Bez cukrů, které dodávají energii, naše tělo nemůže fungovat. Přitom se ale všude píše o škodlivosti cukru, protože přispívá k tloustnutí dětí. Které cukry jsou ty dobré, a které ne? A máte dětem zakázat sladkosti?

Cukry neboli sacharidy, patří mezi základní živiny a jsou hlavním zdrojem energie pro lidské tělo. Až 50 % denní energetické potřeby by mělo být kryto příjmem sacharidů.

Cukry se dělí podle toho, jak rychle je tělo schopno z nich získat energii, na jednoduché a složité cukry.

Jednoduché cukry

Tělo pro své fungování nejsnadněji a nejrychleji získává energii z glukózy neboli hroznového cukru. Ta bývá označována jako základní cukerná jednotka.

Dalším typem jednoduchého cukru je fruktóza. Ta je obsažena především v ovoci a medu.

Sloučením těchto dvou vzniká sacharóza neboli klasický bílý řepný cukr. Pro tělo neobsahuje žádné další důležité látky, je pouze zdrojem energie. Přijatý bílý cukr okamžitě zvyšuje hladinu cukru v krvi, ta následně stejně rychle klesá – pokud tedy dětem dáme cukrovinku, ta zažene hlad rychle, ale ne nadlouho. Nadbytečný cukr tělo ukládá do zásob tuku. Bílý cukr se tak významně podílí na tloustnutí i na zvýšené kazivosti zubů.

V mléce a mléčných výrobcích je obsažena laktóza neboli mléčný cukr.V organismu je laktóza pomocí enzymu laktázy rozštěpena na jednotlivé cukry – glukózu a galaktózu. Oba tyto cukry náš organismus umí dobře strávit, zatímco laktózu jako celek nikoliv. Laktóza, která se nerozštěpí, zůstane v trávicím traktu nestrávená a může způsobit zdravotní problémy, jako je nadýmání, kručení v břiše, průjem či další žaludeční potíže. Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/laktoza-mlecny-cukr.htm#ixzz4zNcbLcBC

Složité cukry

Pokud se spojí mnoho cukerných jednotek, vznikají složité cukry. Označení je trochu zavádějící, protože složité cukry vůbec nejsou sladké. Ale zato jsou pro tělo nejvhodnějším zdrojem energie, protože ji dodávají postupně. Náš trávicí trakt musí nejprve složité cukry rozložit na jednoduché – na glukózu. Nedojde tedy k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Nejdůležitějším složitým cukrem je škrob – obsahují jej obiloviny (pšenice, kukuřice, rýže, žito, oves atd.), brambory a luštěniny. Čím je potravina zralejší, tím méně škrobu a více jednoduchých cukrů obsahuje.

Řada lidí dnes obiloviny ve své stravě omezuje z obavy, že jim škodí lepek v nich obsažený. Tím se ale ochuzují o vlákninu, minerály a vitaminy skupiny B. U dětí by k tomu docházet nemělo, obiloviny jsou pro ně důležité. Spíše nahraďte výrobky z bílé mouky (plné bílého cukru a tuku) obilovinami v jejich přirozené formě, například ve formě kaší či příloh – oves, kroupy, pohanka.

Dalším složitým cukrem je vláknina, která má řadu nezastupitelných funkcí v našem těle – zvyšuje pocit sytosti po jídle, čistí střeva, snižuje špatný cholesterol a zlepšuje pevnost zubů. Existuje:

Ale POZOR, zatímco zdravý dospělý člověk může přijmout až 30 g vlákniny denně, u dětí to neplatí! Pro jejich nezralý trávicí trakt je nadměrný příjem vlákniny zátěží a snižuje vstřebávání minerálních látek. Navíc při nedostatku vody může vést k zácpě.

Děti mohou za den přijmout množství vlákniny dle vzorce: 5 g + věk dítěte!

Zákaz sladkostí?

Jednoduché cukry nejsou (s výjimkou ovoce) v jídelníčku dětí potřeba. Lepším zdrojem energie jsou pro děti cukry složité.

Jak se s tím ovšem vypořádat jako rodič, jehož dítě žadoní v obchodě o lízátko, jak mu vysvětlit, že se s kamarády nemůže rozdělit o bonbony. Navíc striktní zákaz může mít zcela opačný účinek – dítě při první příležitosti vyplení cukrárnu.

Ideálem je rozumné nakládání se sladkostmi a upřednostnění kvality před kvantitou. Sladká chuť je lidem vlastní, už mateřské mléko je sladké. Není tedy divu, že ji děti vyhledávají. Ovšem sladkosti by neměly být pravidelnou součástí dětského jídelníčku. Mělo by jít spíše o výjimečnou událost – nedělní domácí koláč, na jehož přípravě se děti podílely, müsli tyčinka po sportovním výkonu, návštěva cukrárny za vysvědčení atd.

Příjem jednoduchých cukrů by měl tvořit maximálně 10 % z celkově přijatých cukrů. Na obalech zodpovědných výrobců vždy najdete doporučené množství daného pamlsku.

Autor: Alexandra Fiedlerová

Zdroj: www.nutricoach.cz, www.nutrivia.cz, www.szpi.gov.cz