Bylinky jsou skvělým pomocníkem, který dokáže pozvednout chuď pokrmu na vyšší úroveň. Mnoho kuchařů si pěstuje své vlastní bylinky, na které nedají dopustit a které kombinují tak, že jejich pokrmy dostanou svou typickou a nezaměnitelnou chuť. V dnešním článku si ukážeme známe i méně známé druhy. Podíváme se na to, čím prospívají našemu zdraví a jak se s nimi dá kouzlit nejen v kuchyni…

 

Bylinky a zdraví

Z hlediska živin v bylinkách najdeme zejména velké množství minerálních látek, dále jsou bohaté na vitamíny, a to především na vitamín C. Kromě těchto pozitiv dodávají pokrmům i nápojům nezaměnitelnou chuť a vůni. Bylinky působí nejen na naše psychické zdraví, ale i na krásu. V kosmetice se využívají k přípravě různých krémů, olejů a mastí. V neposlední řadě se také jejich vlastností využívá v léčitelství. Pomůžou například s bolavým bříškem, nespavostí nebo s nachlazením.

 

U každé bylinky pěstované doma je nutné zjistit si dobu sběru a způsob sušení.

 

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Vliv na zdraví:

 

Užití v kuchyni:

 

Recept na čaj

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

Postup:

Do hrníčku dáme 1 lžičku meduňky a zalijeme horkou vodou. Hrneček zakryjeme a necháme 10 minut vylouhovat. Čaj se pije vlažný. Za den můžete vypít 2 až 3 šálky.

 

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Vliv na zdraví:

 

Užití v kuchyni:

 

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

Vliv na zdraví:

 

Užití v kuchyni:

 

Recept na salát

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

Postup:

Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Přendáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Vrch salátu dozdobíme květy a listy z lichořeřišnice.

 

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Vliv na zdraví:

 

Užití v kuchyni:

 

Recept na polévku:

Čas na přípravu: 30 minut

Suroviny:

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibule též oloupeme a nakrájíme. Cibuli smažíme na másle a když začne zlátnou, přidáme brambory. Brambory opékáme asi 1 minutu a přidáme k nim prolisovaný česnek. Brambory zalijeme vývarem a povaříme dokud nejsou měkké. Mezitím si omyjeme kopřivy, drobně nasekáme. Při práci s kopřivou používejte rukavice. Kopřivu přidáme do polévky a jen krátce spaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Osolíme a opepříme dle chuti. Můžeme přidat i smetanu nebo ji přidáme až když budeme mít polévku na talíři.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.mojezdravi.cz/prirodni-medicina/na-kazdou-nemoc-je-rostlina-velky-prehled-bylin-a-jejich-ucinku-1849.html

https://www.mojezdravi.cz/prirodni-medicina/na-co-je-dobra-medunka-uklidni-a-zazene-bolest-hlavy-3633.html

http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/134-melissa-officinalis-medunka-lekarska

http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/37-origanum-vulgare-dobromysl-obecna

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/48-dobromysl-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/108-lichorerisnice-a-vliv-na-lidske-zdravi-fytoterapie

http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/378-tropaeolum-majus-lichorerisnice-vetsi

https://www.idnes.cz/recepty/ctenarsky-recept-salat-s-lichorerisnici.A141120_224749_recepty_jid

http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/435-urtica-dioica-kopriva-dvoudoma

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/90-kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

https://fresh.iprima.cz/koprivova-polevka

https://recepty.vareni.cz/koprivova-polevka/

Photo by Markus Spiske on Unsplash