Třetina jídla z celého světa se vyhodí nebo jinak znehodnotí. V českých jídelnách putuje do koše okolo 30 % připravených pokrmů. Na vině přitom ve většině případů není nekvalitní složení školního jídelníčku.

Je politováníhodné, kolik tun jídla během jediného roku vyhodí do koše každá česká domácnost. Dnes je dostupné prakticky cokoli – možná až tak dostupné, že jsme se přestali pídit po tom, odkud se všechny potraviny berou a jak složitá byla jejich cesta až na pult obchodů a tržišť. A vědět to netouží ani naše děti.

 

Plýtvání v Česku

 

Zpátky ke kořenům

Vrátit se o několik staletí zpět, kdy byli lidé odkázaní pouze na to, co si sami vypěstovali, vyrobili nebo ulovili, samozřejmě není možné. Vést děti k úctě k jídlu a lidské práci, to je však možné v jakékoli době a za jakýchkoliv podmínek. A nejen děti. Také my dospělí bychom měli k jídlu přistupovat s větší rozvahou a respektem, a to už ve chvíli, kdy se chystáme na nákup.

 

Čím nejvíce plýtváme?

 

Ignorujte kvantitu

Vsaďte na kvalitu a pestrost! To je to, co děti potřebují. Vidět, kolik barev, chutí a vůní se může skrývat i v pokrmu tak obyčejném, jako je hovězí vývar nebo vaječná omeleta. Problémem současných dětí je, že se v jídle omezují. Doma se vaří málo, anebo pouze jídla, která jsou „jistotou“, že je děti sní. Děti pak celou řadu základních potravin ani neznají, a když se pak s nimi ve školní jídelně nebo kdekoli jinde setkají, automaticky je odmítají.

Nechte je si všechno osahat

Ideálním řešením je zapojovat děti do přípravy jídla a seznamovat je s ním. Jedině tak získají ke stravování zcela jiný přístup. Uvidí, kolik práce obnáší vypěstovat suroviny a připravit pokrm, a začnou o jídle přemýšlet.

 

Zajímavosti o plýtvání…

občané s vyššími příjmy domácnosti nad 40 000 korun a vedoucí pracovníci.

 

Zásadní pak je zamyslet se nad tím, jak se stravujeme my sami. Jaký přístup máme k jídlu. Zda nám nedělá problém (i před dětmi) vyhodit do koše nedojedený rohlík, zda až příliš často nepoužíváme věty typu: „Tak to vyhoď.“ „To by ti stejně nechutnalo.“… Protože jaký přístup k jídlu zaujmou rodiče, takový přístup zcela jistě převezmou i jejich děti.

Autor: Alena Polakovičová

Zdroj:

www.zachranjidlo.cz

www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí, 2017. ,,Průvodce předcházením vzniku odpadů z potravin v soukromém sektoru pohostinství a stravování“

www.zelenezpravy.cz

Photo by NeONBRAND on Unsplash