Vídáte při svých nákupech v potravinách načervenalé brambory, ale ještě jste neměli náladu nebo odvahu je vyzkoušet? Batáty nebo také sladké brambory, sice chuť klasických brambor nemají, ale dají se podobně připravovat. Máme pro Vás hned několik tipů…

 

Batáty a zdraví

Správný název této zeleniny je povijnice batátová (Ipomoea batatas). Jedná se o tropickou rostlinu a konzumují se její hlízy, které svým tvarem připomínají brambory. Při rozkrojení batáty vás oslní jejich krásná oranžová barva, která je způsobena obsahem beta karotenu. Beta karoten je červeno-oranžové rostlinné barvivo. V našem těle se přemění na vitamín A, který je prospěšný zejména pro naše oči. Dále se beta karoten podílí na prevenci proti rakovině. Z dalších vitamínů v batátech najdeme například vitamín C, který přispívá na dobrou funkci imunitního systému.

Z hlediska živin batáty obsahují velké množství vody, sacharidy jsou zastoupeny asi z dvaceti čtyř procent, kvůli kterým mají nasládlou chuť. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, a proto bychom je měli konzumovat se slupkou, protože do svého těla dostaneme zejména nerozpustnou vlákninu. Nerozpustná vláknina je skvělým pomocníkem při boji s obezitou a zácpou.

Jak batáty připravit?

Batáty můžete vařit, péct, ale i grilovat. Hodí se z nich udělat kaše, pyré můžete je přidat i do polévky nebo z nich vyrobit salát. Zkuste třeba tyto recepty:

Batátové pyré

Čas na přípravu: 75 minut

Suroviny:

 

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180°C. Batátové hlízy dobře omyjeme a potřeme je ze všech stran olivovým olejem. Vložíme je na plech vyloženým pečícím papírem a dáme je do trouby zhruba na hodinu. Vyzkoušíme vidličkou, zda jsou batáty již měkké. Po upečení je oloupeme a vložíme do vhodné nádoby. Pokud chceme slané pyré, tak přidáme ke smetaně sůl, česnek a například bazalku. Vše rozmixujeme. Jestliže chceme sladké pyré přidáme med nebo javorový sirup a smetanu a vše rozmixujeme.

Tip 1.

Slané pyré můžeme podávat například s pečeným lososem.

 Tip 2.

Místo klasické smetany můžete použít i zakysanou smetanu.

 

Batáty se skořicí

Čas na přípravu: 75 minut

Suroviny:

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C. Batáty důkladně omyjeme a nakrájíme na kostky a přendáme je do mísy. Oloupeme si česnek a přidáme k nakrájeným batátům. Do jiné menší misky si dáme trochu olivového oleje, sůl, 1 lžičku mleté skořice a důkladně promícháme. Ochucený olej vlijeme do misky s batáty a důkladně promícháme. Ochucené batáty přendáme na plech vystlaný pečícím papírem. Nakonec posypeme čerstvým rozmarýnem. Pečeme v předehřáté troubě do změknutí.

 

 

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://ceskozdrave.cz/beta-karoten-pod-lupou-co-to-je-a-k-cemu-je-presne-dobry/

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/bataty-jsou-nejzdravejsi-zelenina-sveta-zapecte-je-s-pikantni-chilli-omackou-a-syrem-feta.A180704_132611_dobra-chut_ape

https://www.vitalia.cz/clanky/bataty-zdravejsi-brambory/

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/proc-jist-bataty-jsou-zdrave-a-snizuji-cholesterol-3780.html

https://fresh.iprima.cz/clanky/nejlepsi-recepty-z-batatu

https://www.vitalia.cz/clanky/bataty-nejsou-brambory-je-to-svlacec/

http://www.coopclub.cz/recepty/skoricove-bataty/

http://www.bezcukrarna.com/2018/05/sladke-skoricove-bataty.html

Foto:Photo by Cayla1 on Unsplash