizokrajné jsou pro náš organismus velkou neznámou.

Při konzumaci netradičních potravin musíme u dětí dávat také pozor nepotravinové alergie a nesnášenlivost. Obojí se může projevit až po opakovaném požití pokrmu, který děti běžně nejí.

Jaké dětské jídlo na dovolené zvolit?
Ideálem je se co nejvíce přiblížit stravě, na kterou je váš potomek zvyklý z domu. Děti jsou obvykle konzervativní, a to co neznají, odmítají. Aby nebyly celou dobu o hladu, volte raději stravování formou all inclusive. Tam si z široké nabídky snadnou vyberou něco, co jsou ochotné jíst – polévku, maso, přílohu či vařenou zeleninu. Jen pozor na přejedení. Touha ochutnat a sníst všechny dobroty, by se malému bříšku mohla vymstít.

Dobře se můžete připravit i na případ, že zvolíte ubytování v apartmánu, kde si budete sami vařit. Nejlepší je si před cestou například maso zavařit do sklenic (tak zvaných zavařovaček) a u moře je jen ohřát a uvařit k nim přílohu. S sebou si zabalte i další trvanlivé potraviny, například cereálie a müsli tyčinky, oříšky i sušené ovoce, marmeládu, med, těstoviny, rýži a luštěniny. Pro nejmenší pak skleničky s příkrmy.

Přednosti různých kuchyní
V létě velké množství Čechů vyráží k moři do Chorvatska, Itálie, Španělska či Řecka. V hotelích vaří většinou mezinárodní kuchyni, ale kdo by odolal a nevyzkoušel nějakou místní specialitu? Co ale zvolit pro děti?
Všechny tyto kuchyně jsou založené na velkém množství zeleniny, rybách, bramborách, rýži a těstovinách. U dětí je nejoblíbenější italská kuchyně s různými druhy těstovin, rizot a s pizzou (ta sice nepatří k výživově hodnotným pokrmům, ale zato k poměrně bezpečným). U řecké je oceňován zejména tradiční jogurt a sýr feta, jejich sladkosti jsou ovšem pro naše chuťové pohárky sladké až moc. Ve Španělsku stojí za vyzkoušení například studená polévka gazpacho.

Stravování dětí cestou na dovolenou
Hlad může ovšem malé cestovatele přepadnout už během přesunu do cílové destinace. Připravte se na to!

Jízda autem
Na delší cestu je dobré se vybavit pokrmy, které máte rádi. Volte ovšem spíše ty trvanlivější z nich. Velkou službu vám prokáže chladící taška či cestovní lednička. Nic nezkazíte omytým ovocem a zeleninou, domácím koláčem, sendvičem, salátkem (bez majonézy a dresinků) nebo v nejhorším případě sušenkami. Nezapomeňte na dostatek vhodných tekutin nejlépe vody.

Letecká doprava
Pokud na dovolenou letíte, mějte na paměti, že v příručním zavazadle, které si berete do letadla, můžete přepravovat jídlo jen pro malé dítě (do dvou let věku). Množství musí odpovídat délce letu a při kontrole můžete být vyzváni k ochutnání.
Do letadla si také můžete vzít jídlo nakoupené v transitu. Tam ostatně můžete navštívit i některou z letištních restaurací.
V odbaveném zavazadle jídlo přepravovat můžete, ovšem raději si předem ověřte, jaké potraviny ta která země povoluje dovážet.
U běžných linek bývá na palubě letadla občerstvení, jeho rozsah závisí na délce letu. U charterových letů na dovolenou jídlo v ceně nebývá, je ale možné si ho za příplatek u letecké společnosti objednat předem nebo dokoupit na místě.

A nezapomeňte, ať už se v létě s dětmi chystáte kamkoliv, nejdůležitější je si společně strávené chvíle hezky užít.

Autor: Alexandra Fiedlerová

Zdroje:
https://ona.idnes.cz/jak-lecit-prujem-na-dovolene-v-zahranici-f07-/zdravi.aspx?c=A120528_113448_zdravi_pet
https://www.etravel.cz/cestovatelske-informace/jidlo-na-dovolenou
http://www.mzcr.cz/dokumenty/na-co-si-dat-pozor-pri-stravovani-na-dovolene-v%C2%A0zahranici-radi-hlavni-hygienicka_15684_1.html

Photo by Joshua Hibbert on Unsplash